Κατασκευή τριών (3) κτιρίων ! – Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων ! – Ζώνη Καινοτομίας ! – Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας! ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ – Και ρωτάμε ήρεμα εμείς: Άντε μέχρι τώρα όταν μιλούσαμε για άλλα αντικείμενα, διοικητικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, επενδυτικά συμβατικού τύπου, να δεχθούμε ότι ως πολυπληθέστερη περιοχή ας τα πάρει βρε αδερφέ, εντάξει (που κι αυτά συζητήσιμα όσον αφορά την ορθότητα και την αποδοχή του περιβόητου…Κοζανοκεντρισμού).
Όμως…
Τα θέματα επένδυσης εξ αρχής σε ένα νέο τοπίο ψηφιακής και τεχνολογικής μετάβασης γιατί να τα δικαιούται πάλι σε επίπεδο κυριαρχίας και μερίδας του λέοντος, πάλι η Κοζάνη; Η silicon valley ξεκίνησε επειδή κάποιοι εκεί αισθάνονταν «αρχοντοχωριάτες» πολυπληθέστεροι και ιδιότυποι γαλαζοαίματοι; Καστοριανοί! Μία ελπίδα έχει η Καστοριά για να μην ερημοποιηθεί 100%: Τεχνολογία και νέα οικονομία! Το είπε και ο Μητσοτάκης εμμέσως στην τελευταία του προεκλογική επίσκεψη: «Δεν γνώριζα το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της περιοχής Καστοριάς» ! Θα σας το ξαναπεί μετά από πολλά χρόνια το…δεν γνώριζα, το πολύ – πολύ μετατρέποντας το σε «δεν θυμόμουνα» εάν δεν του το θυμίσετε (απευθυνόμαστε στους εν δυνάμει συνομιλητές του Πρωθυπουργού). Αντιληφθείτε ότι τουρισμός και πρωτογενής τομέας-που πρέπει έτσι και αλλιώς να στηριχθούν- δεν αρκούν επειδή πρόκειται για πεπερασμένα μεγέθη. Για αυτό λοιπόν, ξεκινήστε να βλέπετε τον τομέα της τεχνολογίας, της ψηφιακής οικονομίας στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης τη δικής μας «επανάστασης» και ανάστασης. Αλλιώς…
Κανένας άλλος τομέας δεν έχει περιθώρια ανάπτυξης unlimited και κανένα άλλο αντικείμενο δεν είναι σε τέτοια πλεονεκτική θέση στο παγκόσμιο σκηνικό αναπτυξιακής τροχιάς. Αλλά παρότι έγιναν κάποιες παρωχημένες προσπάθειες να πειστούν οι καστοριανοί πως κάτι θα πάρουν και αυτοί και ενώ εκείνη την ημέρα σημειώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες και διαφωνίες από παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, φορείς και πολίτες, οι Κοζανίτες, προχωρούν ακάθεκτοι…Διαβάστε το παρόν δελτίο τύπου και θαυμάστε πως αντιλαμβάνονται στο…city της Κοζάνης, την ανθρωπιστική κρίση της Καστοριάς και γενικότερα την δικαιοσύνη μιας πολιτικής που απαντάει στα κρίσιμα ζητήματα του σήμερα. Και λέμε του σήμερα, γιατί όπως έχουμε γράψει πολλάκις, η απολιγνιτοποίηση ΘΑ γίνει, και παίρνουν ΣΔΑΜ δισεκατομμυρίων (η Κοζάνη) ενώ η απογουνοποίηση ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ρωτήστε όποιον γουνοποιό θέλετε, θα σας το πει πλέον αλλά δεν παίρνει φράγκο τσακιστό!
Άρα; Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα τη «διασωληνωμένη» Καστοριά και μετά να ενισχύσουμε την έτσι κι αλλιώς εύρωστη Κοζάνη; Πάλι το κέντρο βάρους στην Κοζάνη; Τι στο διάτανο; Εκεί είναι το από Θεού αποφασισμένο κέντρο λήψης αποφάσεων; Εϊναι το city της Δυτικής Μακεδονίας; Οι καστοριανοί είναι πολίτες που γεννήθηκαν με λιγότερα δικαιώματα; Ανήκουν σε μια κατώτερη κάστα; Μήπως ανήκουμε στην Ινδία και δεν μας το λένε; Επιτέλους! Κάτι πρέπει να γίνει! Αλλιώς η Καστοριά θα έχει μοναδική ελπίδα να κάνει τα παιδιά της -όσα μένουν- μετανάστες εκ γενετής και τον τόπο ένα φυσικό μουσείο που θα έχει απλά να διηγείται το παρελθόν της. Κανένα μέλλον!
Πέτρος Σμιξιώτης
Δείτε το δελτίο τύπου της ΠΔΜ:
Εγκρίθηκε ομόφωνα έπειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη στην 3η Εδαφική Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας η πρόταση για ένταξη του έργου «1ος Θύλακας Ζώνης Καινοτομίας-Ωρίμανση Μελέτης- Υλοποίηση», προϋπολογισμού 37.800.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Η Ζώνη Καινοτομίας της πόλης της Κοζάνης πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο από τη ΔΕΠΕΠΟΚ, στο Ο.Τ. 6 της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στην περιοχή «Παιάμπορο» του Δήμου Κοζάνης, η οποία καθορίστηκε με το ΦΕΚ 138/τΔ/1989 και τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 341/03-08-2007.
Χωροθετείται δυτικά των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και νότια της Νέας Πανεπιστημιούπολης του Π.Δ.Μ. και έχει εμβαδό 27818,62 τ.μ. Προγραμματίζεται η ανέγερση 3 κτιρίων συνολικού εμβαδού 12.500 τ.μ. και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου.
Για τις ανάγκες της Ζώνης Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας αρχικά προβλέπεται να κατασκευαστούν τρία (3) κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο (κτίριο Α) θα στεγάζει τους χώρους Διοίκησης, Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων (Business Incubator) καθώς και κάποια Εργαστήρια Έρευνας. Στο ίδιο κτίριο θα στεγαστούν και κάποιες κεντρικές υποδομές, όπως café, γυμναστήριο, εστιατόριο. Θα αποτελέσει το κεντρικό κτίριο της Ζώνης Καινοτομίας. Η συνολική του επιφάνεια θα είναι 4.000 τ.μ. και προτείνεται να κατασκευαστεί σε δύο ορόφους.
Το δεύτερο κτίριο (κτίριο Β) θα στεγάζει Γραφεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας. Θα αποτελέσει τον χώρο όπου θα δραστηριοποιείται το δυναμικό των επιχειρήσεων. Η συνολική του επιφάνεια θα είναι 3.000 τ.μ. και προτείνεται να κατασκευαστεί σε 3 ορόφους.
Το τρίτο κτίριο (κτίριο Γ), συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ. θα έχει χρήση γραφείων και εργαστηρίων. Προτείνεται να κατασκευαστεί σε τρεις (3) ή και τέσσερις (4) ορόφους.
Στα κτίρια του 1ου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας, με την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών, θα ωριμάζουν εμβληματικά έργα στα πλαίσια του Δ.Α.Μ, με ενδεχόμενη συσχέτιση με τους Υπόλοιπους Θύλακες της Ζώνης Καινοτομίας Δ.Μ.
Ακολουθεί η παρουσίαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Δάρδα για τον
1ο Θύλακα Ζώνης Καινοτομίας στην Ζ.Ε.Π. Κοζάνης.