Πώς οι τραπεζικές κρίσεις επηρεάζουν οικονομίες και αγορές

Τι εκτιμούν Oxford Economics, Morgan Stanley, Barclays και Berenberg Bank

Η νέα τραπεζική κρίση θα επηρεάσει μερικώς τις οικονομίες, ενώ θα περιορίσει μάλλον τελικά και το τερματικό επιτόκιο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εκτιμούν μεταξύ άλλων οικονομολόγοι και αναλυτές διεθνών οίκων.

Η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχουν μπει σε κατάσταση «whatever it takes» για να σταματήσουν τη μετάδοση της κρίσης, εκτίμησε η Berenberg Bank, ενώ αν και η τρέχουσα χρηματοοικονομική αναταραχή περιορίζει τις αυξήσεις  των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλήττοντας και τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών, καθώς οι τράπεζες θα μειώσουν την ανάληψη ρίσκου για ένα διάστημα, με επιπτώσεις στις πιστωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία.

Αν και η βασική εκτίμηση της Oxford Economics είναι πως μία γενικευμένη τραπεζική κρίση θα αποφευχθεί, εντούτοις σημειώνει πως ιστορικά οι τραπεζικές κρίσεις επηρεάζουν τις οικονομίες με επιπτώσεις ακόμη και στην μείωση του μακροπρόθεσμου ΑΕΠ κατά  5%-10%.  Τα κανάλια μέσω των οποίων οι τραπεζικές κρίσεις επηρεάζουν τις οικονομίες περιλαμβάνουν, διακοπές πληρωμών, αρνητική  επίπτωση στον πλούτο των νοικοκυριών, ζημιά στην παραγωγή και στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αυστηρότερους όρους πίστωσης συνολικά στην οικονομία. Το δημοσιονομικό κόστος επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση  των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων με επιπτώσεις και  στις αγορές των επαγγελματικών κυρίως ακινήτων.

Ο αντίκτυπος των τραπεζικών κρίσεων στις οικονομίες μπορεί να είναι άνισος και  εν μέρει εξαρτάται από διαρθρωτικούς παράγοντες, αλλά και από την γρήγορη αντίδραση των Αρχών καθώς όσο νωρίτερα υιοθετηθούν παρεμβάσεις, τόσο αποτελεσματικότερος θα είναι ο περιορισμός μετάδοσης της κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Οι ανοδικοί κύκλοι αύξησης των επιτοκίων από το 1950 προκάλεσαν ύφεση στο 80% των περιπτώσεων, καθώς και δύο χρηματοοικονομικές κρίσεις, το 1984 και το 1994, αναφέρουν τα στοιχεία της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε ύφεση (όπως φάνηκε το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998), όμως, με δεδομένη την προοπτική μιας σημαντικής σύσφιγξης της διαθεσιμότητας πιστώσεων, σε συνδυασμό με την αντεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, οι πιθανότητες δεν φαίνονται σήμερα καλές. Με βάση τα παραπάνω συστήνει στροφή σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά καθώς και σε ποιοτικούς τίτλους με προοπτικές ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η Barclays αν και εκτιμά ότι οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι υπερβολικές, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα πιο σταθερό, εντούτοις μέσα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον οι τοποθετήσεις σε μετοχές είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες, συστήνοντας αύξηση των θέσεων σε μετρητά και προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων.

Στουρνάρας σε Handelsblatt: «Δεν βλέπω κίνδυνο στην Ελλάδα»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για νέα τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, ανέφερε σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια και έχουν περισσότερα μαξιλάρια για να απορροφήσουν τον αντίκτυπο μιας χρηματοοικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Στουρνάρας στην Handelsblatt.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος ανέφερε και στο Reuters, πως η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική», ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε χρέος Αdditional Tier 1 της εν λόγω τράπεζας και ότι είναι ισχυρές κεφαλαιακά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria