Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Καστοριάς με θέμα τα κόκκινα δάνεια και την οικονομία.
Εισηγητές ήταν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής κ Μιχάλης Κατρίνης και ο Δημήτρης Σπυράκος, ο άνθρωπος που έφτιαξε τον «Νόμο Κατσέλη» της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, με την τρόϊκα απέναντι.Ένα νόμο που αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες μέσα στην κρίση και με βασικό κριτήριο την προστασία της πρώτης κατοικίας .
Κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αποτελεί το διαρκώς αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος που υπερβαίνει πλέον τα 270 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να δώσει λύσεις παρόλα τα εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει, αφού ενδεικτικά μόλις 2.700 ρυθμίσεις έχουν γίνει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, με τα ‘’φρέσκα’’ ληξιπρόθεσμα χρέη του 2022 να ξεπερνούν τα 7,2 δις ευρώ.
Ο κ. Κατρίνηςεπεσήμανε την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι έχουν αποτύχει πλήρως όλες οι πολιτικές της.
Ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε, αφού μέσα σε 19 μήνες έγιναν λιγότερες από 3.000 ρυθμίσεις, ενώ η αποτυχία του πτωχευτικού κώδικα έρχεται να προστεθεί στην αποτυχία ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, με μόλις το 6% των οφειλετών να υπάγεται σε καθεστώς ρύθμισης.
Επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας , επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Μάλιστα μέσα στο 2023 προγραμματίζονται 50.000 πλειστηριασμοί, αφού δεν υφίσταται πλέον καθεστώς προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος , που η κυβέρνηση υποτιμά και αποκρύπτει μέχρι τις εκλογές.
Σύμφωνα με αυτά:
-Το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.
-4,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην Εφορία.
-Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια.
Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων όπως τόνισε ο κ Σπυράκος Δημήτρης,δικηγόρος, εμπνευστής και εισηγητής του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3869/10αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανά, πίσω από αυτά βρίσκονται πολίτες με τις οικογένειές τους, τον μόχθο πολλών ετών και τις προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή. Κρύβονται παιδιά που δεν μπορούν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον. Γι αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ, με τον Νόμο που ο ίδιος εισηγήθηκε, προστάτεψε την πρώτη κατοικία και έβαλε φρένο στους πλειστηριασμούς. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έβαλαν την ταφόπλακα στον εμβληματικό Νόμο και άφησαν ανεξέλεγκτες τις εταιρίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό των φτωχών και πληττόμενων νοικοκυριών και τη ρύθμιση των οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ είναι
1. Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας, με βάση τον Ν. 3869/2010.
2. Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).
3. Βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και να τηρείται η ρύθμιση
4. Αναβάθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος με τη θέσπιση κινήτρων για ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών και των εταιρειών που αποκτούν τις απαιτήσεις τους (ΕΑΑΔΠ) για παροχή, στο πλαίσιο των αρχών του Κώδικα, αιτιολογημένων και ενδεδειγμένων προτάσεων ρύθμισης.
5. Πρόβλεψη προσφυγής των δανειοληπτών σε μία ανεξάρτητη βαθμίδα (Συνήγορο του Καταναλωτή, Τραπεζικό Διαμεσολαβητή ή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους) προκειμένου να επιδιωχθεί περαιτέρω η διευθέτηση της οφειλής και να εξεταστεί η βιωσιμότητα ή μη της προτεινόμενης από την τράπεζα ή την ΕΔΑΔΠ ρύθμισης
6. Σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, ο οποίος δεν θα διασφαλίζει μόνο την παραμονή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην κατοικία τους, μέσω ενός -επιδοτούμενου μάλιστα για τα ευάλωτα νοικοκυριά- μισθώματος, αλλά και τη μέσω της καταβολής μισθώματος αποπληρωμή της αξίας της και επαναγορά της.
7. Αντιμετώπιση ιδιαιτέρων προβλημάτων και εστιών υπερχρέωσης, όπως των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με την ισομερή και δίκαιη, ανάμεσα στον δανειολήπτη και την τράπεζα, κατανομή του κινδύνου από την απρόβλεπτη ανατροπή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
8. Παροχή δυνατότητας στον οφειλέτη, πριν πουληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει ο ίδιος (δικαίωμα προαίρεσης), σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος. Η ίδια υποχρέωση θα ισχύσει, μεταβατικά, για εταιρίες απόκτησης απαιτήσεων όσον αφορά τα δάνεια που έχουν ήδη πωληθεί. Παροχή δυνατότητας, επίσης, σε αγρότες-κτηνοτρόφους να διατηρούν ένα ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης.
Εκ μέρους της Ένωσης λογιστώνΚαστοριάςπαραβρέθηκε το Δ.Σ. της ένωσης και η πρόεδρος κα Βασιλική Παπακωνσταντίνου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική σε κάθε στάδιο υλοποίησης και εφαρμογής της οικονομικής, αναπτυξιακής και εργατικής πολιτικής μιας κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο εφαρμογής τους στην πράξη. Και βέβαια επεσήμανε τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα τα οποία έχουν προκύψει μετά την δωδεκαετή οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση του covid-19, την ενεργειακή κρίση – απολιγνιτοποίηση, τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.
Η Γραμματέας ΝΕ
Βάσω Μαλέα