Προς τέταρτη εβδομάδα ανόδου προσανατολίζεται το πετρέλαιο, καθώς η αγορά φαίνεται να «σφίγγει» και το δολάριο υποχωρεί.
Το Brent την τελευταία εβδομάδα ενισχύεται κατά 1% και αγγίζει τα 85,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατά σχεδόν 2% στα 82 δολάρια περίπου. Το ράλι ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, καθώς η ζήτηση από Ευρώπη και Ασία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Εξ ου και οι βασικοί δείκτες προμηνύουν την επέλαση «σφιχτότερων» συνθηκών στην πετρελαϊκή αγορά.
Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του δήλωσε χθες ότι αναμένει διευρυμένο έλλειμμα στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από μερικές μέρες, ο Fatih Birol, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε ότι η ζήτηση ενδέχεται να υπερβεί την παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών περίπου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής. Παράλληλα ώθηση στις τιμές έδωσε και η συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, των ροών από τη Ρωσία, αλλά και των αναταραχών στις προμήθειες από το Κουρδιστάν.
Στο μεταξύ, το δολάριο βαίνει προς την πέμπτη συναπτή εβδομάδα πτώσης, την πιο παρατεταμένη πτώση των τελευταίων τριών ετών περίπου, καθώς οι παράγοντες της αγοράς άρχισαν να ποντάρουν στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι τα στοιχεία του Μαρτίου στην Κίνα δείχνουν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών περίπου, με ώθηση από τις ροές ύψους ρεκόρ από τη Ρωσία.