Σε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα όπου δυστυχώς μαθαίνουμε από την ειδησεογραφία για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανηλίκων, για εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας κλπ. η προστασία των παιδιών ανάγεται σε σημαντική προτεραιότητα. Όμως δεν είναι όλοι ενήμεροι για τις πιθανότητες κάποιες φωτογραφίες παιδιών αναρτημένες στο διαδίκτυο με τις καλύτερες προθέσεις να καταλήξουν σε λάθος χέρια και με νοσηρό τρόπο να παραποιηθούν ή να γίνει κάποια άλλη εκμετάλλευση.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία στην Ελλάδα για την δημοσιοποίηση/ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων στο διαδίκτυο είτε από τους ιδίους είτε από τους ασκούντες τη γονική επιμέλεια (συνήθως οι φυσικοί γονείς).
Ισχύουν όσα γνωρίζουμε περί προσωπικών δεδομένων (η γνωστή EE Oδηγία 679/2016 που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο) και οι γενικές διατάξεις περί προστασίας της προσωπικότητας από τον Αστικό Κώδικα όπως έχουν διαμορφωθεί να εφαρμόζονται από τη νομολογία των δικαστηρίων.
Συνεπώς δεν απαγορεύεται η ανάρτηση φωτογραφιών ανηλίκων από τους ίδιους τους φορείς του δικαιώματος (γονείς και ενδεχομένως και κατ ερμηνεία από τους ίδους τους ανήλικους)
Το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο προστατεύει τον έχοντα το δικαίωμα από τρίτους μόνον και εφόσον αποδειχθεί.
Επίσης δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση που να ορίζει τι επιτρέπεται να αναρτάται στα social media παρά μόνο ισχύουν οι παραδοχές περί ασέμνων, πορνογραφικού υλικού κλπ. αν και αυτές τείνουν να ερμηνεύονται κατα το δοκούν από τους διαχειριστές των δικτύων με αποτέλεσμα να “κατεβαίνουν ” ως “απαγορευμένα’ ακόμη και έργα της τέχνης επειδή π.χ. δείχνουν γυμνό.
Η απλή απεικόνιση προσώπου ανηλίκων από τους έχοντες το δικαίωμα λοιπόν δεν αντιβαίνει στο ελληνικό δίκαιο καθώς και ατα περισσότερα νομικά συστήματα ανά τον κόσμο.
Τι συνιστούν οι αστυνομικές αρχές
Με δεδομένη την έξαρση εγκλημάτων που σχετίζονται με παιδοφιλία, εκμετάλλευση ανηλίκων κλπ. μέσω διαδικτύου, οι αστυνομικές αρχές συνιστούν στους γονείς να μην αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους για το ενδεχόμενο αυτές να παραποιηθούν με κάποιο τρόπο ή να βρεθούν να χρησιμοποιούνται από κακόβουλα άτομα. Ειδικά φωτογραφίες των παιδιών γυμνών στην παραλία κλπ. Είναι να αγανακτεί κανείς με τα αρρωστημένα μυαλά κάποιων ατόμων που έχουν παραβατικές προθέσεις με σεξουαλικό χαρακτήρα εναντίον ανηλίκων και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητες ηλικίες. Επειδή λοιπόν στο διαδίκτυο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος που καταλήγουν οι αναρτημένες φωτογραφίες, φθάνουμε στο σημείο οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές να ζητούν αυτοσυγκράτηση και περιορισμό στις αναρτήσεις ακόμη και για τελείως αθώες φωτογραφίες παιδιών σε οικογενειακές στιγμές.