To ολικό «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse δεν θα είναι ο κανόνας καθώς οι ριψοκίνδυνοι αυτοί τίτλοι έχουν μεγαλύτερη προστασία στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες, σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence.Advertisement
Μόνο στα ενημερωτικά δελτία των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse και της UBS αναφέρεται η δυνατότητα μηδενισμού της αξίας τους, σύμφωνα με τον αναλυτή της, Jeroen Julius.
Μερικό «κούρεμα» ή μετατροπή σε μετοχές
Οι άλλες μεγάλες τράπεζες στην ΕΕ και τη Βρετανία επιτρέπουν είτε ένα προσωρινό «κούρεμά» τους είτε τη μετατροπή τους σε μετοχές. Συνεπώς, με τις προβλέψεις που υπάρχουν σε αυτές, οι κάτοχοι των ΑΤ1 μπορούν να έχουν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με την πλήρη απώλεια των χρημάτων τους.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές Αρχές – η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ και η EBA – έκαναν σήμερα παρέμβαση, δηλώνοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι οι μετοχές είναι οι πρώτες που θα απορροφούν τις ζημιές και μόνο αφού έχουν χρησιμοποιηθεί πλήρως θα απαιτείται το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1.
Σοκ στην αγορά ομολόγων
Το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της από την UBS, ονομαστικής αξίας 16 δις. ελβετικών φράγκων (17,2 δις. δολαρίων), προκάλεσε σοκ στις αγορές πιστώσεων.
Το deal θα προκαλέσει «πλήρες κούρεμα» των ΑΤ1 για να αυξηθούν τα βασικά της κεφάλαια, δήλωσε χθες η ελβετική χρηματοπιστωτική Αρχή, FINMA.
Σήμερα έκαναν βουτιά οι τιμές και των ομολόγων ΑΤ1 που έχουν εκδώσει άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να καταλάβουν αν οι Αρχές άλλων χωρών θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με τις ελβετικές.
Οι μέτοχοι χάνουν πρώτοι χρήματα
Ο κανόνας είναι ότι οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που χάνουν τα χρήματά τους και στη συνέχεια, αν αυτό δεν αρκεί για την εξυγίανση της τράπεζας, ακολουθούν τα ομόλογα ΑΤ1, κάτι που είχε αναφέρει και η ίδια η Credit Suisse σε πρόσφατη παρουσίασή της σε επενδυτές. Αυτός είναι ο λόγος που η πλήρης διαγραφή της αξίας των ΑΤ1 της ελβετικής τράπεζας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων κατόχων ομολόγων της.
Ουσιαστικά, η διαγραφή αυτή κλόνισε όλη την αγορά των ΑΤ1, συνολικού ύψους 275 δις. δολαρίων, με τη Goldman Sachs να είναι έτοιμη να αρχίσει να διαπραγματεύεται αξιώσεις για τα ομόλογα αυτά της Credit Suisse
Οι επενδυτές με τις αξιώσεις τους θα επιδιώξουν να ανακτήσουν τελικά κάποιο μέρος της αξίας των χρημάτων τους, πιθανόν μέσω δικαστικής οδού.
Πότε θεσπίστηκαν τα ΑΤ1
Τα ομόλογα ΑΤ1 θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να διασφαλιστεί ότι τις ζημιές για την εξυγίανση ή την εκκαθάριση των τραπεζών θα την πληρώνουν οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με τη Bloomberg Intelligence, αν γίνουν νέες εκδόσεις ΑΤ1, ο κυρίαρχος μηχανισμός απορρόφησης ζημιών πιθανόν να είναι η μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές, ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι δεν θα υποστούν «κούρεμα» πριν τους μετόχους.