Στη σημερινή «ΜτΚ» ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ανοίγουμε το διάλογο για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές από Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Έβρο μιλούν για τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους και προτείνουν λύσεις. Για την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία μιλά ο Κοσμάς Βαρσάμης.
Κοσμάς Βαρσάμης
Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καστοριά
”Οι νέοι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής
Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια της Καστοριάς. Τι προσδοκάτε με την υποψηφιότητά σας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως είναι δύσκολη η εκλογή σας;
Είναι τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ την δημοκρατική παράταξη. Με ρωτούν αν αξίζει και απαντώ, ναι. Η πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα από τους διαδρόμους της εξουσίας, ασκείται μέσα στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες. Προσδοκία μου είναι να μιλήσω για τα μεγάλα προβλήματα της Καστοριάς. Οι αγώνες πρέπει να δίνονται ακόμα και αν έχουν μικρές πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας. Με αυτό το φρόνημα, με αυτή την πίστη, με ορμή και ψυχολογία νίκης κατέρχομαι σε αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμενος τις ιστορικές αλήθειες και τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης και επιθυμώ να συμβάλλω στην νέα πορεία προοπτικής και ανασύστασης του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ. Επιθυμώ ως ενεργός πολιτικός να αποτελέσω ένα παράδειγμα προς τους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε και με δύσκολους εκλογικούς όρους χάριν ενός οράματος που έχουμε για την πατρίδα, την περιοχή μας και την παράταξη που εκπροσωπούμε.
Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από του πολίτες;
Οι πολίτες της περιοχής μου βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι πολλαπλές κρίσεις έχουν αφήσει το αρνητικό τους αποτύπωμα. Στην πανδημία η Καστοριά χτυπήθηκε σκληρά από την πρώτη στιγμή με πολλές ανθρώπινες απώλειες, και δέχθηκε σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Η γεωπολιτική κρίση και ο πόλεμος διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία και την Ουκρανία. Η γουνοποιία έχει πληγεί σοβαρά. Στην Δυτική Μακεδονία η απώλεια του ΑΕΠ είναι στο 50%, η ανεργία στους νέους ανθρώπους είναι στο 70%. Νέοι άνθρωποι και όχι μόνο μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή οδεύουν σε άλλες περιοχές της χώρας για εποχιακή εργασία. Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να ακούσουν κάτι που θα τους δώσει ελπίδα βασισμένη όμως στην αλήθεια. Η Καστοριά αξίζει μιας καλύτερης μοίρας από το να είναι ο ξεχασμένος απόκληρος του κεντρικού κράτους, αποκομμένη από ευκαιρίες και δημιουργικές ιδέες που θα την οδηγήσουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον ανάπτυξης και προοπτικής.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Καστοριάς και τι προτείνετε για την επίλυση τους;
Οι νέοι άνθρωποι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής καθότι είναι οι μη προνομιούχοι του σήμερα. Η ψηφιακή σύγκλιση στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχία σύγχρονων επιχειρήσεων σε όλους του τομείς της οικονομίας και εργαλείο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ , Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικοί πόροι, περιφερειακά ταμεία. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει στην Δυτική Μακεδονία όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που καθυστερούν για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της δραματικής απώλειας του ΑΕΠ. Οι υποδομές αυτές αφορούν τον αγροτικό τομέα, τα οδικά δίκτυα και άλλα. Μόχλευση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γουνοποιητικές και μη. Καθορισμός χρήσης γης για κτηνοτροφικά πάρκα, αγροτική παραγωγή και επενδύσεις στις ΑΠΕ. Νομοθέτηση κινήτρων για κάλυψη των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού στον τομέα Υγείας. Η Δυτική Μακεδονία να είναι μια ενεργειακή Κοινότητα (80.000 κατοικίες) σε ένα συνεχές «εξοικονομώ» με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 15-16.04.2023
Ολόκληρο το άρθρο: