«Οι γερμανοί όταν έγινε το δικαστήριο, το θεώρησαν σαν παράπλευρες απώλειες…Δυστυχώς… και πρέπει το ελληνικό κράτος να «κυνηγήσει» και να δημιουργήσει κάτι σε αυτά τα χωριά που καταστράφηκαν και είχανε θύματα. Είναι η Κλεισούρα, το Μεσόβουνο, η Ερμακιά, το Αβιάνο, τα Καλάβρυτα, ο Χορτιάτης, το Δίστομο, είναι χωριά που πρέπει η πολιτεία να τα κοιτάξει με ένα άλλο μάτι…» δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της μαρτυρικής Κλεισούρας στην ΕΡΤ3 σήμερα 5 Απριλίου, μαύρη επέτειο του «σφαγείου» όπως ονόμασαν οι Κλεισουριώτες τη φρικτή εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος από τα ανθρωπόμορφα τέρατα των ναζί και των κομιτατζήδων του φονιά Κάλτσεφ.
Αυτή η τελευταία αναφορά του Γιάννη Γκόγκα, θα πρέπει να γίνει το κύριο και μόνιμο πρόταγμα των Κλεισουριωτών από εδώ και πέρα και να διατρανώνεται στα πέρατα του κόσμου μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη:
Δύο λέξεις, Ανάδειξη και Ανάπτυξη
Ανάδειξη του ατιμώρητου και φρικτού εγκλήματος πολέμου με θύματα αθώα μικρά παιδιά και ανυπεράσπιστες γυναίκες από τους άνανδρους ναζί εγκληματίες και τους ορκισμένους εναντίον της Κλεισούρας κομιταζήδες του Κάλτσεφ.
Πρέπει να δειχτεί με ξεκάθαρο τρόπο, με αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου, το πως ήταν το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου της Δυτικής Μακεδονίας με τις χώρες της Βαλκανικής και τις Παραδουνάβιες περιοχές και πως το κατάντησαν. Μετά από τόσα χρόνια, η Κλεισούρα βρίσκεται μπρος στον ολοκληρωτικό αφανισμό αφού όσες προσπάθειες κι αν έγιναν, ποτέ δεν μπόρεσε να βρει την παλιά της αίγλη μετά το πέρασμα των αδίστακτων φονιάδων πάνω από το κορμί της. Σήμερα δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι νέοι και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να εγγυηθούν το παραμικρό για το μέλλον της.
Κέντρο των Ελληνικών γραμμάτων στην περιοχή, η Κλεισούρα, με περιώνυμα σχολεία, γαλούχησε, μόρφωσε και καθιέρωσε σπουδαίους λογίους και επιστήμονες.
Ο κατάλογος των Κλεισουριέων, που διέπρεψαν στο χώρο του Πνεύματος και της Τέχνης, είναι ιδιαίτερα μακροσκελής.
Στις ελληνικές παροικίες, του Βελιγραδίου, της Κωνσταντινούπολης, της Βιέννης, της Νίσσας, της Βουδαπέστης, του Ζέμονα, του Βουκουρεστίου, της Οδησσού κ.ά. Οι Κλεισουριείς είχαν ζωηρή και έντονη παρουσία και δράση στο εμπόριο και τα Γράμματα. Οι μεγάλες διώροφες ή τριώροφες κατοικίες, οι περίτεχνοι ναοί και η πλούσια βιβλιοθήκη της ήταν τα σημάδια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής της ακμής.
Η Ελληνική Πολιτεία “τιμής ένεκεν” απένειμε στην Κλεισούρα, το προπύργιο του Ελληνισμού στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, με ιστορία άμεσα συνδεδεμένη με τους αγώνες του Έθνους (Φιλική Εταιρεία – Επανάσταση του 1821 – Μακεδονικός αγώνας – Πόλεμος του 1940 – Εθνική Αντίσταση) τον Πολεμικό Σταυρό Α’ τάξεως.
Ανάπτυξη, για την πάλαι ποτέ «Κοσμόπολη» του Γάλλου περιηγητή Φρανσουά Πουκεβίλ που κατέστρεψαν σε λίγες ώρες οι φασίστες. Η Γερμανία σήμερα είναι η πλέον πλούσια και ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα. Αγγίζει τα όρια της υποκρισίας η παρουσία αξιωματούχων γερμανών κάθε χρόνο τέτοια μέρα που δηλώνουν ντροπιασμένοι, μετανιωμένοι και καταθέτουν στεφάνια μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Ελλάδας στο μνημείο του ολοκαυτώματος. Φτάνει πια όμως με τα δάκρυα. Κάθε δάκρυ και ένας ακόμη χρόνος που σαπίζει περισσότερο το κουφάρι που άφησαν πίσω οι στυγνοί και απάνθρωποι εκτελεστές. Κάθε χρόνο τα ίδια και ποτέ έμπρακτη ένδειξη πραγματικής μεταμέλειας και επίδειξης της παραμικρής διάθεσης για συμβολική έστω επανόρθωση της μιαρής αυτής πράξης των προγόνων των σημερινών γερμανών. Των σημερινών γερμανών που αν δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως παραγωγοί κροκοδείλειων δακρύων, καλά θα κάνουν επιτέλους να προχωρήσουν σε έμπρακτες αποδείξεις. Να επιστρέψουν πίσω τη ζωή που πήραν από την Κλεισούρα. Τρόποι υπάρχουν. Η σημερινή νέα οικονομία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους χωρίς τεράστιες υποδομές. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μπορεί πλέον να ανθίσει ακόμη και στην άκρη του κόσμου.
Με έδρα τα Γιάννενα, η ελληνική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας TeamViewer αναδεικνύεται σε γέφυρα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων, που έδιωξε η κρίση. Δεν θα μπορούσαν εταιρίες μεγαθήρια σαν αυτήν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Κλεισούρα; Το παλιό δημοτικό σχολείο άνετα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο έρευνας και τεχνολογίας. Δίπλα σε αυτό θα άνθιζαν άλλα συνοδευτικά επαγγέλματα, μίνι μάρκετ, εστιατόρια, καθαριστές, φροντιστές και πολλά άλλα. Έτσι δίνει ξανά ζωή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε νέους που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν οικογένειες και νέα πνοή στον τόπο.
Ανάπτυξη λοιπόν, «ανάνευσις», με αποδείξεις και έργα. Όχι εύκολες ετήσιες δηλώσεις μετάνοιας που μετράν ως φτηνές εθιμοτυπικές -στην καλύτερη- και δόλιες μεθοδεύσεις τύπου «να περάσουμε από σειρά» για να πέσει στάχτη στα μάτια των Κλεισουριωτών και όλου του κόσμου για ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μπράβο στον Γιάννη Γκόγκα αλλά και μια απαίτηση λοιπόν: Αυτό που ξεκίνησε σήμερα να μην το ξεχάσει ποτέ και να το κάνει σημαία και φλόγα που δεν πρέπει να αφήσει κανείς να σβήσει μέχρι να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν έχουν εξιλεωθεί ούτε στο παραμικρό για ότι προκάλεσαν στην Κλεισούρα. Και ούτε πρόκειται ποτέ να το καταφέρουν. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να αναστήσουν ό,τι γκρέμισαν. Είναι υποχρεωμένοι στο όνομα του Θεού και του δικαίου, να σκύβουν για πάντα το κεφάλι μπρος στην κολάσιμη συμμετοχή τους στην ιστορία της μαρτυρικής Κοσμόπολης, για όσο υπάρχει ανθρωπότητα στον πλανήτη γη.
Πέτρος Σμιξιώτης
Δείτε την σύνδεση της ΕΡΤ3 με το μνημείο των σφαγιασθέντων της Κλεισούρας απ’ όπου μίλησε ο Γιάννης Γκόγκας στην Σοφία Ζουζέλη και την Κατερίνα Ρενιέρη παρουσιάστρια της εκπομπής «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ» :