Μετά μιλάμε για κρίση, για πολιτικούς με όραμα, για Καστοριά Αρχόντισσα και κολοκύθια με τη ρίγανη!
Τι γράφαμε πριν λίγες ώρες; Δείτε ΕΔΩ (για όσους δεν το διάβασαν) για να αντιληφθείτε πως επαληθευόμαστε ακαριαία μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Βέβαια δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί αυτό αφού η παντελής αδιαφορία για το μέλλον της Κοινωνίας της Καστοριάς από τις «Μαρίες Αντουανέτες» της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μόνιμη και διαρκής. Αλλά είπαμε, όπως η Μαρία Αντουανέτα στην οποία αποδίδεται η θρυλική φράση: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι», έτσι κι οι δικοί μας φαίνεται να λέν, «τι κι αν δεν έχει δουλειές και μέλλον ο καστοριανός, έχει έργα και σκαμένους δρόμους»…
Δεν λέμε ότι θα σωθεί αυτόματα η Καστοριά με τους θύλακες καινοτομίας, αλλά αν μη τι άλλο όταν βρίσκεται σε τέτοια δυσμενή κατάσταση ο τόπος σου, ψάχνεις κάθε δυνατό τρόπο και ερευνάς κάθε τι που μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα.
Οι άρχοντες μας όμως…με τα μούτρα στο παντεσπάνι. Μόνο.
Και άντε να δικαιολογήσουμε τους δημάρχους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, ο Καστοριάς όμως στην οποία συζητείται να εγκατασταθεί ο θύλακας καινοτομίας; (Συζητήθηκε η παραχώρηση από το Επιμελητήριο του κτιρίου της ΕΔΗΚΑ)
Κατά τα άλλα, στην συζήτηση που έγινε στην Αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) (στο Ενυδρείο), ομιλητές και παρευρισκόμενοι ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της εκδήλωσης, στον τίτλο της θεματικής του υπό διερεύνηση προς δημιουργία θύλακα καινοτομίας:
«Πέτρα του σκανδάλου» ο τίτλος «Γούνα/ Ένδυση/ Κλωστοϋφαντουργία» που οδήγησε πολλούς από τους παρευρισκομένους να αναρωτιούνται τι σόι καινοτομία είναι αυτή για την οποία μιλάμε, όταν δεν υπάρχουν στο τίτλο οι όροι ψηφιακή μετάβαση, Τουρισμός, Βυζαντινός Πολιτισμός, Πρωτογενής τομέας κλπ. Δημιουργήθηκε ζωηρή και έντονη συζήτηση, με αποτέλεσμα μετά από διάφορες -άκομψες- στιχομυθίες να λάβει το λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα προσπάθησε να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι το μέλλον της Καστοριάς που κατέχει το know how της γούνας, είναι να μεταβεί στην κλωστοϋφαντουργία, την ένδυση και το χώρο της μόδας με ύφασμα και μαλλί.
Το μέρος των καστοριανών που διαμαρτυρήθηκαν έλαβε από την έδρα του πάνελ, ακόμη και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας, καθηγητής κ. Γιώργος Λάππας ο οποίος τόνισε ότι είναι παράδοξο να μιλάμε για δημιουργία ενός θύλακα καινοτομίας με θεματικό τίτλο «Γούνα/ Ένδυση/ Κλωστοϋφαντουργία» αφού σε αυτά, τόσο τα τμήματα του Πανεπιστημίου όσο και οι διεθνείς εξελίξεις, ελάχιστα μπορούν να συνδράμουν έτσι ώστε να έχει νόημα το όλο εγχείρημα.
Οι υπεύθυνοι στο τέλος έδειξαν πως αντιλήφθηκαν την κατάσταση και υποσχέθηκαν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και τις απόψεις των παρευρισκομένων που εκπροσωπούσαν επιχειρήσεις και φορείς.
Η ενημέρωση – συζήτηση είχε ως θέμα:
“Τεχνική εξειδικευμένη υποστήριξη σε θέματα σκοπιμότητας, θεσμοθέτησης και οργάνωσης νέων θυλάκων υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων στην Π.Ε. Καστοριάς”
(Ίδρυση θύλακα καινοτομίας στην Π.Ε Καστοριάς)