ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Η οδοντόβουρτσα έχει ημερομηνία λήξης, που μπορεί να είναι νωρίτερα απ’ όσο φαντάζεσαι. Πότε ακριβώς, λοιπόν, είναι η ώρα να την αντικαταστήσεις; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις, όπως και το ποια οδοντόβουρτσα πρέπει να επιλέγεις.

Το βούρτσισμα των δοντιών (πρέπει να) είναι μια αυτοματοποιημένη καθημερινή κίνηση, πρωί και βράδυ. Πλένεις όμως τα δόντια σου σωστά και με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα;

Αυτή η εντελώς απαραίτητη συνήθεια συνοδεύεται από κάποιους κανόνες στοματικής υγιεινής. Ένας από αυτούς είναι η χρήση της σωστής οδοντόβουρτσας και η αλλαγή της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποια είναι η σωστή οδοντόβουρτσα για σένα

Οι περισσότεροι οδοντίατροι θα σε συμβουλεύσουν να χρησιμοποιείς ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, γιατί καθαρίζει ευκολότερα και σχολαστικότερα τα δόντια σε σύγκριση με τις χειροκίνητες, δίνοντάς σου επίσης μεγαλύτερο έλεγχο. Λογικό δεν είναι; Η μία δική σου κίνηση ισούται με εκατό κινήσεις της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, που αναλαμβάνει εκείνη τη βαριά δουλειά.

κάθε πότε να αλλάζεις οδοντόβουρτσα
Henrik Lagercrantz / Unsplash

Μάλιστα οι νέας γενιάς, που κάνουν παλμικές αντί για περιστρεφόμενες κινήσεις, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, γιατί προσφέρουν βαθύ καθαρισμό στα πιο δυσπρόσιτα σημεία και ταυτόχρονα είναι λιγότερο επεμβατικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν τρίβουν υπερβολικά και δεν τραυματίζουν το σμάλτο των δοντιών αλλά ούτε και τα ούλα. Γι’ αυτό είναι κατάλληλες για παιδιά και ενήλικες, καθώς και για άτομα με εμφυτεύματα.

Αν πάλι προτιμάς τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες, για οικονομικούς λόγους ή γιατί βαριέσαι να αποθηκεύεις άλλον έναν φορτιστή, προτίμησε μια μαλακή αν έχεις κάποια φλεγμονή ή μια μέτρια για να μη φθείρεται το σμάλτο. Με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, βέβαια, κάνεις όλη τη δουλειά εσύ!

Τοποθέτησέ τη σε θέση 45 μοιρών, ώστε η μισή επιφάνειά της να είναι πάνω στα δόντια και η άλλη μισή πάνω στα ούλα. Στη συνέχεια, ξεκίνα να κάνεις μικρές κυκλικές κινήσεις ασκώντας ελάχιστη πίεση και προσπαθώντας να φτάσεις σε όλα τα σημεία.

κάθε πότε να αλλάζεις οδοντόβουρτσα
Taisiia Shestopal / Unsplash

Πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα

Κάθε 3 με 4 μήνες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να θυμάσαι πότε άλλαξες την κεφαλή της ηλεκτρικής ή πότε ξεκίνησες να χρησιμοποιείς τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Αν δεν έχεις χώρο στη μνήμη σου και γι’ αυτήν τη λεπτομέρεια, γράψε την ημερομηνία σε ένα post it και άφησέ το στο ντουλάπι του μπάνιου ή βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό σου.

Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητη γιατί οι ίνες της φθείρονται με την καθημερινή χρήση, αλλοιώνονται με την τριβή και μαζεύουν μικρόβια. Ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το τρίμηνο ή τετράμηνο, μόλις δεις τις τρίχες της οδοντόβουρτσας σου σαν… ξεμαλλιασμένες, χωρίς ελαστικότητα και με στραβή φορά, έχει έρθει η ώρα της αλλαγής. Μία ακόμη ένδειξη αλλαγής είναι το ξεθωριασμένο χρώμα.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους έγκαιρα παρουσιάζουν περισσότερη πλάκα, που είναι η αιτία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα έπειτα από ένα κρυολόγημα;

«Όχι, αυτός είναι ένας μύθος», τονίζει ο οδοντίατρος Απόλλων Γονίδης και επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να πετάς κάθε τρεις και λίγο την οδοντόβουρτσά σου αυτήν την περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις και ο COVID-19. Μόλις όμως γίνεις καλά, μπορείς να την καθαρίσεις με σόδα και νερό για να σου φύγουν οι ιδέες, προτείνει η οδοντίατρος Μαίρη Βαμβακοπούλου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria