Νέο Αιολικό Πάρκο στην Κλεισούρα - Άγνοια δηλώνουν οι κάτοικοι - Εν κρυπτώ οι διαδικασίες - OlaDeka

Νέο Αιολικό Πάρκο στην Κλεισούρα – Άγνοια δηλώνουν οι κάτοικοι – Εν κρυπτώ οι διαδικασίες

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ;

Και ενώ προχωράει η κατασκευή του αιολικού πάρκου πάνω από το Νταούλι στη θέση Σουμπρέτσι (ή Δούκας στην επίσημη αδειοδότηση) στην Βόρεια πλευρά της Κλεισούρας, έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη και Δεύτερου Αιολικού Πάρκου, αυτή τη φορά κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από της κατοικίες του χωριού, στην νότια πλευρά, στην θέση “Ραντάρ” ή “Ασύρματος”, όπως αναφέρεται στην σχετική μελέτη.

Η ανάπτυξη των τεράστιων ανεμογεννητριών (ύψος κάθε πυλώνα 105 μέτρα και διάμετρος πτερωτής 150 μέτρα !) θα ξεκινάει από την θέση Γιάζια, θα συνεχίζει μέχρι την κορυφή στο “Ραντάρ”, δηλαδή μέχρι την τοποθεσία που λειτουργούσε παλιότερα το ραντάρ του στρατού και σήμερα είναι εγκατεστημένες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, και θα συνεχίζουν προς το όρος Μουρίκι.

Δείτε αναλυτικά τον σχετικό χάρτη της ΡΑΕ που αποτυπώνονται τα αιολικά πάρκα ΕΔΩ

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και γεννάει πολλά ερωτηματικά είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για όλα αυτά που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογούνται αυτές τις ημέρες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ενώ θεωρητικά η δημόσια διαβούλευση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει αρχίσει εδώ και δέκα (10) μέρες, δηλαδή από τις 29 Ιουνίου, οι κάτοικοι της περιοχής που θίγονται από την βιομηχανική αυτή εγκατάσταση έχουν πλήρη άγνοια για το έργο και για όσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν άμεσα. Μόνο κάποιες φήμες έχουν κυκλοφορήσει σε αυτούς το τελευταίο διάστημα αλλά χωρίς να γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο και επίσημο, πόσο μάλλον για την σχετική διαβούλευση που δημοσιεύουμε εδώ στο OLADEKA.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως και για το πρώτο αιολοκό πάρκο στην Κλεισούρα, αυτό που κατασκευάζεται τώρα στην θέση Δούκας (Σουμπρέτσι), οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν για το έργο και δεν καλέστηκαν σε καμία επίσημη διαβούλευση από τις αρμόδιες αρχές για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει ! Όλα προχώρησαν εν κρυπτώ με αμφιλεγόμενες και, τουλάχιστον, ύποπτες διαδικασίες.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ;

Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη σχετική διαβούλευση που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διενεργήσουν με άμεση εμπλοκή των ενδιαφερόμενων πολιτών, του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κλεισούρας:

Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,8 MW στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ – ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ” Δ.Ε. Κλεισούρας, Δήμου Καστοριάς, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,8 MW στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ – ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ” Δ.Ε. Κλεισούρας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις, σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ10, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ, διαβιβάστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου:

«Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,8 MW στη θέση “ΠΥΡΓΟΣ – ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ” Δ.Ε. Κλεισούρας, Δήμου Καστοριάς, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

(Υποκατηγορίας Α2, Ομάδας 10ηςΑ/Α 1α) (ΠΕΤ:2302915026).

Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΚΕΡΑΣΟΥΔΑ Μ.Α.Ε.

Ημερομηνία έναρξης δημόσιας διαβούλευσης: 29/6/2023 και ημερομηνία λήξης αυτής η 28/7/2023

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού: 29/6/2023  και ημερομηνία λήξης αυτής η 28/7/2023

Αρμόδια για το έργο ή τη δραστηριότητα Περιβαλλοντική Αρχή: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας για την παροχή των σχετικών περιβαλλοντικών πληροφοριών και για την παραλαβή των εγγράφων απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού: Περιφερειακό Συμβούλιο, Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00, τηλ. 2461052621

Σύνδεσμος (link) της ιστοσελίδας όπου γίνεται η δημοσίευση της ανακοίνωσης: www.pdm.gov.gr.

Εφημερίδα όπου γίνεται η δημοσίευση της ανακοίνωσης: «ΟΔΟΣ».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 Καλλιόπη Κυριακίδου – Τσιάγγου

* Με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Α1 και Α2, καθώς και η παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοσης, ανανέωσης ή τροποποίησης των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στα πλαίσια της εφαρμογής του Ν. 4014/2011.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟ 2021:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria