Η Καστοριά στις περιοχές για τις οποίες η ΝΔ «καίγεται» - OlaDeka

Η Καστοριά στις περιοχές για τις οποίες η ΝΔ «καίγεται»

Το κυβερνών κόμμα δίνει ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, τις οποίες θεωρεί κομβικές για την επίτευξη του πολιτικού του σκοπού, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές της 21 Μαΐου και η αυτοδυναμία στις κάλπες που -κατά πάσα πιθανότητα- θα ακολουθήσουν με ενισχυμένη αναλογική

Η χθεσινή ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔσυνοδεύτηκε με την επισήμανση ότι πρόκειται για λίστες που ανανεώθηκαν κατά 50% σε σχέση με εκείνες του 2019, ενώ σημαντική είναι η παρουσία γυναικών και ατόμων με ευρεία αποδοχή κι απήχηση στις τοπικές κοινωνίες των αντίστοιχων εκλογικών περιφερειών, αλλά και στον επαγγελματικό τους κύκλο.

Σημαντικές εκπλήξεις δεν υπήρχαν, καθώς μια σειρά κρίσιμων υποψηφιοτήτων είχαν ήδη προαναγγελθεί. Από τους εκλεγμένους του 2019 θα απουσιάσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι διαγραμμένοι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Ανδρέας Πάτσης, καθώς και οι οικειοθελώς αποχωρούντες, Κώστας Τζαβάρας (Ηλεία), Γεωργία Μαρτίνου Ανατολική Αττική), Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά) και Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδική).

Από τα μέλη της κυβέρνησης διακρίνουμε:

 • τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την ψηφιοποίηση του κράτους, Κυριάκο Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών,
 • την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς,
 • τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στην Ανατολική Αττική,
 • τον υπουργό αναπληρωτή ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθήνας,
 • την υφυπουργό Εργασίας υπεύθυνη για τη δημογραφική πολιτική, Μαρία Συρεγγέλα και τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας,
 • τον πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Ηλεία,
 • τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, στη Μαγνησία και
 • τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας (ο οποίος, επειδή είναι ήδη βουλευτής, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε χθες, ωστόσο θα δώσει κανονικά το παρών στις εκλογές).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Πού ρίχνει το βάρος η ΝΔ

Το κυβερνών κόμμα δίνει ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, τις οποίες θεωρεί κομβικές για την επίτευξη του πολιτικού του σκοπού, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές της 21 Μαΐου και η αυτοδυναμία στις κάλπες που -κατά πάσα πιθανότητα- θα ακολουθήσουν με ενισχυμένη αναλογική.

 1. Πρώτος στόχος της ΝΔ είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές προς κόμματα που κινούνται δεξιότερα από αυτήν, ιδιαίτερα σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί η δύναμη της Ελληνικής Λύσης αλλά και του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» έχει εντοπιστεί σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, και γι αυτό άλλωστε δίνεται ιδιαίτερο βάρος και προγραμματίζονται περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη έως το τέλος της προεκλογικής περιόδου.
 2. Δεύτερος στόχος είναι η επικράτηση στις μονοεδρικές, που μετά την απογραφή έχουν αυξηθεί σε εννέα (Καστοριά, Γρεβενά, Θεσπρωτία., Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ευρυτανία, Σάμος και Φωκίδα). Το 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει σε όλες αυτές τις περιφέρειες, το ίδιο επιδιώκει και φέτος.
 3. Τρίτος στόχος είναι η Κρήτη. Ακόμα και στην ευρεία νίκη του 2019, όλες οι εκλογικές περιφέρειες του μεγαλύτερου νησιού της χώρας είχαν ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα οι επιτελείς της οδού Πειραιώς πιστεύουν ότι τουλάχιστον μια από τις τέσσερις περιφέρειες μπορεί να γίνει μπλε.
 4. Και τέλος, σημαντική ένδειξη για το εύρος της εκλογικής νίκης θεωρείται το κλείσιμο της ψαλίδας στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας.

Ακόμα, όμως, μας χωρίζει ενάμισης μήνας ως τις εκλογές, οπότε ίσως αυτές οι επιδιώξεις διαφοροποιηθούν εν μέρει… 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria