Με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής, αλλά και επανάληψη των πολιτικών απόψεων που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε χθες το απόγευμα να διακόψει το μετεκλογικό σοκ των στελεχών του κόμματος και να δρομολογήσει τη νέα προεκλογική μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Με τη φράση «δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια» ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη «λήξη του πένθους», όπως είπε για την συντριπτική ήττα της Κυριακής, σήμανε «συναγερμό μάχης» και επιχείρησε να ανυψώσει το ηθικό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το τελευταίο υπηρετεί και η πρόταση που κατέθεσε αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας Τσίπρα η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να μην υπάρξουν τοποθετήσεις στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά οι θέσεις κάθε στελέχους που θέλει να τοποθετηθεί, να σταλούν γραπτώς.
Αναγνώριση λαθών και καθαρή γραμμή
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την ανάγκη το κόμμα να αποτιμήσει γρήγορα τα λάθη που έγιναν και να χαράξει μια καθαρή γραμμή ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Κι επειδή χρόνος δεν υπάρχει, παρέπεμψε την αναλυτική διερεύνηση των αιτίων της ήττας μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Επιχείρησε, όμως, ο ίδιος να καταγράψει τρεις κύριες αιτίες της εκλογικής συντριβής, σε μια προσπάθεια πρώτον να μην κατηγορηθεί ότι αποφεύγει τη συζήτηση επί της ουσίας του εκλογικού αποτελέσματος και δεύτερον να ορίσει κατά ένα τρόπο την ατζέντα της συζήτησης που θα ακολουθήσει, ή τουλάχιστον να αθροίσει την κομματική πλειοψηφία γύρω από αυτή την ατζέντα.
Τι τρίπτυχο της ήττας
Οι τρεις αιτίες που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο οδυνηρό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι:
Πρώτον, η νίκη της «στρατηγικής του φόβου» που διέσπειρε η Νέα Δημοκρατία. Η ατζέντα του κόμματος που νίκησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε κι οδήγησε την κοινή γνώμη να συζητά τι έγινε πριν οκτώ χρόνια, υπονοώντας ευθέως το 2015 με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, που επανήλθε στην πολιτική συζήτηση λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου 2023 μέσω της «Δήμητρας» του Γιάνη Βαρουφάκη» αλλά και των «τοπικών νομισμάτων» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έπρεπε η συζήτηση να γίνεται για τις υποκλοπές, την ακρίβεια, τα Τέμπη, το επιτελικό κράτος κλπ. Ωστόσο δεν έδωσε εξήγηση για ποιους λόγους πέρασε τόσο καταλυτικά η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας στον προεκλογικό διάλογο.
Δεύτερον, η ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην τακτική των άλλων προοδευτικών δυνάμεων την αντικειμενική αδυναμία να προωθηθεί η απλή αναλογική, καταλογίζοντας ουσιαστικά στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης ότι άνοιξαν το δρόμο στην νίκη της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημα περί σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, η τρίτη αιτία ήταν σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ «ως συλλογικού υποκειμένου». Εκανε αναφορά σε άστοχες δηλώσεις, ειδικά των τελευταίων ημερών «φωτογραφίζοντας» τον Γιώργο Κατρούγκαλο και ίσως τη Θεανώ Φωτίου.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και υπογράμμισε ότι η εκλογική μάχη του Ιουνίου δεν είναι για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα την δώσει με σκοπό να νικήσει. Όσο κι αν αυτό ακούγεται μάλλον υπερβολικό, με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, ωστόσο, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται ότι θα δώσει μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, αλλά εξ αντικειμένου θα επιδιώξει να κλείσει όσο γίνεται την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, ώστε στα επόμενα χρόνια να μην υπάρχει μια «παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη Δεξιά», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή