H οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα επανήλθε στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς και οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της φάνηκαν ανθεκτικές στον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η διάμεση πρόβλεψη 31 αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ήταν ότι το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε 0,2% μετά τη στασιμότητα που σημείωσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat την επόμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου.
Επάνοδος στην ανάπτυξη Γερμανίας και Ιταλίας
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία πέτυχαν να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο μετά τη μείωση του ΑΕΠ που είχαν καταγράψει στο προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτά τα ξεκάθαρα θετικά αποτελέσματα θα έδειχναν πώς η Ευρωζώνη, χάρη στα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, άντεξε στην καταιγίδα της πληθωριστικής κρίσης και τις διαταραχές στις αγορές ενέργειας.
Διευκολύνεται η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τις έρευνες στους υπεύθυνους προμηθειών των επιχειρήσεων (PMI, οι παραπάνω προβλέψεις, εφόσον επιβεβαιωθούν, μπορεί να ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού μετά την επιφυλακτικότητα που προκάλεσε στα στελέχη της η διεθνής τραπεζική αναταραχή.
Ο πληθωρισμός (τιμές καταναλωτή), με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, αναμένεται από οικονομολόγους να έχει διατηρηθεί τον Απρίλιο στο 7,8% στη Γερμανία και στο 6,7% στη Γαλλία, ενδεχομένως μάλιστα να επιταχύνθηκε στο 3,8% στην Ισπανία. Οι δείκτες επομένως θα κινούνται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
«Το γεγονός ότι η οικονομία είναι ανθεκτική σημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα», ανέφερε η Bloomberg Economics σε έκθεσή της.
Από τον φόβο της ύφεσης στην ανάκαμψη
Λιγότερο από έξι μήνες πριν, η γερμανική οικονομία αναμενόταν να υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη, αλλά τώρα η βουτιά αυτή πιθανότατα έχει αποφευχθεί, με την Bundesbank να προβλέπει στασιμότητα στο πρώτο τρίμηνο και τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα να βλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη.
Καλύτερη από τις προβλέψεις αναμένεται και η πορεία των άλλων μεγάλων οικονομιών της περιοχής. Η Τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε ανοδικά αυτό τον μήνα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο, αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης δραστηριότητα αντιστάθμισε το βάρος από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η Τράπεζα της Ιταλίας αναγνωρίζει ότι η οικονομία της χώρας πιθανόν επανήλθε σε μία «μέτρια» ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.
Ακόμη καλύτερες οι προοπτικές στο β’ τρίμηνο
Οι προοπτικές, μάλιστα, μάλλον γίνονται ακόμη καλύτερες στο δεύτερο τρίμηνο, με τους δείκτες PMI για τη Γερμανία και τη Γαλλία να ξεπερνούν τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ θα ενθαρρυνθεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις 4 Μαΐου, το ύψος της οποίες μένει να καθοριστεί, ενδεχομένως και σε άλλες τέτοιες κινήσεις στη συνέχεια.
Αν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτστιο Βίσκο, ζητά σύνεση εν μέσω επιβράδυνσης των δανείων, ο Ολλανδός ομόλογός του, Κλάας Κνοτ, έχει δηλώσει ήδη δημόσια ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν επίσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.