Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος μια άνετη λειτουργική πλειοψηφία – Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν έχει προεξοφληθεί

«Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει προεξοφληθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και ‘Ακη Παυλόπουλο.

   Όλοι εστιάζουν στο ανώτατο άκρο της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ενώ το κατώτατο είτε δε δίνει αυτοδυναμία είτε δίνει οριακή αυτοδυναμία, τόνισε.

   Γι αυτό και κάλεσε όλους τους πολίτες να πάνε στις κάλπες επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται. Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας που προσμετράται το σκορ του πρώτου αγώνα.

   «Η δικιά μου έκκληση είναι να πάνε όλοι να ασκήσουν και πάλι το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε.

   Λυπάμαι που είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ξαναπάνε στις κάλπες όπως επίσης λυπάμαι και για το ότι η νέα Βουλή μόνο πολυφωνική μπορεί να μην είναι ακόμη κι αν μπουν πολλά κόμματα.

   Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν και τι θα πάρουν την επόμενη μέρα», τόνισε γιατί «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι».

   Στόχος είναι μια άνετη λειτουργική πλειοψηφία επεσήμανε αντικρούοντας τα περί αλαζονικής διακυβέρνησης και παντοδυναμίας του αν λάβει υψηλό ποσοστό. Πρόσθεσε ότι στην πράξη η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν συνεπής στις εξαγγελίες της ξεκινώντας με 158 και καταλήγοντας με 156 βουλευτές. Είπε ότι ανάλογος είναι και τώρα ο στόχος ώστε να μην υπάρχει οριακή αυτοδυναμία των 151-152 βουλευτών.

   «Όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη και οι απαιτήσεις» επανέλαβε.

   Μίλησε για άλλη μια φορά για το rotation υπογραμμίζοντας ότι και υπουργοί που θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ενώ κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο. «Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

   Ανέφερε ότι η κυβερνητική λειτουργία δεν σταματάει και ότι η δουλειά συνεχίζεται ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και στις διακοπές.

   Αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια που θα δρομολογηθούν σε περίπτωση που η ΝΔ είναι και πάλι κυβέρνηση και τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς μία νέα τετραετία. Ο ένας είναι απλή διαχείριση του πολιτικού χρόνου κι ο δεύτερος να είναι μία τετραετία αλμάτων για τη χώρα κάτι που σημαίνει συγκρούσεις ή και ρήξεις ακόμη.

   Μίλησε για την Υγεία και τις αναγκαίες αλλαγές που θα δρομολογηθούν ενώ είπε ότι υπήρξαν και διοικητές νοσοκομείων που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

   Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια που δεν λειτουργούν άρτια και μίλησε για σειρά αλλαγών που θα δρομολογηθούν άμεσα με γνώμονα πάντα τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

   Τόνισε την αξία των προληπτικών εξετάσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης.

   Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη λειτουργία του κράτους συνολικά, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι από κει και πέρα θα γίνονται και επείγουσες κινήσεις κατά περίπτωση όπου απαιτείται.

   Είπε ότι στο χώρο της υγείας θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μια αποτυπωμένη αξιοπιστία.

   Μίλησε για παρεμβάσεις που θα γίνουν με προτεραιότητα τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όσα έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά του και για τον ιδιωτικό τομέα.

   Επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

   Πρόσθεσε ότι αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

   Ο τουρισμός μας κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση και την αυθαίρετη δόμηση, είπε ακόμη τονίζοντας ότι εφαρμόστηκε ο νόμος στη Μύκονο αλλά και ότι ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως για τους ισχυρούς.

   Για τα εξοπλιστικά και την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης καθώς η Ελλάδα είναι πρωτίστως μία αμυντική δύναμη.

   Είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχει καμία δουλειά ο Ερντογάν να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα εξοπλίζεται. Μίλησε ξεκάθαρα για το ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Ερντογάν ως προς τη γεωπολιτική του διάσταση.

   Πρόσθεσε ακόμη ότι θα θέσει το θέμα της Ροδόπης στον Τούρκο πρόεδρο και αναφέρθηκε στον κίνδυνο οι υποψήφιοι σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή να κάνουν ενδεχομένως μία δήλωση που θα δημιουργήσει εντάσεις και πρόβλημα. Είπε επίσης ότι άκουσε δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα και νόμιζε ότι άκουγε τον Ερντογάν.

   Επεσήμανε ότι μπορούμε να πάμε σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης ακόμη και χωρίς να έχουμε οριστικά λύσει την κεντρική μας διαφορά δηλαδή χωρίς να έχουμε οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες. Επανέλαβε βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την κυριαρχία των νησιών και την αποστρατιωτικοποίηση.

   Σχετικά με τη δεύτερη προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο τέλος κάθε τέτοιας περιόδου μένει μια γλυκιά κούραση. Τόνισε ότι προσέγγισε πολίτες και μίλησε μαζί τους, τους άκουσε, ακόμη και σε κάποιες περιοχές που δεν είχε προλάβει στην πρώτη προεκλογική περίοδο.

   Είπε ότι το Tik ToK του έδωσε τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη δημόσια εικόνα του και σε άλλες πτυχές του χαρακτήρα του επισημαίνοντας ότι του αρέσει ακόμη και να αυτοτρολάρεται. Σημείωσε ακόμη ότι δεν το θα κλείσει μετά τις εκλογές.

   Για το όραμά του είπε ότι θέλει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί, φιλοδοξεί να είμαστε μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί σε σημαντικούς τομείς και πως προτεραιότητές του είναι η αύξηση των μισθών σε επίπεδα ευρωπαϊκά και η μείωση των ανισοτήτων.

   Ενότητα και σύμπνοια της κοινωνίας ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο και είπε πως την επόμενη μέρα αν εξασφαλίσει εντολή για μια νέα τετραετία θα είναι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες.

   Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα είπε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν τη σημασία τους και είναι μια ένδειξη κινητοποίησης μέχρι την τελευταία στιγμή.

   Την Κυριακή η ευθύνη περνά στο λαό είπε κλείνοντας και τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογραφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο:

Άκης Παυλόπουλος: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Άκης Παυλόπουλος: Να είστε καλά.

Δημήτρης Οικονόμου: Στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη.

Δημήτρης Οικονόμου: Τελευταία γι’ αυτή την περίοδο. Το λέω με φόβο, πραγματικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ξαναβρεθούμε αρχές Αυγούστου.

Δημήτρης Οικονόμου: Μπορεί αλήθεια, κ. Πρόεδρε; Τώρα το λέτε γι’ αστείο αυτό ή το λέτε σοβαρά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν το λέω για αστείο.

Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή μπορεί να μην υπάρξει αυτοδυναμία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει προεξοφληθεί.

Έβλεπα χθες τη δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύσατε αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται. Όλοι, για κάποιο λόγο, εστιάζουν στο ανώτατο άκρο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, λένε «θα πάρετε 43, 44, 45%», αλλά εγώ βλέπω ότι το κατώτατο όριο είναι στο 37, 38%, ένα ποσοστό το οποίο είτε δεν δίνει αυτοδυναμία, είτε δίνει οριακή αυτοδυναμία.

Γι’ αυτό και σκοπός μου μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου είναι να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη, κυρίως αυτούς οι οποίοι μας ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει περίπου προεξοφληθεί και ότι όλα έχουν τελειώσει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Δημήτρης Οικονόμου: Επομένως τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο είναι ανοιχτές, το είχατε πει. Το ξεπεράσαμε λίγο το στάδιο αυτό, χαλαρώσαμε εμείς, γιατί είδαμε και τα ποσοστά και τις δημοσκοπήσεις, ότι μας καθησυχάζουν, ότι πάμε για ένα αποτέλεσμα τέλος πάντων ασφαλές. Αλλά λέτε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και των τρίτων εκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς, η κάλπη -το έχουμε πει πολλές φορές- είναι άδεια. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής η οποία έρχεται. Δεν είναι διπλός αγώνας ποδοσφαίρου όπου κρατάμε το σκορ του πρώτου αγώνα και πάμε με την άνεση ότι κερδίσαμε 5-0. Πρέπει να ξαναγεμίσουν οι κάλπες.

Μας ψήφισαν 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν έχουν λόγο να αλλάξουν την επιλογή τους. Νομίζω ότι το έκαναν μετά από πολύ ώριμη σκέψη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για κάποιο λόγο να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια, η δική μου έκκληση την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου είναι να πάνε να ασκήσουν και πάλι το εκλογικό τους δικαίωμα. Λυπάμαι που πρέπει να περάσουμε από αυτή τη διαδικασία της δεύτερης κάλπης, διότι φάνηκε πόσο αχρείαστη και επικίνδυνη τελικά ήταν η απλή αναλογική. Λυπάμαι, επίσης, για το γεγονός ότι ανοίγει αυτή η διπλή εκλογή την πιθανότητα να έχουμε μία Βουλή η οποία μόνο «πολυφωνική» δεν θα είναι, καθώς πολλά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα μέχρι σήμερα…

Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί το λέτε όμως αυτό, κ. Πρόεδρε; Εδώ λέμε περισσότερες φωνές, περισσότερη δημοκρατία. Έλεγε η αριστερά, παλιά, «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Εδώ ανθίζουν πάρα πολλά τώρα, γιατί όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανθίζουν πάρα πολλά λουλούδια, αρκεί να είναι σίγουροι οι πολίτες για το τι ψηφίζουν και για το τι θα πάρουν μετά τις εκλογές. Διότι διάφοροι επιχείρησαν, τουλάχιστον στην προηγούμενη κάλπη, να δοξαστούν κρυπτόμενοι, κάποιοι επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα, κάποιοι πήγαν να μας πείσουν ότι είναι οι μόνοι αυθεντικοί πατριώτες. Προφανώς ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε επιλογή, το εκλογικό σύστημα είναι αυτό.

Θυμάστε -αξίζει τον κόπο ίσως τώρα μιας και είναι η τελευταία και ολίγον αναδρομική συνέντευξη να τα θυμηθούμε- ότι γινόταν μία συζήτηση, όταν η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν στα πολύ καλά της, ότι ο Μητσοτάκης θα ξαναλλάξει λέει…

Δημήτρης Οικονόμου: Τον εκλογικό νόμο. Και τώρα γίνεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυσε. Έχουμε εκλογικό νόμο, αυτό είναι το όριο. Απλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς ψηφίζουν και τι θα πάρουν την επόμενη μέρα. Θα κάνουν τις επιλογές τους και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όπως κάθε φορά γίνεται στις εκλογές.

Άκης Παυλόπουλος: Πάνω σε αυτό που περιγράφουμε και συζητάτε, υπάρχουν τρία «λουλούδια» που ανθίζουν στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει υψηλότατη συσπείρωση, όπως καταγράφεται και όπως προαναγγέλλεται για την Κυριακή, από ποια δεξαμενή ψαρεύουν αυτά;

Μάλιστα έχουμε το εξής φαινόμενο: δύο από αυτά τα κόμματα, Νίκη και Σπαρτιάτες, να αποτελούν νεφελώματα ουσιαστικά. Δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γι’ αυτό λέω να είναι σίγουροι οι πολίτες για το τι ακριβώς ψηφίζουν, διότι αυτά τα κόμματα -ο Θεός να τα κάνει κόμματα, έχουν και μια υποχρέωση να εκφράζονται, τα στελέχη του να αρθρώνουν ένα λόγο. Εδώ δοξάζονται πραγματικά κρυπτόμενοι, άρα γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να σκεφτούν οι πολίτες δύο φορές την ψήφο τους.

Από εκεί και πέρα, πάντα υπήρχε ένας χώρος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι κάποτε ο χώρος αυτός πρωτίστως είχε καταληφθεί από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει ένα 40%, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό το οποίο κανείς δεν ανέμενε ότι θα μπορούσε να πάρει. Ο σκοπός μας είναι να το διατηρήσουμε, και γιατί όχι να το αυξήσουμε, ώστε να έχουμε -γιατί αυτό νομίζω ότι είναι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών- μια άνετη, μια λειτουργική πλειοψηφία.

Και μιας και θα με ρωτήσετε σίγουρα τι σημαίνει άνετη, λειτουργική πλειοψηφία, σημαίνει μια πλειοψηφία αντίστοιχη με αυτή την οποία είχαμε στην προηγούμενη Βουλή, όπου κινηθήκαμε άνετα, ψηφίσαμε παραπάνω από 400 νόμους, είχαμε 158 βουλευτές, πήγαμε στους 156.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, αλλά σας λένε, κ. Πρόεδρε, ότι αυτό μπορεί να σημάνει και μια παντοδυναμία που μπορεί να οδηγήσει σε μια ηγεμονική αλαζονεία. Αυτό σας το λένε συνέχεια οι αντίπαλοί σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά και πριν 156 βουλευτές είχαμε. Πάντα υπερασπίστηκα την ανάγκη η χώρα να έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δημήτρης Οικονόμου: Είχαμε ισχυρή αντιπολίτευση όμως, τώρα δεν έχουμε. Έχουμε κατακερματισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά αυτό αφορά την αντιπολίτευση, δεν αφορά εμάς. Άρα, το ποσοστό το οποίο θα πάρουμε εμείς είναι το ποσοστό εκείνο το οποίο θα μας επιτρέψει βασικά να εφαρμόσουμε αυτό εδώ το πρόγραμμα το οποίο εμείς ουδέποτε το κρύψαμε.

Το διαφημίσαμε πολύ και στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη. Πιστεύω, επίσης, ότι είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό. Είμαστε οι μόνοι, παραδείγματος χάρη, που επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρχει πραγματική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε μια ξεκάθαρη…

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν το κάνετε όπως στην προηγούμενη Βουλή, αλλά θα το συζητήσουμε παρακάτω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσω και σε αυτό.

Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι επιμένουμε σε αυτή την ισορροπία μεταξύ μείωσης φόρων, ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Και λέμε πράγματα τα οποία αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.

Άκης Παυλόπουλος: Πόσοι βουλευτές συγκροτούν αυτή την ασφάλεια; Μιλάμε για μια ασφαλή αυτοδυναμία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για μια ασφαλή και μια λειτουργική αυτοδυναμία. Σας είπα πριν, στην προηγούμενη Βουλή είχαμε 158 βουλευτές, καταλήξαμε τελικά με 156. Ήταν μια λειτουργική και ασφαλής πλειοψηφία.

Άκης Παυλόπουλος: Από εκεί και πάνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκη κάτι παραπάνω. Ούτε και θα έλεγα ότι θα ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσουμε καλά. Σίγουρα δεν θα ήθελα μια πλειοψηφία του ενός βουλευτή ή των δύο βουλευτών, για λόγους που νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε.

Δημήτρης Οικονόμου: Εδώ, πάντως, η αλαζονεία καιροφυλακτεί, κ. Πρόεδρε. Δεν λέω για την ηγεσία. Εσείς έχετε αποδείξει, τέλος πάντων, ότι πατάτε στα πόδια σας. Αλλά μιλάω για υπουργούς, μιλάω για στελέχη σας, τα οποία μπορεί ξαφνικά να δουν αυτή την παντοδυναμία ως έκφραση αλαζονείας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε ότι μετά την εκλογική επιτυχία της 21ης Μαΐου η πρώτη μου δήλωση αφορούσε ακριβώς την ανάγκη να πατάμε καλά στη γη, να μην δείξουμε κανένα σημάδι αλαζονείας.

Πιστεύω, αξιολογώντας τώρα, καθώς φτάνουμε στο τέλος της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, τη συμπεριφορά των στελεχών μας, ότι τέτοια φαινόμενα ουσιαστικά δεν τα είχαμε.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εντολή του λαού τόσο πιο βαριά η ευθύνη και φυσικά τόσο πιο ψηλές και οι απαιτήσεις. Και όσο πιο ψηλές είναι οι απαιτήσεις, τόσο πιο πολύ πρέπει να στρωθούμε την επόμενη μέρα στη δουλειά, εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα το φροντίσετε και με το Υπουργικό Συμβούλιο αυτό που λέτε; Δηλαδή, οι αλλαγές στις τοποθετήσεις, η αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης που θα κάνετε, θα έχει τέτοια δείγματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -και πάλι, τονίζω, εφόσον το αποτέλεσμα αυτό το οποίο προσδοκούμε- θα είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο δουλειάς και αποτελέσματος.

Άκης Παυλόπουλος: Πόσο θα μοιάζει στο προηγούμενο; Δηλαδή, επειδή τα πρόσωπα είναι πάντοτε μια πολύ ωραία συζήτηση, κυρίως για εμάς τους δημοσιογράφους, θα είναι σε μεγάλο εύρος οι αλλαγές που σκέφτεστε; Προφανώς δεν θα μας πείτε ποιοι θα είναι, αλλά θα είναι μεγάλο το εύρος των αλλαγών;

Δημήτρης Οικονόμου: Είπατε για «γερό ταρακούνημα». Τι σημαίνει γερό ταρακούνημα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γερό. Το rotation, το οποίο χρησιμοποίησα ως όρο, σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να καθίσουν στον πάγκο και να έρθουν κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν ως βασικοί. Αλλά υπάρχει και μια διάσταση που δεν αποτυπώνεται κατ’ ανάγκη με αθλητική ορολογία. Διότι το σέντερ φορ παίζει σέντερ φορ και δεν μπορείς εύκολα να τον βάλεις δεξί μπακ. Αυτό δεν θα ισχύσει σε αυτή την περίπτωση.

Άκης Παυλόπουλος: Μπορεί να αλλάξετε και αυτό ακόμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Rotation σημαίνει ότι και Υπουργοί οι οποίοι θα παραμείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν άλλο χαρτοφυλάκιο.

Δημήτρης Οικονόμου: Αμετακίνητοι υπάρχουν, κ. Πρόεδρε; Υπάρχουν αμετακίνητοι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Κανείς δεν είναι αμετακίνητος.

Άκης Παυλόπουλος: Τους έχετε έτοιμους; Θέλω να πω αν την Κυριακή το βράδυ είστε ο νικητής των εκλογών, είστε έτοιμος να αρχίσετε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή προφανώς έχω κάνει κάποιες σκέψεις αλλά έχω μια υποχρέωση, ξέρετε, να είμαι απολύτως επικεντρωμένος στην επίτευξη του τελικού σκοπού που δεν είναι άλλος από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Το οποίο σημαίνει ότι προσπαθώ και ο ίδιος να παραμένω πολύ προσγειωμένος. Να μην σκέφτομαι κατ’ ανάγκη πολύ λεπτομερώς την επόμενη μέρα, αν και προφανώς έχω μία υποχρέωση να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι πιθανό. Έχουμε ακόμα μία μέρα προεκλογικής εκστρατείας. Έχουμε μία μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ στο Σύνταγμα.

Δημήτρης Οικονόμου: Είπατε ότι θα τα τρέξετε, όμως, πολύ γρήγορα. Είπατε ότι Δευτέρα θα ορκιστείτε εσείς, αν είστε εσείς ο νικητής, και Τρίτη πάμε για ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου και Πέμπτη πάτε για Σύνοδο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντα έτσι γίνεται. Το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν δίνει στο νέο Πρωθυπουργό ουσιαστικά καμία μεταβατική περίοδο. Δεν είναι προεδρικό σύστημα στην Αμερική, όπου εκλέγεσαι το Νοέμβριο και αναλαμβάνεις τον Ιανουάριο. Ειδικά όταν υπάρχει κυβερνητική συνέχεια όμως, εκεί τα πράγματα είναι και λίγο πιο απλά.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, θα έχετε σκεφτεί και τις πρώτες προτεραιότητες. Δηλαδή τα πρώτα νομοσχέδια που λέμε. Απ’ ό,τι κατάλαβα και τον Ιούλιο εδώ θα τον φάμε. Δεν θα τη γλιτώσουμε. Επομένως μπορεί να έχουμε κουραστεί όλοι, αλλά θα κουραστούμε και άλλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ένα μέρος του Αυγούστου.

Δημήτρης Οικονόμου: Και ένα μέρος του Αυγούστου λέτε;

Άκης Παυλόπουλος: Και τον Αύγουστο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η δουλειά δεν σταματάει. ‘Οσο και αν αυτή τη φορά πιστεύω ότι θα υπάρχει ένα καθολικό αίτημα η Βουλή να κλείσει κάποιες περισσότερες εβδομάδες και θα γίνει αυτό τον Αύγουστο, η κυβέρνηση δεν σταματάει.

Η κυβερνητική λειτουργία είναι συνεχής, 365 ημέρες τον χρόνο. Βλέπετε ότι κάθε μέρα μπορεί να προκύψουν κρίσεις οι οποίες απαιτούν διαχείριση. Άρα μην έχετε καμία αυταπάτη ότι ουσιαστικά και λίγες διακοπές να πάρει ο Πρωθυπουργός ή ένας Υπουργός, ουσιαστικά ποτέ δεν είμαστε τελείως σε διακοπές.

Δημήτρης Οικονόμου: Να μας πει τα νομοσχέδια. Ποια θα είναι πρώτα νομοσχέδια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να λειτουργήσουμε σωστά και τη δεύτερη τετραετία, όπως το κάναμε με το επιτελικό κράτος. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των κεντρικών οικονομικών μας πρωτοβουλιών, δηλαδή, ουσιαστικά τη νομοθετική αποτύπωση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεών μας, το οποίο μπορεί να έχει ψηφιστεί και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ή, αλλιώς, αμέσως μετά.

Άκης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα βασικά θέματα στα οποία εσείς έχετε δώσει πολύ μεγάλη σημασία, είναι το θέμα της Υγείας. Εγώ θέλω να ρωτήσω, πέρα από αυτά που έχετε πει, τα οποία είναι γνωστά -μην τα επαναλαμβάνουμε και κουραζόμαστε και κουράζουμε και το κόσμο- είστε έτοιμος να «σπάσετε αυγά»; Διότι εδώ φαίνεται ότι η κατάσταση χρειάζεται πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και συγκρούσεις, που θα έχουν και πολιτικό κόστος.

Είστε αποφασισμένος να τα αλλάξετε όλα αυτά ή θα πάτε σε απλές διορθωτικές κινήσεις που τελικά δεν θα έχουν το μεγάλο αποτέλεσμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς μια δεύτερη τετραετία, εφόσον αυτή προκύψει από την κάλπη.

Η μία προσέγγιση είναι να πει κανείς «ωραία, εντάξει, δέσαμε τον γάιδαρό μας, κερδίσαμε, πάμε τώρα λίγο πιο χαλαρά, έτσι να διαχειριστούμε λίγο τον πολιτικό χρόνο». Δεν μου ταιριάζει, έχω πει πολλές φορές, ότι δεν έχω τη φιλοδοξία να είμαι ένας διαχειριστής Πρωθυπουργός.

Μπορεί η δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός με ένα υψηλό ποσοστό, να είναι μία τετραετία αλμάτων για τη χώρα. Τα άλματα ενίοτε σημαίνουν και ρήξεις και σημαίνουν και συγκρούσεις με κάποια κατεστημένα συμφέροντα, με λογικές, με νοοτροπίες.

Με ρωτάτε για την υγεία και δεν έχω καμία δυσκολία να μιλήσω πολύ ανοιχτά. Όταν πηγαίνει κάποιος σε μία εφημερία ενός νοσοκομείου διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση και βλέπει κανείς ότι πολλές φορές στις εφημερίες καταλήγουν να μπαίνουν τακτικά περιστατικά τα οποία κάποιοι γιατροί τα βάζουν, έτσι ώστε να πάρουν προτεραιότητα στα χειρουργεία. Δεν είναι πραγματικά επείγοντα αυτά τα περιστατικά.

Αυτό το χειρουργείο, όμως, το οποίο θα γίνει με την επίκληση του επείγοντος, «τρώει» τη θέση κάποιου άλλου χειρουργείου το οποίο…

Άκης Παυλόπουλος: Είναι πραγματικά επείγον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …το οποίο μπορεί ή να είναι επείγον ή να είναι η σειρά του. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο τέτοια φαινόμενα. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα.

Άκης Παυλόπουλος: Πώς θα το αλλάξετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί δύσκολο είναι;

Άκης Παυλόπουλος: Πώς μπορεί κανείς να το «σπάσει» αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύσκολο είναι νομίζετε να βρούμε και να κάνουμε μία σαφή ανάλυση το ποιος κάνει χειρουργεία τα οποία προκύπτουν από τέτοιες διαδικασίες; Σας δίνω ένα μικρό παράδειγμα.

Ή ο τρόπος με τον οποίο πραγματικά διοικούνται τα νοσοκομεία. Έχουμε εξαιρετικούς διοικητές νοσοκομείων, αλλά έχουμε και κάποιους οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Βλέπουμε ότι εκεί που οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι πραγματικά τεχνοκρατικές και επαγγελματικές, τα νοσοκομεία λειτουργούν πολύ καλύτερα από άλλες περιπτώσεις.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, αυτή θα είναι η λογική των επιλογών; Δεν θα μπαίνουν αποτυχόντες βουλευτές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Σκληρή αξιοκρατία, αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και συνεχής αξιολόγηση. Έχουμε πια, μιας και με ρωτάτε για την υγεία, έναν ανεξάρτητο φορέα διασφάλισης της ποιότητας της υγείας.

Μιας και μιλάμε για την υγεία, να σας πω δύο διαφορετικές ιστορίες.

Όταν πήγα στον «Άγιο Σάββα» να παρουσιάσω το καινούριο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», όπου για πρώτη φορά μπορούμε να παρέχουμε αντικαρκινική θεραπεία στο σπίτι, να μη χρειάζεται δηλαδή ο καρκινοπαθής να πάει στο νοσοκομείο αλλά έρχεται το νοσοκομείο στο σπίτι του και του χορηγεί την θεραπεία, το οποίο είναι μία μεγάλη τομή, ήταν μία κυρία έξω από το νοσοκομείο και μου είπε, «αυτό είναι το καλύτερο νοσοκομείο, είναι πραγματικά ένα κορυφαίο», μου λέει, «δεν έχω τίποτα να πω για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας». Αυτό το ακούμε για πολλά νοσοκομεία.

Όμως, ταυτόχρονα, ακούμε και την άλλη πλευρά της ιστορίας, πολλές καθυστερήσεις, κάποια νοσοκομεία -ειδικά στην περιφέρεια- τα οποία δεν λειτουργούν τόσο καλά. Αρα η διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, για να ξέρει ο πολίτης ότι..

Άκης Παυλόπουλος: Είναι πρώτιστο ζητούμενο.

Δημήτρης Οικονόμου: Πώς θα αλλάξει, κ. Πρόεδρε, αυτό; Θα συνεργαστείτε με τον ιδιωτικό τομέα; Είδαμε προχθές μια περίπτωση ενός εξάχρονου παιδιού το οποίο έπεσε, χτύπησε σοβαρά, ταλαιπωρήθηκαν ο πατέρας του και η μητέρα του να βρουν νοσοκομείο. Τελικά πήγαν σε ιδιώτη να του κάνει αξονική. Στο ένα νοσοκομείο είχε χαλάσει ο αξονικός, στο άλλο δεν ήταν ο αξονικός για παιδιά και ταλαιπωρήθηκε. Τελικά πήγε σε ιδιώτη. Θα κάνετε συνεργασία με ιδιώτες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία, ειδικά στα παιδιατρικά μας νοσοκομεία. Και εφόσον χρειαστεί εμείς να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε ο πολίτης, ενήλικας ή παιδί, να έχει δωρεάν, το τονίζω πάλι, δωρεάν πρόσβαση σε υγεία όπως απαιτεί…

Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή αυτό που έκανε προχθές το παιδί αυτό θα το κάνει δωρεάν, λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το κάνει το κράτος. Αξίζει τον κόπο να κάνετε…

Άκης Παυλόπουλος: Το ίδιο θα ισχύει, συγγνώμη, για την παρέμβαση και για τα ασθενοφόρα; Θέλω να πω, θα ενεργοποιούνται ιδιωτικά ασθενοφόρα αν κάπου δεν υπάρχει το δημόσιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα σας απαντήσω και για τα ασθενοφόρα, αφού σας μιλήσω όμως λίγο για το θέμα των ράντζων. 

Πριν από πέντε μήνες διαπιστώσαμε, και σε συνέχεια του Covid όπου δυστυχώς καθυστέρησαν πολλά περιστατικά να έρθουν στα νοσοκομεία, ότι είχαμε πάλι ράντζα στην Αττική.

Καθίσαμε, λοιπόν, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάναμε ένα σχέδιο και αξιοποιήσαμε και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Αν πάτε σήμερα στις εφημερίες θα δείτε είτε μηδενικά ράντζα, είτε ελάχιστα ράντζα. Ο πολίτης, ο οποίος πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, αν καταλήξει σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο χωρίς να πληρώσει ο ίδιος, δεν νομίζω ότι έχει καμία αντίρρηση. Προτιμά το ιδιωτικό κρεβάτι στο θεραπευτήριο δωρεάν, από το να είναι στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Ένα ακόμα παράδειγμα: προληπτικές εξετάσεις και δωρεάν μαστογραφίες, πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Δημήτρης Οικονόμου: Προχώρησε, περπάτησε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο προχώρησε, αλλά οι μαστογραφίες δεν γίνονται μόνο σε δημόσιες δομές, γίνονται και σε ιδιωτικές δομές. Σκεφτείτε ότι μια γυναίκα που μπορεί να μην έχει κάνει ποτέ μαστογραφία πηγαίνει για πρώτη φορά σε μια ιδιωτική δομή και κάνει μαστογραφία δωρεάν.

Οδοντίατροι -είδαμε και τη δήλωση του κ. Ηλιόπουλου ότι «όλοι φοροδιαφεύγουν» και «δεν βαριέσαι, δεν έχουμε και τίποτα να κερδίσουμε πολιτικά από αυτούς»-, Dentist Pass, κάνουμε μια σημαντική προληπτική παρέμβαση για τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Πολλά παιδιά από 6 έως 12 δεν έχουν πάει ποτέ σε οδοντίατρο…

Δημήτρης Οικονόμου: Νέες δομές θα γίνουν, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Δίνουμε ένα voucher λοιπόν. Αυτό το voucher πού εξαργυρώνεται; Πρωτίστως σε ιδιώτες. Πληρώνει ο πολίτης; Όχι.

Άκης Παυλόπουλος: Πείτε μας και για τα ασθενοφόρα. Αποκαλύφθηκε ένα ζήτημα εδώ. Θα μπορεί να ενεργοποιείται το ιδιωτικό ασθενοφόρο χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης αν υπάρχει ανάγκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Tο πρώτο, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τη λειτουργία του κράτους συνολικά, ειδικά στα νησιά. Έχουμε δυνατότητες από την Πυροσβεστική και από τον Στρατό να καλύψουμε ανάγκες και θα το κάνουμε. Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο.

Από εκεί και πέρα, σε μια έκτακτη περίπτωση ανάγκης η δουλειά πρέπει να γίνει και ο ασθενής πρέπει να φτάσει τελικά στο νοσοκομείο. Από τη στιγμή που ο ασθενής δεν πληρώνει, δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει αν θα πάει κατ’ ανάγκη με το ΕΣΥ ή, αν χρειαστεί, με κάποιο άλλο ασθενοφόρο.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα θα συνεργαστείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως, επίσης, θα μισθώσουμε υπηρεσίες ελικοπτέρων, για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την πολύ γρήγορη αεροδιακομιδή για την ηπειρωτική Ελλάδα. Είτε μιλάμε για μια διάσωση σε ένα βουνό, όπου δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, είτε μιλάμε για ένα περιστατικό σε ένα χωριό, όπου το ασθενοφόρο εκ των πραγμάτων θέλει μια ώρα για να πάει.

Θα έχουμε, λοιπόν, έξι βάσεις ελικοπτέρων. Έχουμε ήδη ψηφίσει το νόμο. Ετοιμάζουμε τώρα την Υπουργική Απόφαση. Θα μισθώσουμε -το τονίζω και πάλι- αυτές τις υπηρεσίες από το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, ξέρετε, να πετάει ένα ελικόπτερο μέσα σε ένα βουνό. Δεν είναι απλή υπόθεση, δεν είναι κάτι το οποίο το ξέρουμε. Αλλά προφανώς αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν…

Δημήτρης Οικονόμου: Προσλήψεις θα γίνουν, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, θα γίνουν 10.000 νέες.

Δημήτρης Οικονόμου: Όχι, συνολικά λέμε τώρα. Μιλώ για το ΕΚΑΒ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνουν.

Δημήτρης Οικονόμου: Εκεί λένε ότι χρειάζονται αρκετές προσλήψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 10.000 νέες προσλήψεις…

Δημήτρης Οικονόμου: Όχι στο 1 προς 1;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, στο 1 προς 1 θα μπουν, αλλά μπορεί να κοπούν από κάπου αλλού. Και να σας πω κάτι; Διότι το 1 προς 1 είναι ένας μπούσουλας, έτσι; Λοιπόν, δεν είμαστε…

Δημήτρης Οικονόμου: Σας κατηγορούν γι’ αυτό, ότι κρύβεστε πίσω από αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαστε πια σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς. Αν κρίνουμε ότι κάπου, για ένα – δύο χρόνια, πρέπει με κάποιο τρόπο να κάνουμε λίγες παραπάνω προσλήψεις και να τις ισορροπήσουμε στη συνέχεια, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε.

Δημήτρης Οικονόμου: Είναι η υγεία αυτός ο χώρος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, 10.000 νέες προσλήψεις. Αυτή είναι η δέσμευση μας, ξεκάθαρη. Τώρα, η αντιπολίτευση, καταλαβαίνω γιατί μέσα στην ένδεια του δικού της λόγου θέλει να αποδομήσει το δικό μας πρόγραμμα.   

Αλλά, κοιτάξτε, εμείς έχουμε μια αποτυπωμένη αξιοπιστία. Τέσσερα χρόνια βασικά αυτά τα οποία είπαμε τα κάναμε. Νομίζω ότι οι πολίτες μας ψηφίζουν όχι μόνο επιβραβεύοντάς μας για ό,τι κάνουμε, αλλά κυρίως γιατί μας ζητούν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε μιλήσει.

Άκης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει γίνει ολόκληρη συζήτηση, δεν θέλω να μας επαναλάβετε το πρόγραμμα σας. Όμως εγώ θέλω να το ρωτήσω λιανά, λαϊκά: τα λεφτά που λέτε ότι θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να έχουμε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξασφαλισμένα; Ή είναι μια εκτίμηση απόδοσης που θα αποφέρει τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να παρέμβουμε υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ήδη προβλέψει 500 εκατομμύρια παραπάνω για το 2024, ήδη έχουμε πει και πού θα τα δώσουμε τα λεφτά αυτά.

Έχουμε πει ότι η πρώτη μας προτεραιότητα στο μισθολόγιο του Δημοσίου είναι να στηρίξουμε τους δημόσιους υπαλλήλους με παιδιά, γιατί θέλουμε να κάνουμε μια συνολική πολιτική επιβράβευσης των οικογενειών. Άρα ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος έχει δύο παιδιά θα περιμένει 50 ευρώ παραπάνω, αμέσως, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων παρεμβάσεων που θα κάνουμε στο μισθολόγιο.

Από εκεί και πέρα, αν με ρωτάτε για την εκτίμηση μου, αυτή είναι ότι, ναι, όπως το πετύχαμε όλα τα χρόνια -με εξαίρεση τη μια χρονιά της πανδημίας- θα έχουμε μια υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, όσο καταπολεμούμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, όσο έχουμε μια ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρώπης.

Άκουγα πριν τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι «η ανάπτυξή μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Προφανώς έχει μείνει στη δική του περίοδο, όπου, προσέξτε, η ανάπτυξη ήταν στο 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2015 – 2019. Η δική μας ανάπτυξη σήμερα είναι διπλάσια και υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται.

Δημήτρης Οικονόμου: Επομένως, ό,τι έχετε υποσχεθεί, κ. Πρόεδρε, για αυξήσεις…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το κάνουμε.

Δημήτρης Οικονόμου: Το 25%, τον μέσο μισθό, τον κατώτατο μισθό, τις αυξήσεις στις συντάξεις και λοιπά, θα γίνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και θα γίνουν. Αλλά, προσέξτε, το 25% στον ιδιωτικό τομέα είναι η εκτίμησή μας, προφανώς δεν νομοθετούμε για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Τι βλέπουμε όμως; Βλέπουμε ότι ήδη έχουμε μία μέση αύξηση στον μέσο μισθό, από τα 1.040 στα 1.200 ευρώ. Βλέπουμε την ανεργία να πέφτει, βλέπουμε τους επιχειρηματίες να μας λένε «δεν βρίσκω εργαζόμενους» και να παίρνουν την απάντηση «πληρώστε παραπάνω και θα τους βρείτε». Αυτό γίνεται ουσιαστικά.

Βλέπουμε πολλές ξένες επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην πατρίδα μας και πάρα πολλές επενδύσεις οι οποίες γίνονται -προσέξτε, και έχει ένα ενδιαφέρον αυτό- σε πόλεις περιφερειακές, όπου υπάρχουν καλά δημόσια πανεπιστήμια.

Τι βλέπουν αυτές οι εταιρείες; Καλούς αποφοίτους από δημόσια πανεπιστήμια, τους οποίους θέλουν να πάνε να τους προσλάβουν. Οι θέσεις εκεί δεν είναι του κατώτατου μισθού. Άρα έτσι αυξάνονται οι μισθοί. Και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -τις είχατε παρουσιάσει κι εσείς- στον επισιτισμό, τουρισμό. Βλέπετε ότι καταφέρνουν εργοδότες και εργαζόμενοι όταν κάτσουν μαζί στο τραπέζι, να πετύχουν αυξήσεις σε μισθούς πολύ πάνω, σίγουρα, από τον κατώτατο μισθό.

Για τον δε κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι ακόμα αντικείμενο κυβερνητικής παρέμβασης, όπως τον αυξήσαμε από τα 650 στα 780 ευρώ, ναι, έτσι θα τον πάμε από τα 780 στα 950 σε ορίζοντα τετραετίας.

Άκης Παυλόπουλος: Υπάρχει ένα «αγκάθι» και το «αγκάθι» που υπάρχει είναι ότι ενώ ήταν προγραμματισμένη, δεν έγινε η σύνδεση των ταμειακών μηχανών, των POS με την ΑΑΔΕ, γιατί ειπώθηκε ότι χρειάζεται μία τεχνική ωρίμανση ή ότι θα το κάνει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το κάνει, θα γίνει. Βεβαίως και θα γίνει και πρέπει να σας πω ότι στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που είναι για μένα μία μεγάλη προτεραιότητα…

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν το συζητήσαμε πολύ αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, και πρέπει να το συζητήσουμε περισσότερο. Το είχαμε συζητήσει αρκετά -αν θυμάστε- πριν τις εκλογές του 2019 και σας είχα πει, τότε, ότι ένας τρόπος για να μειώσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό ήδη γίνεται πράξη.

Δημήτρης Οικονόμου: Αυξήθηκαν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήθηκαν και μπορούν να αυξηθούν και περισσότερο και με περισσότερα ακόμα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ένας δεύτερος τρόπος, πια, είναι η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να χρησιμοποιεί τα μεγάλα δεδομένα. Μιλάμε πολύ για αλγόριθμους, για τεχνητή νοημοσύνη. Δυνατότητα επεξεργασίας πραγματικών δεδομένων αυτή τη στιγμή, για στοχευμένο εντοπισμό της φοροδιαφυγής, υπάρχει. Βλέπετε ήδη διάφορα ενδιαφέροντα και ενδεχομένως και λίγο πιπεράτα αποτελέσματα.

Δημήτρης Οικονόμου: Influencers και λοιπά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θέλω να πω: ότι το κράτος όταν θέλει να εφαρμόσει το νόμο, μπορεί. Όπως τον εφάρμοσε στη Μύκονο.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα τον εφαρμόσει όμως για να μην πληρώνουμε μόνο εμείς, κ. Πρόεδρε; Εννοώ οι μόνιμοι και σταθεροί; Τα υποζύγια, όπως τα λέγαμε παλιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όσο μιλάμε για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, άλλο τόσο θα επιμείνω ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Δημήτρης Οικονόμου: Επειδή είπατε για τη Μύκονο, θα συνεχιστεί αυτό και στα υπόλοιπα νησιά; Γιατί διαβάσαμε, το έχει η «Καθημερινή» σήμερα, το θέμα των αυθαιρέτων, «η κατεδάφιση άργησε, τα αυθαίρετα επεκτάθηκαν» και μιλάει για την πατρίδα σας, για την Κρήτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, για μένα αυτή είναι μια πολιτική μακροπρόθεσμη. Γιατί το λέω αυτό και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από όλους όσοι μελετούν εμπεριστατωμένα τα θέματα του τουρισμού. Από τι κινδυνεύει ο τουρισμός μας; Από την υπερεπένδυση, από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, από την αυθαίρετη δόμηση εν πολλοίς.

Στη Μύκονο κάναμε μία αρχή. Πρέπει να σας πω ότι -και για μένα είναι συγκινητικό- έβλεπα χθες ένα βίντεο από την παραλία του Πάνορμου, η οποία δεν έχει τίποτα πια.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, καμία σχέση με το παρελθόν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άδειασε τελείως, είναι μια παρθένα παραλία.

Άκης Παυλόπουλος: Αποδόθηκε πλήρως στους…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποδόθηκε πλήρως στους πολίτες, χωρίς ούτε ξαπλώστρες, ούτε ομπρέλες. Όπως τη θυμάμαι εγώ όταν -δεν πάω πια στη Μύκονο- όταν πήγαινα πριν από 30 χρόνια, έτσι θυμάμαι την παραλία.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα θα συνεχιστεί, λέτε, αυτή η πολιτική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και θα συνεχιστεί.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα δούμε κατεδαφίσεις και σε άλλα νησιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δείτε κατεδαφίσεις και σε άλλα νησιά και θα στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους, αλλά πρωτίστως ισχύει για τους ισχυρούς. Διότι πολλοί περίμεναν ότι θα ξεκινούσαμε τις κατεδαφίσεις από κάποια παράγκα κάποιου φουκαρά που έχτισε…

Δημήτρης Οικονόμου: Όπως είχαμε δει κάποτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γινόταν παλιά. Όχι, ξεκινήσαμε τις κατεδαφίσεις από αυτούς οι οποίοι θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαμε ποτέ να τους ακουμπήσουμε. Και το κάναμε στην προεκλογική περίοδο. Άρα αποδείξαμε…

Δημήτρης Οικονόμου: Και στην Κρήτη θα το δούμε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το δείτε παντού.

Άκης Παυλόπουλος: Τώρα, κ. Πρόεδρε, αν συναντηθείτε με τον Erdoğan στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και σας πει ο Erdoğan «σταμάτα τα εξοπλιστικά σου, μην αναβαθμίσεις άλλα F-16, μην μπεις στο πρόγραμμα F-35», τι θα απαντήσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τον ευχαριστήσω για τη «χρήσιμη» συμβουλή την οποία μου δίνει και θα συνεχίσω κανονικά την πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως εγώ δεν υποδεικνύω στον Πρόεδρο Erdoğan εάν θα φτιάξει έναν καινούριο βαλλιστικό πύραυλο, έτσι κι αυτός δεν έχει καμία δουλειά, θα έλεγα, να υποδεικνύει στην Ελλάδα το πώς θα εξοπλίζεται. Πόσω μάλλον όταν η Ελλάδα είναι από τη φύση της μία αμυντική δύναμη. Δεν έχουμε καμία επεκτατική βλέψη, δεν έχουμε αναθεωρητικές φιλοδοξίες.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα γίνει αυτή η συνάντηση πρώτα απ’ όλα με τον Πρόεδρο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει.

Βέβαια, να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ένα μεγάλο ανοιχτό μέτωπο με όλο το ΝΑΤΟ και αυτό αφορά το βέτο το οποίο εξακολουθεί και βάζει για την είσοδο της Σουηδίας.

Είναι ένα σκληρό παζάρι αυτό το οποίο γίνεται, αλλά σίγουρα είναι ένα παζάρι το οποίο δεν πρόκειται τελικά, έστω και διά της πλαγίας οδού, να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Δημήτρης Οικονόμου: Εσείς τι θέλετε να συζητήσετε τώρα με τον Πρόεδρο; Εμείς ένα θέμα έχουμε, αυτό το γνωστό που λέμε πάντοτε, κι εσείς και διαχρονικά το λένε και όλοι οι Πρωθυπουργοί και λοιπά. Τι θα συζητήσουμε; Ο Erdoğan ξέρουμε ότι βάζει τα πάντα στο τραπέζι, βάζει αποστρατικοποίηση νησιών, βάζει τα εξοπλιστικά, όπως είπαμε πριν, βάζει τη «Γαλάζια Πατρίδα», που είναι το κεντρικό δόγμα της διπλωματίας της Τουρκίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είχε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία, άτυπου διαλόγου, τις διερευνητικές συζητήσεις, οι οποίες γίνονταν από τις αρχές του 2000. Και πάντα σε αυτές τις διερευνητικές επαφές το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο κατ’ αρχάς και στη συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης με τον Πρόεδρο Erdoğan ως προς τη βασική γεωπολιτική μας διαφορά. Προφανώς έχουμε και άλλα θέματα να συζητήσουμε: θετική ατζέντα, οικονομική συνεργασία, πολιτική προστασία.

Δημήτρης Οικονόμου: Το θέμα της Ροδόπης θα το θέσετε, κ. Πρόεδρε; Είπατε κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή σας ότι θα το θέσετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα τεθεί το θέμα της Ροδόπης.

Δημήτρης Οικονόμου: Τι θα πείτε δηλαδή σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πω ότι πρέπει να σταματήσει το τουρκικό Προξενείο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και να κατευθύνει τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες στο τι θα ψηφίσουν. Θα το πω πολύ ανοιχτά και το λέω και δημόσια και θα το πω κατ’ ιδίαν: δεν είναι δική του δουλειά.

Δεν είναι δουλειά της Τουρκίας να μπλέκει στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Η μειονότητα είναι μουσουλμανική μειονότητα. Είναι μια μειονότητα για την οποία εγώ προσωπικά έχω δώσει και θα δώσω αγώνα ώστε οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ότι απολαμβάνουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή στη ζωή -ανεξαρτήτως, το τονίζω αυτό, του τι θα ψηφίσει η μειονότητα στις εκλογές της Κυριακής.

Υπάρχει ένα σχέδιο για τη Θράκη πολύ καλά δουλεμένο από την διακομματική επιτροπή, της Βουλής, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία στιγμή δεν το ψήφισε, κατέθεσε το δικό του ανεξάρτητο σχέδιο.

Από εκεί και πέρα το θέμα αυτό έχει συζητηθεί εκτενώς. Λυπάμαι πραγματικά που φτάνουμε στις εκλογές χωρίς να έχει γίνει το αυτονόητο, δηλαδή δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν ανοίξει το στόμα τους καν…

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί πιστεύετε ότι δεν έκαναν δήλωση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γιατί θα πάνε κόντρα στο Προξενείο. Γιατί δεν τολμούν να το κάνουν, διότι παίρνουν εντολές από το Προξενείο, είναι πολύ απλό. Και είναι τουλάχιστον προκλητικό, ξέρετε, να γίνεται αυτή η συζήτηση, να μην μιλούν και να πηγαίνουν να φωτογραφίζονται κάτω από ένα πανό το οποίο μιλάει για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης».

δεν θέλω να μιλήσω άλλο για το θέμα αυτό. Διότι ο βασικός λόγος για τον οποίο εγώ σήκωσα το θέμα -το θέμα σηκώθηκε κατ’ αρχάς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν όχι τόσο για να στείλω ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα -ας κάνει ότι θέλει ο κ. Τσίπρας, εγώ προειδοποίησα για τους κινδύνους για την επόμενη μέρα, ας αναλάβει αυτός τις ευθύνες του-, ήταν για να στείλω ένα μήνυμα στην Τουρκία: ότι ως εδώ με τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, πόσω μάλλον παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία.

Δημήτρης Οικονόμου: Εδώ ο κίνδυνος ποιος είναι, κ. Πρόεδρε; Να εμφανιστούν αυτοί οι δύο βουλευτές αύριο στη Βουλή και να μιλούν για «τουρκική» μειονότητα; Μπορεί να συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, ο κίνδυνος είναι πολύ σαφής. Ο κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα να πουν «εγώ εκφράζω, εκπροσωπώ την “τουρκική” μειονότητα». Μπορεί τότε να τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει.

Άκης Παυλόπουλος: Αλλά τότε θα είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ζημιά θα έχει γίνει.

Δημήτρης Οικονόμου: Επειδή είμαστε σε αυτά τα θέματα. Ακούσαμε χθες μια δήλωση του κ. Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είναι και αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας νομίζω, για την UNCLOS, κ. Πρόεδρε, λέγοντας ότι η μόνη περιοχή στην οποία δεν κάνει ρητή αναφορά είναι το Αιγαίο.

Άκης Παυλόπουλος: Είναι Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δημήτρης Οικονόμου: Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακριβώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ακούω τον κ. Erdoğan. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

Δημήτρης Οικονόμου: Έτσι λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ή είναι τόσο αδιάβαστοι που δεν ξέρουν τι λένε ή είναι απλά επικίνδυνοι. Μάλλον μπορεί να είναι και επικίνδυνοι επειδή είναι απλά άσχετοι. Ας μην μιλούν καλύτερα για τα θέματα αυτά.

Δημήτρης Οικονόμου: Τους το είπε και η κυρία Μπακογιάννη σήμερα…

Άκης Παυλόπουλος: Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας μεριμνεί, αναφέρεται στο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς πρωτίστως αναφερόμαστε -η πάγια ελληνική θέση ήταν ότι αυτή η διαφορά μπορεί να λυθεί μόνο με επίκληση στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην UNCLOS, την οποία δεν έχει προσυπογράψει η Τουρκία. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει μια τέτοια δήλωση από τον ξάδερφο του κ. Τσίπρα;

Άκης Παυλόπουλος: Τώρα, η εκτίμησή σας για τη σχέση μας με τον ​​Erdoğan, μετά και την επανεκλογή του, ποια είναι; Θα περάσουμε μια περίοδο που τα πράγματα θα είναι σε μια συμφωνημένη, εν πάση περιπτώσει, αποκλιμάκωση, ηρεμία; Ή κινδυνεύουμε ξανά να επιστρέψουμε σε περιόδους μεγάλης έντασης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ πολύ πιο πιθανό να πάμε σε μια περίοδο ηρεμίας από το ξαναπάμε σε μια περίοδο κλιμάκωσης. Ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στο κλίμα το οποίο οικοδομήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία, η αλήθεια είναι, έχει αποφύγει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Άρα μπορούμε κάλλιστα να συνυπάρχουμε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες προκαλούν φυσικά την αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορούμε να πάμε σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης και χωρίς να έχουμε οριστικά λύσει την κεντρική μας διαφορά. Έχουμε συνυπάρξει στο παρελθόν με την Τουρκία, είχαμε πολλά «καλά φεγγάρια» με την Τουρκία χωρίς να έχουμε οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες. Γιατί το θέμα αυτό είναι δύσκολο και σύνθετο. Εάν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να καθίσουμε να το λύσουμε ή, όπως θεωρώ πιο πιθανό, να καταλήξουμε συμφωνημένα στη Χάγη για να το επιλύσει για λογαριασμό μας το Διεθνές Δικαστήριο, προφανώς και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να εξερευνήσω.

Αλλά, τονίζω, δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και με το παράλογο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση όταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια, υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου…

Δημήτρης Οικονόμου: Η Στρατιά του Αιγαίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και όταν έχουμε ακόμα νωπό το τραύμα της Κύπρου.

Δημήτρης Οικονόμου: Εσείς, κ. Πρόεδρε, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι οτιδήποτε χρειαστεί, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει αύριο; Επειδή έχουμε περάσει πολλές κρίσεις με την Τουρκία. Ξεκινήσαμε από το ’20, ξεκινήσαμε με τα σύνορα, περάσαμε στο Αιγαίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και το λέω μετά από τέσσερα χρόνια -πιστεύω- στοχευμένων επενδύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το λέω με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Ειδικά στον αέρα αρκεί να δείτε το τι λένε οι Τούρκοι αναλυτές, όχι το τι λέμε εμείς. Θεωρώ πια ότι η ισορροπία αλλάζει με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς: η απόκτηση των Rafale, που ήταν μία στρατηγική κίνηση υπεροχής από την Ελλάδα η οποία υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ με διακρατική συμφωνία, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση της απόκτησης των F-35, από το 2028 και μετά.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα ολοκληρωθεί αυτή η παραγγελία, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να ολοκληρωθεί.

Δημήτρης Οικονόμου: Τα 20;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ολοκληρωθεί, τα 20 πρώτα. Γι’ αυτά…

Δημήτρης Οικονόμου: Για τι χρονοδιάγραμμα μιλάτε εδώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νωρίτερο που μπορούν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι το 2028. Θα προχωρήσουμε άμεσα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις τελικές διαπραγματεύσεις

Άκης Παυλόπουλος: Έχετε πει ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, γιατί οφείλουμε να κάνουμε έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό και μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διάθεση να βοηθήσουν σε θέματα χρηματοδότησης. Και θέλω να τονίσω ότι πια έχουμε πάρει και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Κογκρέσο για να ξεκλειδώσει αυτή η πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, διότι ξέρετε ότι δεν είναι εύκολοι οι Αμερικανοί στο να δίνουν εγκρίσεις για εξαγωγές τέτοιων προχωρημένων οπλικών συστημάτων.

Άκης Παυλόπουλος: Τώρα, να αλλάξουμε λίγο κλίμα; Να δούμε τι σας έμεινε από αυτή την δεύτερη προεκλογική περίοδο; Σας είδαμε πολύ ενεργό στο TikTok και αναρωτιόμαστε αν το μοντάρετε μόνος σας, αν έχετε σκηνοθέτη; Αν υπάρχει ομάδα; Σκεφτήκαμε ακόμη και τη Δάφνη, να σας πούμε ότι μπορεί να έβαλε το χεράκι της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι στο τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου μένει μια γλυκιά κούραση, γιατί είναι εξοντωτικό το πρόγραμμα, πόσο μάλλον όταν πρέπει να κάνεις…

Δημήτρης Οικονόμου: Υπάρχει περιοχή που δεν πήγατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι πήγαμε παντού και ειδικά στη δεύτερη προεκλογική περίοδο επέλεξα να πάω και σε περιοχές που δεν είχα προφτάσει να πάω στην πρώτη προεκλογική περίοδο.

Χαιρέτησα πάρα πολλούς ανθρώπους. Τράβηξα πάρα πολλές φωτογραφίες, πάρα πολλές selfies, έβγαλα εκατοντάδες ομιλίες. Άκουσα πολλούς συμπολίτες μας, όχι μόνο τα καλά, και τα παράπονα, τις ανησυχίες τους.

Δημήτρης Οικονόμου: Ακούσατε προβλήματα που δεν τα ξέρατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, εννοείται. Πάντα, και στην προεκλογική περίοδο, φροντίζω να καταγράφω προβλήματα. Να λύνω και κάποια προβλήματα αν μπορώ να τα αντιμετωπίσω, αν είναι μικρά, εκείνη τη στιγμή.

Παραδείγματος χάρη, όταν πήγα στην Πάτμο μου είπαν κάποια παιδιά εκεί ότι έχουν ένα πρόβλημα με ένα γήπεδό τους. Αναζήτησα εύκολα μία ιδιωτική χορηγία. Γιατί πολλές φορές τα πράγματα λύνονται και με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα.

Από εκεί και πέρα, αν με ρωτάτε για το TikTok…

Δημήτρης Οικονόμου: Πώς προέκυψε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προέκυψε διότι διαπίστωσα, και σε συνομιλίες με τα παιδιά μου, ότι η νεολαία δεν βλέπει τηλεόραση, δεν διαβάζει εφημερίδες και ενημερώνεται πρωτίστως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το Instagram αλλά πρωτίστως από το TikTok.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, αλλά εδώ το κάνατε επαγγελματικό. Δηλαδή είναι πραγματικά εφάμιλλα, πολλά από τα βίντεο που έχουμε δει, πιτσιρικαρίας που ασχολείται έντονα με αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς δεν τα κάνω μόνος μου αλλά το περιεχόμενο είναι δικό μου. Το TikTok, από τη στιγμή που βρεις έναν τρόπο να το αξιοποιήσεις, πρέπει να είσαι εναρμονισμένος με τη φύση τού μέσου.

Τι μου έδωσε το TikTok; Τη δυνατότητα για πρώτη φορά, μετά από 20 χρόνια πολιτικής διαδρομής, να γεφυρώσω αυτό το χάσμα μεταξύ της δημόσιας εικόνας μου, ως ενός πολιτικού που φοράει γραβάτα, μιλάει στη Βουλή, εκπροσωπεί τη χώρα, και του ποιος είμαι πραγματικά. Διότι πολλές φορές πηγαίνω και συναντώ πάρα πολύ κόσμο και μου λένε…

Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή βγάλατε στοιχεία του χαρακτήρα σας, μας λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου λένε «είσαι διαφορετικός από κοντά, από ό,τι στην τηλεόραση». Μα στην τηλεόραση με βλέπετε με μια γραβάτα, πρέπει πάντα να είμαι σοβαρός. Υπάρχει και μια άλλη πτυχή τού χαρακτήρα μας την οποία νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να τη γνωρίσει και κυρίως αυτή τη διάσταση για την οποία εγώ προσωπικά, όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι μου αρέσει το χιούμορ. Έχω τη δυνατότητα να «αυτοτρολάρομαι», μερικές φορές να μην παίρνω τον εαυτό μου τόσο στα σοβαρά. Απλά βρήκα ένα τρόπο μέσα από το TikTok αυτό να το δείξω.

Δημήτρης Οικονόμου: Αποκαλύψατε και πολλά στοιχεία οικογενειακά, το τι συζητάτε ακόμα και με τη Μαρέβα, καμιά φορά που σας επικρίνει και έντονα η Μαρέβα, με τα λουλούδια, με το ένα, με το άλλο. Ισχύουν αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς.

Δημήτρης Οικονόμου: Ισχύουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα είναι αλήθεια, με την έννοια του ότι νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι μπορεί να είναι ένα καλοφτιαγμένο βίντεο, αλλά είναι ένα ειλικρινές βίντεο. Βλέπει ο άλλος, καταλαβαίνει αμέσως, και ειδικά η πιτσιρικαρία, ξέρει αμέσως αν κάτι είναι ειλικρινές.

Δημήτρης Οικονόμου: Αν είσαι στημένος ή όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ή αν είναι στημένο. Από εκεί και πέρα, ποιο είναι το μήνυμα; Κάνουμε μία πολύ δύσκολη δουλειά, είναι βαριά η ευθύνη, είμαστε όμως, όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας, κι εμείς κανονικοί άνθρωποι, με τις οικογένειές μας, με τις προσδοκίες μας και τις ελπίδες μας για τα παιδιά μας. Δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, δεν έχουμε ιδιωτικό χώρο διότι αυτή…

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν φωνάζουν τα παιδιά, η οικογένεια τώρα δεν φωνάζει, δεν λέει «πότε θα πάμε διακοπές»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: …διότι αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πάντα μία περιέργεια στους πολίτες να δουν στοιχεία τού χαρακτήρα μας, εκτός από τις πολιτικές μας θέσεις.

Άκης Παυλόπουλος: Θα κλείσει τη Δευτέρα το TikTok;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.

Άκης Παυλόπουλος: Ή θα μείνει ανοιχτό γιατί τελικά ήταν χρήσιμος δίαυλος επικοινωνίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το TikTok δεν πρόκειται να κλείσει. Θα εξακολουθεί, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, να είναι ένα ακόμα μέσο το οποίο θα χρησιμοποιούμε, και για να προβάλλουμε το κυβερνητικό έργο και για να συζητάμε με τους πολίτες και για να τους ακούμε.

Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που κάνουμε στο TikTok είναι ότι πήγαμε στον δρόμο και ρωτήσαμε τους πολίτες ευθέως, χωρίς φίλτρο, και μας έκαναν και σκληρές ερωτήσεις.

Δημήτρης Οικονόμου: Σε αυτές που απαντούσατε εσείς λέτε, ναι.

Άκης Παυλόπουλος: Μια από τις πιο σκληρές θυμάστε ενδεικτικά; Για την υγεία ήταν, για την ακρίβεια ήταν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και για την ακρίβεια ήταν πολύ-πολύ σκληρές ερωτήσεις, αλλά αυτές είναι οι πραγματικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσω.

Άκης Παυλόπουλος: Οι αγωνίες των πολιτών.

Δημήτρης Οικονόμου: Χωρίς μεσολάβηση δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω αν μπορώ πάντα να τους πείσω γι’ αυτά τα οποία λέω, αλλά παίρνοντας αφορμή και από την ομιλία την οποία έκανε ο Πρόεδρος Obama χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε κάτι το οποίο είναι σωστό. Κι ευτυχώς εμείς δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο ή ενδεχομένως να περάσαμε αυτή την περίοδο των πολύ σκληρών διαχωριστικών γραμμών. Πρέπει πάντα να προσπαθείς να μιλάς και σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να μη θέλουν να σε ακούσουν, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Δεν μπαίνουμε σε «σιλό», δεν μπαίνουμε σε στεγανά.

Αν καταφέραμε να πετύχουμε κάτι ως Νέα Δημοκρατία είναι να διευρύνουμε τα όρια της παράταξης. Δεν το πετύχαμε τυχαία. Το πετύχαμε όχι μόνο μέσα από τις πολιτικές μας, αλλά και μέσα από τη δυνατότητά μας να ακούσουμε και να μιλήσουμε σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα θεωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία ως μια φυσική πολιτική επιλογή τους.

Άρα προφανώς και θα συνεχίσουμε και το TikTok.

Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή εσείς τώρα, κ. Πρόεδρε, πάτε για δεύτερη θητεία, αν όλα πάνε καλά για εσάς και είστε Πρωθυπουργός πάτε για μια δεύτερη θητεία, κανονική θητεία, φαντάζομαι τετραετή θητεία.

Αν είστε εδώ μετά από τέσσερα χρόνια, τι θα θέλετε να έχει μείνει σε αυτή τη χώρα; Ποιο είναι το όραμά σας; Ποια είναι τα τρία-τέσσερα μεγάλα πράγματα, μεγάλες αλλαγές που θα πείτε ότι «τα έκανα εγώ και πέτυχα στη χώρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πω ότι έφερα την Ελλάδα μετά από μια οκταετία πια, δηλαδή τέσσερα συν τέσσερα χρόνια, να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη σε τομείς όπου μπορούμε να πρωταγωνιστούμε και να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί εκεί που δυστυχώς ακόμα υπολειπόμαστε.

Κοιτάξτε, η Ελλάδα πληρώνει ακόμα και σήμερα βαρύ τίμημα από τη δεκαετή κρίση. Άρα η πραγματική σύγκλιση, κυρίως στα εισοδήματα, είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Και δεύτερή μου προτεραιότητα είναι η μείωση των ανισοτήτων. Επιμένω πολύ σε αυτό. Η ανάπτυξη την οποία οραματίζομαι δεν μπορεί να είναι μια ανάπτυξη μόνο για τους λίγους, γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στους μισθούς και στους χαμηλόμισθους.

θέλω ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να τα βγάλει πέρα στη ζωή του χωρίς άγχος.

Άκης Παυλόπουλος: Και κάτι παραπάνω, να απολαμβάνει και λίγο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να μπορεί επίσης να ελπίζει για τα παιδιά του ότι θα έχουν ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό και η παιδεία, η δημόσια παιδεία, το τονίζω, έχει τόσο μεγάλη σημασία για εμένα. Γι’ αυτό και εστιάζω τόσο πολύ και στις περιπτώσεις εκείνες της ακραίας φτώχειας. Εμείς ασχοληθήκαμε με τους άστεγους, με τους τρανς, με τους ανθρώπους…

Δημήτρης Οικονόμου: Τους αποκλεισμένους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τους πραγματικούς αποκλεισμένους, οι οποίοι δεν δεν ήταν ορατοί Εγώ αφιέρωσα τα δέκα λεπτά τού τηλεοπτικού μου χρόνου στο σποτ μου για να κάνω μια συζήτηση με έναν άστεγο που του βρήκαμε ένα σπίτι. Το έκανα συνειδητά για να δείξω και σε άλλους ανθρώπους ότι μπορεί να τους τα έφερε η ζωή πάρα πολύ δύσκολα, ότι, ναι, μπορεί να υπάρχει ένα κράτος δίπλα τους το οποίο θα τους βοηθήσει. Δεν θα τους λύσει όλα τα προβλήματα αλλά θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Άρα για εμένα αυτό είναι, θα έλεγα, το όραμά μου. Μαζί με μια Ελλάδα η οποία θα πρωταγωνιστεί ψηφιακά και θα είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ατζέντα προστασίας του περιβάλλοντος, θα παράγει πολύ παραπάνω ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο και θα προστατεύει το μοναδικό φυσικό μας περιβάλλον.

Άκης Παυλόπουλος: Συνθήκες συνεννόησης για τα μεγάλα, γι’ αυτά που πραγματικά μπορούν να μας πάνε μπροστά μπορούν να διαμορφωθούν; Το λέω αυτό γιατί πάντοτε λέγεται -και όχι αβάσιμα- ότι ο ισχυρός, αυτός που έχει το πάνω χέρι, πρέπει να διαμορφώνει αυτές τις προϋποθέσεις για τον διάλογο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε και εγώ σε κάθε περίπτωση θα το επιδιώξω. Μετά τις εκλογές ελπίζω ότι θα συζητάμε για ένα διαφορετικό τοπίο. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, αυτό είναι δικό τους θέμα να το ξεκαθαρίσουν. Ελπίζω να πήραν κάποια μαθήματα.

Δεν φάνηκε, βέβαια, στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία ότι κατάλαβαν ακριβώς τι έγινε, διότι είδα πάρα πολύ να επιμένουν σε fake news, σε τοξικότητα, τα ίδια ουσιαστικά. Μου έκανε πολύ εντύπωση, παραδείγματος χάρη, ότι στη διακαναλική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εμένα 49 φορές.

Δημήτρης Οικονόμου: 49;

Κυριάκος Μητσοτάκης: 49 φορές υπήρξε το όνομα «Μητσοτάκης». Αλλά αυτό, το τονίζω πάλι, είναι δικό τους θέμα. Δική μου υποχρέωση, την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι Πρωθυπουργός για όλους.

Άρα, η ενότητα και η σύμπνοια της κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση για την πρόοδο. Ναι, η ανάγκη να διαμορφώσουμε παραπάνω συναινέσεις. Ελπίζω ότι και με το ΠΑΣΟΚ, κάποια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης θα σταματήσει αυτή την, επιτρέψτε μου, σχεδόν οριακά παιδιάστικη άρνηση να έχει οποιαδήποτε συζήτηση μαζί μου. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα λογικά…

Δημήτρης Οικονόμου: Με τον ΣΥΡΙΖΑ τι περιμένετε να γίνει, κ. Πρόεδρε. Εσείς έχετε προτίμηση; Θα θέλατε να αλλάξουν τα πράγματα εκεί; Και σε ποια κατεύθυνση; Θα θέλατε να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην ηγεσία του; Θα θέλατε να πάει σε αλλαγές στην ηγεσία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι δικό μου θέμα. Και δεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα προσώπων, όσο περισσότερο θέμα πολιτικών.

Εδώ υπήρξε μία στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ήττα πολιτικών αλλά ήταν και ήττα πολιτικής συμπεριφοράς. Ήταν ήττα τού «πολακισμού», της χυδαιότητας, της τοξικότητας, των προσωπικών επιθέσεων. Αυτό ηττήθηκε. Ελπίζω αυτό το μήνυμα τουλάχιστον να το έχουν πάρει.

Υπήρξε όμως και μια ήττα ιδεών. Νομίζω ότι οι δικές μας ιδέες, αυτές οι ιδέες θα έλεγα του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, του υπεύθυνου πατριωτισμού, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία. Σε ένα βαθμό τις διαμορφώσαμε κι εμείς τις ιδέες αυτές, μέσα από την πολιτική μας συμπεριφορά.

Αλλά από εκεί και πέρα το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους ίδιους. Και, τονίζω και πάλι, στις εκλογές που θα γίνουν μεθαύριο ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος στην αντιπολίτευση.

Το βασικό ζητούμενο εξακολουθεί και παραμένει μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μία λειτουργική πλειοψηφία. Αυτό διεκδικώ και αυτό ελπίζω να…

Άκης Παυλόπουλος: Και από ό,τι καταλαβαίνουμε μία διαφορετική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που μας περιγράψατε ακροθιγώς.

Δημήτρης Οικονόμου: Φαντάζομαι θα σας δούμε μετά από πάρα πολύ καιρό τώρα σε συνέντευξη, κ. Πρόεδρε. Έχετε μετρήσει πόσες συνεντεύξεις έχετε δώσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλές συνεντεύξεις.

Δημήτρης Οικονόμου: Και παρεμβάσεις, δηλαδή έχετε παρέμβει κι εσείς, έχετε πάρει κι εσείς τηλέφωνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάρα πολλές.

Δημήτρης Οικονόμου: Είχατε πάρει προχθές εδώ, στον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο, σε άλλους συναδέλφους σε τοπικά κανάλια, σε άλλα δίκτυα, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες, σε site. Πρέπει να είναι τριψήφιος αριθμός, οπωσδήποτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, όποιος δουλεύει πολύ για ένα στόχο νομίζω ότι αισθάνεται ότι όταν φτάνει στο τέλος λέει «Παναγία μου, δεν θα μπορούσα να το κάνω ούτε μία μέρα παραπάνω». Όπως κι ένας μαθητής που διαβάζει για τις πανελλήνιες λέει…

Δημήτρης Οικονόμου: «Φτάνει, τελειώσαμε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φτάνει», λες «δεν μπορώ». Αλλά έτσι είναι, πάντα δουλεύουμε για έναν στόχο, για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι σήμερα το βράδυ θα κλείσουν…

Άκης Παυλόπουλος: Με ανοιχτή συγκέντρωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, με ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Γυρίζουμε στο Σύνταγμα μετά από πολλά χρόνια και…

Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί το κάνατε αυτό, τι περιμένετε τώρα από αυτή τη συγκέντρωση; Περιμένετε μια συγκέντρωση από τα παλιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τα παλιά, κοιτάξτε εγώ έχω ζήσει τις συγκεντρώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα με ένα εκατομμύριο ανθρώπους…

Δημήτρης Οικονόμου: Ε, κι εμείς το ίδιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι θα είμαστε εκεί αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη συγκέντρωση. Και νομίζω ότι αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν την αξία τους. Είναι και γιορτές οι συγκεντρώσεις και είναι και μια εκδήλωση πολιτικής συμμετοχής το να πας σε μια συγκέντρωση.

Δεν περιμένει ο κόσμος κατ’ ανάγκη να ακούσει πράγματα από εμένα τα οποία δεν έχει ξανακούσει, αλλά σίγουρα είναι μια ένδειξη κινητοποίησης, μέχρι και την τελευταία στιγμή, του κομματικού μας μηχανισμού. Γιατί, επαναλαμβάνω, ο κίνδυνος εδώ είναι ο εφησυχασμός.

Αλλά ξέρετε, μετά θα σβήσουν κάποια στιγμή τα φώτα, εμείς θα σιωπήσουμε, θα περάσουμε χρόνο με τις οικογένειές μας αύριο και μετά η ευθύνη περνάει στον λαό. Στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά.

Δημήτρης Οικονόμου: Τα αποτελέσματα στο σπίτι θα τα δείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα αποτελέσματα τα βλέπω στο κόμμα, όπως τα είδα και την προηγούμενη φορά.

Δημήτρης Οικονόμου: Στην Πειραιώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Πειραιώς. Θα μπει στο παραβάν ο πολίτης και θα κάνει αυτό το οποίο πιστεύει ότι είναι σωστό για τον ίδιο, για την οικογένειά του και για τη χώρα. Και έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

Δημήτρης Οικονόμου: Μάλιστα.

Άκης Παυλόπουλος: Και η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα, αν φύγει δεν γυρίζει πίσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι, έτσι είναι.

Άκης Παυλόπουλος: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δημήτρης Οικονόμου: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Άκης Παυλόπουλος: Να είστε καλά.

Δημήτρης Οικονόμου: Και εμείς θα σας παρακολουθούμε πια από Δευτέρα από άλλη οπτική. Τα καλά τελειώσαν εδώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά.

Δημήτρης Οικονόμου: Ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

   Κ. Τζ.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria