ΔΕΛΦΟΙ 23 – Ζητούμενο η περαιτέρω ψηφιοποίηση και οι δεξιότητες στο νέο Δημόσιο

Δελφοί 2023 –  Τις προκλήσεις, αλλά και τα βήματα μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, που έγιναν με μεγάλη ταχύτητα λόγω και της πανδημίας της Covid-19, ανέλυσαν οι ομιλητές σε πάνελ με τίτλο «Reinventing The Public Sector And Government Workforce» στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κα. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε, ότι τα τελευταία 4 χρόνια και παρά τις κρίσεις, υπάρχει πλούσιο νομοθετικό έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την τηλεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, που όπως είπε, είναι κοινή συνισταμένη» και «το ουσιαστικό στοιχείο, που θα κερδηθεί η μάχη με τους διοικητικούς δεινοσαύρους όλων των ηλικιών». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο, που δε θα γίνεται με βάση μόνο τα πτυχία, αλλά με διαγωνισμούς, που περιλαμβάνουν τεστ δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας «για να δούμε αν κάποιος είναι ώριμος να μπει σε μια ομάδα», όπως είπε. Η κα. Χαραλαμπογιάννη τόνισε ακόμη πως ήταν προσχηματική μέχρι σήμερα η συζήτηση για την αξιολόγηση, αφού τα υψηλά ποσοστά δεν συμβάδιζαν με την ικανοποίηση των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας. «Πιστεύω, ότι το δημόσιο θα αλλάξει. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι» κατέληξε η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.

Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος ΔΣ ΔΥΠΑ, επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο πως η Ευρώπη έχει βάλει τις δεξιότητες στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης. «Έχουμε στόχο μέχρι το 2030 το 60 % των ενηλίκων να συμμετέχουν τουλάχιστον σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε, ότι κανένας δε θα μείνει πίσω. Αν δεν δώσουμε αυτές τις δεξιότητες, κάποιος δε θα μπορεί να συμμετέχει στην οικονομική και πολιτική ζωή», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή “τρέχουν” προγράμματα για 270.000 ανέργους και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που είναι το μεγαλύτερο συνολικο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που έχει γίνει ποτέ. «Στο παρελθόν έχουν δοθεί χρήματα, που δεν έπιασαν τόπο», σημείωσε. Επεσήμανε μάλιστα πως στόχος είναι μέχρι το 2025 να καταρτιστούν 500.000 άτομα. «Είναι πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά νομίζω, ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι μιά χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft Greece τόνισε και αυτός από την πλευρά του πως «δε θέλουμε να μείνει κανείς πίσω» και πως «βλέπουμε την εκπαίδευση ολιστικά». «Θέλουμε να αγγίξουμε όλες τις κατηγορίες εκπαιδευόμενων, φοιτητές, ανέργους, γυναίκες κτλ. Να εκπαιδεύσουμε 100.000 συμπολίτες μας σε νέες τεχνολογίες, όπως κάναμε για 40.000 στελέχη μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, «το Εθνικο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μετατρέπεται σε πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο Microsoft, οδηγώντας και σε πιστοποιηση», ενώ χαρακτήρισε «από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα παγκοσμίως αυτά, που γίνονται στην Ελλάδα» .

Ο κΓεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Σχολής Διοίκησης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως «το Project management σαν δεξιότητα, είναι αυτό, που μας λείπει». «Οι consulting εταιρείες το έχουν κάνει πάρα πολύ καλά αυτό. Εμάς μας λείπει σαν κουλτούρα γνώσης και επικοινωνίας», εξήγησε. Αναφερόμενος στο ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων, τόνισε πως μας λείπει ακόμη η πελατοκεντρικότητα, δεν έχουμε αίσθηση για ποιόν προσφέρουμε υπηρεσίες. «Αν μιλήσετε με 100 καθηγητές πανεπιστημίου έχουν άγνοια για το επίπεδο δεξιοτήτων των φοιτητών», επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι κάποιοι φοιτητές εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν τους ικανοποιεί το πρόγραμμα σπουδών. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι στο δημόσιο όλοι έχουν μεταπτυχιακό. «Αυτό πρέπει να τελειώνει», τόνισε και επεσήμανε πως ειδικά τα τμήματα πληροφορικής στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι και ένα μέσο περιφερειακής ανάπτυξης.

Η συντονίστρια του πάνελ, κυρία Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση σημείωσε ότι, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιταχύνουν την ατζέντα του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας στη δημιουργία ενός τεχνολογικά εξοπλισμένου και κατάλληλα καταρτισμένου δυναμικού δημοσίων υπαλλήλων. Το κλειδί για να περάσουμε σε μία νέα εποχή εξυπηρέτησης των πολιτών, υπογράμμισε, είναι να τεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτού του μετασχηματισμού, παρατηρώντας, παράλληλα, ότι οι πρόσφατες εμπειρίες κατέδειξαν ότι ένας τέτοιος, ταχύς μετασχηματισμός προς ένα μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι εφικτός. Η κυρία Κασελάκη, κλείνοντας, τόνισε ότι, για την ανάπτυξη ενός ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες προσαρμοσμένες στις μελλοντικές ανάγκες των πολιτών, οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό, στο σύνολο δεξιοτήτων, την ηγεσία και την κουλτούρα, καθώς και την εμπειρία εργαζομένων.

Από αριστερά: Η κα. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείο Εσωτερικών, η κα.  Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος ΔΣ ΔΥΠΑ, ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft Greece, ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Σχολής Διοίκησης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria