Η επίσκεψη ενός Πρωθυπουργού είναι πάντα γεγονός για κάθε περιοχή.
Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Καστοριά και Κοζάνη αύριο αξίζει να θέσουμε μερικά ζητήματα για τις προθέσεις επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε τέλμα. Με 50% μείωση του ΑΕΠ της. Με 70% ανεργία στους νέους ανθρώπους η μείωσης του πληθυσμού είναι μια πραγματικότητα που αποτυπώθηκε με την απώλεια 2 εδρών σε Καστοριά και Κοζάνη.
Η Δυτική Μακεδονία και ειδικά η Καστοριά θέλουν απαντήσεις για το που πήγε το σχέδιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της τετραετίας.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς μεταβατική περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης που πήγε στις καλένδες.
Οι υποσχέσεις για μόχλευση πόρων που θα καλύψουν την απώλεια του τοπικού ΑΕΠ έμειναν υποσχέσεις.
Που είναι ο ενεργειακός χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ από ιδιώτες και επιχειρήσεις στην περιοχή και ειδικά στην Καστοριά που δεν έχουμε παρά μόνο το πετρέλαιο για την θέρμανση?
Το Ταμείο Απολιγνιτοποίησης υπάρχει?
Τα επενδυτικά κίνητρα για την περιοχή της Καστοριάς ήταν δυσανάλογα χειρότερα ακόμα και σε σύγκριση με τους άλλους κοντινούς νομούς?
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων γούνας και άλλων με δίκαια κριτήρια πρέπει να αφορά και τις μικρές και μεσαίες εξ αυτών.
Τα σημαντικά έργα που θα έδιναν ώθηση στον αγροτικό τομέα και ειδικά στις δυναμικές καλλιέργειες όπως το φράγμα Νεστορίου έμειναν χωρίς λύση παρά το ότι ακούμε ότι θα έχουμε εκ νέου εξαγγελίες επίλυσης.
Οι Περιφερειακές πολιτικές σε μια χώρα όπως η δική μας όπου η υπερσυγκέντρωση πληθυσμών στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική αλλά και η ισόρροπη ανάπτυξη είναι πια εθνική ανάγκη.
Αν δεν το καταλάβουν και η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι αργά.
Είναι εθνικό ζήτημα για το σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας.
Κοσμάς Βαρσάμης