Τέμπη: 46 οι νεκροί -«Βγάλαμε ακόμη δύο νεκρούς σε σάκους από το βαγόνι, έχουν συνθλιβεί» - OlaDeka

Τέμπη: 46 οι νεκροί -«Βγάλαμε ακόμη δύο νεκρούς σε σάκους από το βαγόνι, έχουν συνθλιβεί»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού από το σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με τις Αρχές να επικεντρώνονται στο βαγόνι-εστιατόριο και σε αυτό της δεύτερης θέσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, έκανε λόγο για μια «δύσκολη επιχείρηση». «Βρισκόμαστε στα όρια του βαγονιού-εστιατορίου, το δεύτερο κατά σειρά βαγόνι, με το βαγόνι της δεύτερης θέσης. Μέχρι στιγμής βλέπουμε από το πεδίο ότι εκεί υπάρχουν άτομα», είπε.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι νεκροί από το δυστύχημα με τα τρένα έχουν φτάσει τους 46, καθώς οι διασώστες εντόπισαν μέσα στο τρίτο βαγόνι ακόμα τρεις σορούς, ωστόσο τονίζεται πως οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι απομάκρυναν δύο σορούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε σάκους. «Δυστυχώς, τα άτομα αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω της σύγκρουσης και της σύνθλιψης που έχει συμβεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους» ανέφερε.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι, ουσιαστικά λόγω του φορτίου της σύγκρουσης που υπέστησαν, είναι σε άσχημη κατάσταση».

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η επιχείρηση θα έχει συνέχεια. «Θα πρέπει να πάμε εξονυχιστικά και πόντο-πόντο για να φτάσουμε να παραδώσουμε όλους τους ανθρώπους στους συγγενείς τους», σημείωσε.

«Για κάποιον λόγο εμφανίστηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο σε αυτόν τον χώρο, ίσως να είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, ίσως να είναι κάποια άλλη συσκευή», ανέφερε στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά οι γερανοί στον τόπο του δυστυχήματος, όπου με τη βοήθεια των διασωστών θα γίνει προσπάθεια να κοπεί σε κομμάτια το βαγόνι για να έχουν καλύτερη πρόσβαση.

«Αυτή τη στιγμή δύο γερανοφόρα οχήματα σηκώνουν τα βαριά σιδερικά προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να εισχωρήσουν μέσα στα βαγόνια τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανοίγουν δρόμους για να εντοπιστούν οι άτυχοι επιβάτες», λέει στο iefimerida.gr ο Σωτήρης Παπαμαρκάκης, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που είναι επικεφαλής της επιχείρησης κοντά στα Τέμπη όπου συνέβη η αδιανόητη τραγωδία.

«Μιλάμε για μια πραγματικά πολύ δύσκολη επιχείρηση. Όλη η δουλειά γίνεται από τους γερανούς. Πρόκειται για βαριά σίδερα, εμείς με τα χέρια απομακρύνουμε ό,τι μπορούμε, εάν και δεν δουλεύονται με τα χέρια αυτά τα υλικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Ό,τι και να σας πω, δεν θα μπορέσω να αποδώσω αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπροστά μου», συμπλήρωσε.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μέχρι το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του DΝΑ. Όπως εξήγησε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή μιλώντας στην ΕΡΤ για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, εφαρμόζεται πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές.

«Το DNA, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Αστυνομία, θα τελειώσει μέχρι το μεσημέρι. Έτσι, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία θα μπορέσει να εκδώσει πιστοποιητικά θανάτου και να αποδοθούν οι σοροί. Αυτό είναι το έργο της Υπηρεσίας μέχρι σήμερα», ξεκαθάρισε η κυρία Λεονταρή.

Όπως είπε, κανένα από τα θύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί. «Όλα θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι η ταυτοποίηση να γίνει μέσω της μεθόδου DNA. Είναι θέμα πρωτοκόλλου χειρισμού μαζικών καταστροφών», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria