Πλειστηριασμοί: Υπέρ των funds ο Άρειος Πάγος – Σοκ για 700.000 δανειολήπτες - OlaDeka

Πλειστηριασμοί: Υπέρ των funds ο Άρειος Πάγος – Σοκ για 700.000 δανειολήπτες

Υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο “φως” για αυτές τις ενέργειες και “παγώνοντας” ταυτόχρονα περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.

Ειδικότερα, στην διάσκεψη που είχε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε με πλειοψηφία (59-6) ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds, δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα. Πλέον αυτό που απομένει είναι η δημοσίευση της απόφασης, η οποία θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει περίππου 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers). Ως επί το πλείστον, τα ακίνητα αυτά είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Η επί της ουσίας εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της 26ης Ιανουαρίου είχε βρεθεί η απόφαση 822/22,που εκδόθηκε από τμήμα του Άρειου Πάγου πριν τρεις μήνες, επικυρώνοντας ανάλογες αποφάσεις εφετείων, οι οποίες είχαν προηγηθεί και έκριναν ότι, οι servicers που διαχειρίζονται κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια τα οποία απέκτησαν ξένα funds με βάση το νόμο του 2003, δεν έχουν το δικαίωμα βάσει του συγκεκριμένου νόμου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών.

Το πρόβλημα ανέκυψε επειδή τράπεζες, funds και servicers επέλεγαν τον νόμο του 2003, καθώς δεν τους επέβαλε να υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες όπως έκανε ο μεταγενέστερος νόμος του 2015 αλλά κι επειδή αυτός ο νόμος ορίζει ότι πως ό,τι βγάλουν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (που αγοράζουν στο 8% της απαίτησης αλλά μέσω ενός πλειστηριασμού μπορεί να εισπράξουν έως και το 100% της απαίτησης) είναι καθαρό αφορολόγητο κέρδος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria