Έκτακτη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο: Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες - OlaDeka

Έκτακτη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο: Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες

Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη χώρα ο Λευκός Οίκος, μετά τη σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να βάζει η ρωσική κυβέρνηση στο στόχαστρο Αμερικανούς πολίτες.

Αναλυτικά η δήλωση από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιερ:

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις ανησυχητικές αναφορές ότι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ένας Αμερικανός πολίτης, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία.

Χθες το βράδυ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησαν με τον εργοδότη του κ. Γκέρσκοβιτς, τη Wall Street Journal. Η Διοίκηση έχει επικοινωνήσει και με την οικογένειά του. Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας για την εξασφάλιση προξενικής πρόσβασης στον κ. Γκέρσκοβιτς.

Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Gershkovich.

Καταδικάζουμε επίσης τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Θέλω να επαναλάβω σθεναρά ότι οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως, όπως συνεχίζει να συμβουλεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Πώς έπεσε στα χέρια της FSB o δημοσιογράφος της Wall Street Journal

Η σύλληψη του ανταποκριτή της Wall Street Journal, Ίβαν Γκερσκόβιτς από την FSB προκάλεσε νέα κλιμάκωση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ. Η Μόσχα επιμένει πως η σύλληψή του έγινε επειδή «πιάστηκε στα πράσα» αλλά το μέσο στο οποίο εργάζεται διαψεύδει τη ρωσική πλευρά.

Η σύλληψή του έγινε στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι προσπαθούσε να συλλέξει κρατικά μυστικά χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Ρωσία

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να φιμώσει αυτούς που θεωρεί επικριτές του, κάτι που κορυφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Είναι, δε, η σοβαρότερη δημόσια ενέργεια εναντίον ξένου δημοσιογράφου μετά την εισβολή.

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι ο 31χρονος δημοσιογράφος είναι ύποπτος για «κατασκοπεία» προς όφελος της Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση της FSB σημειώνει ότι ο Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος». Ωστόσο, δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ποιος είναι ο Γκερσκόβιτς

Ρωσια, Κατασκοπεια

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθεί με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Η Wall Street Journal εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. «Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια» του Ίβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε η εφημερίδα σε σύντομη ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη από αυτό που μοιάζει με «αντίποινα».

Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Αντικείμενο ανταλλαγής;

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Η Wall Street Journal «αρνείται σθεναρά» τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία

Η Wall Street Journal «αρνείται σθεναρά» τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας σε βάρος του δημοσιογράφου της, Ίβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), αναφέρει η εφημερίδα σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Wall Street Journal αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητά την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου δημοσιογράφου μας, Ίβαν Γκερσκόβιτς.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ίβαν και την οικογένειά του.

Προφυλακίζεται για ένα μήνα

Δικαστήριο της Μόσχας διατάσσει την προφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal έως τις 29 Μαΐου.

Ο δημοσιογράφος δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είναι ένοχος για κατασκοπεία, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το δικαστήριο διέταξε ο δημοσιογράφος να παραμείνει προφυλακισμένος για σχεδόν δύο μήνες, μέχρι τις 29 Μαΐου, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Δεν επετράπη σε δικηγόρο που εκπροσωπεί τον δημοσιογράφο να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία, ανέφερε το Tass.

«Μου είπαν ότι έχουν ήδη ορίσει δικηγόρο», δήλωσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τη Νατάσα Μπέρτραντ του CNN.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria