Φυσικό αέριο: Σύγκλιση των τιμών TTF και LNG - Τι δείχνουν στοιχεία της ACER - OlaDeka

Φυσικό αέριο: Σύγκλιση των τιμών TTF και LNG – Τι δείχνουν στοιχεία της ACER

Τα στοιχεία για τις τιμές LNG, τα οποία άρχισε να δημοσιεύει ο φορέας συντονισμού των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (ACER), δείχνουν ότι η σύγκλιση που έχει πραγματοποιηθεί σταδιακά το τελευταίο διάστημα με τις τιμές TTF είναι πολύ μεγάλη, με τις διαφορές να είναι αρκετές ημέρες μικρότερες από 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF), που αποτελούν τον δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, έχουν συγκλίνει με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πληρώνουν οι αγοραστές στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία για τις τιμές LNG, τα οποία άρχισε να δημοσιεύει ο φορέας συντονισμού των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (ACER), δείχνουν ότι η σύγκλιση που έχει πραγματοποιηθεί σταδιακά το τελευταίο διάστημα είναι πολύ μεγάλη, με τις διαφορές να είναι σε πολλές ημέρες μικρότερες από 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ενώ από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου οι τιμές του TTF ήταν 5 –10 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG στη συνέχεια η διαφορά αυτή άρχισε να περιορίζεται.

Στις 25 Ιανουαρίου, η τιμή TTF ανερχόταν σε 57,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 56,55 ευρώ της τιμής του LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη και 54,17 ευρώ στη Νότια Ευρώπη.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου η τιμή TTF ήταν 54,45 ευρώ έναντι 53,85 για το LNG στη ΒΔ Ευρώπη και 53,01 ευρώ στη Νότια Ευρώπη.

ACER τιμές LNG

Στις 31 Μαρτίου ο δείκτης τιμών LNG

Ο ACER άρχισε να δημοσιεύει τιμές LNG, με στόχο την καθιέρωση από τις 31 Μαρτίου ενός σχετικού δείκτη, ο οποίος θα είναι εναλλακτικός προς τον TTF.

Τη σχετική απόφαση είχε λάβει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και στις 30 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2022/2576, με τίτλο «Ενισχύοντας την αλληλεγγύη με τον καλύτερο συντονισμό των αγορών φυσικού αερίου, αξιόπιστους δείκτες αναφοράς και διασυνοριακές ανταλλαγές αερίου».

Ο κανονισμός δίνει στην ACER την αρμοδιότητα να συγκεντρώνει στοιχεία από τους παράγοντες της αγοράς για την καθιέρωση του δείκτη, ο οποίος προβλέπεται να αυξήσει τη διαφάνεια στην αγορά καθώς θα αντανακλά τις πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για το LNG.

Η απόφαση για τον νέο δείκτη LNG είχε ληφθεί σε μία περίοδο που η τιμή του TTF είχε απογειωθεί, προκαλώντας τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιβαρύνοντας δημοσιονομικά τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή του TTF διαμορφωνόταν κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αποκλιμακώνεται και κινείται πλέον μεταξύ 50 και 60 ευρώ.

Ο Fitch βλέπει επάρκεια LNG 

Στη μείωση των τιμών του TTF συνέβαλαν καθοριστικά οι αθρόες εισαγωγές LNG από την Ευρώπη, όπως και ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου να κινούνται σε υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα.

Το LNG θα εξακολουθήσει να είναι η βασική εναλλακτική πηγή που θα αντικαταστήσει τις ροές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι πιο σφιχτές φέτος λόγω της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται από την Κίνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

Ο οίκος πιστεύει ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες LNG διαθέσιμες για την Ευρώπη, αλλά σε τιμές που θα αντανακλούν τον αυξημένο ανταγωνισμό με την Ασία. 

LNG Fitch

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria