Ο. Τελιγιορίδου: Στον πάγο οι μετατάξεις εκπαιδευτικών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ από το Υπουργείο

Αρχική » Ελλάδα » Ο. Τελιγιορίδου: Στον πάγο οι μετατάξεις εκπαιδευτικών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ από το Υπουργείο

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τη συνυπογραφή 17 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σχετικά με  τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ που παραμένουν στο συρτάρι από το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί που αιτήθηκαν μετατάξεις το 2019 και οι οποίες εγκρίθηκαν, καταγγέλλουν πως από τότε το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού τα εκπαιδευτικά κενά σε διδακτικό προσωπικό, δεν έχουν καλυφθεί.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η μη υλοποίηση των μετατάξεων αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα Τμήματα Εικαστικών, καθώς, αφενός με τον καινούργιο νόμο έχουν καταργηθεί οι μετατάξεις ΕΔΙΠ και ΕΕΠ από τη β’/βάθμια εκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα και αφετέρου ενώ οι αιτήσεις είχαν γίνει το 2019, αφού είχαν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ, αυτές εδώ και 3,5 χρόνια δεν προχώρησαν.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει να στηρίξουν συνολικά το δημόσιο σύστημα παιδείας και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μετάταξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων και να μην παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Στον πάγο οι μετατάξεις εκπαιδευτικών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ από το Υπουργείο»

Η Συνέλευση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το 2019 έχει αποφασίσει την πλήρωση θέσεων Ε.Ε.Π με μετατάξεις εκπαιδευτικών από την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Από το 2019 η υπόθεση της αποδέσμευσής τους από το Υπουργείο βρίσκεται στο συρτάρι, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι μετατάξεις και η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού τα εκπαιδευτικά κενά σε διδακτικό προσωπικό, δεν έχουν καλυφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί που αιτήθηκαν μετατάξεις το 2019 και οι οποίες εγκρίθηκαν, καταγγέλλουν πως από τότε το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κενά στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος και πολλά μαθήματα δεν μπορούν να διδαχθούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 173 του ν. 4957/2022 της κυβέρνησης ΝΔ, για την κάλυψη θέσεων διδασκόντων «δύναται να επιλέγονται επιστήμονες, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ως εντεταλμένοι διδάσκοντες του Τμήματος για την κάλυψη διδακτικών αναγκών», αφήνοντας εκτός διαδικασίας εκπαιδευτικό προσωπικό με μακρόχρονη εκπαιδευτική εμπειρία και αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό έργο, οι οποίοι για χρόνια κάλυπταν τις ανάγκες των τμημάτων, σύμφωνα με το ΠΔ 407/80.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η μη υλοποίηση των μετατάξεων αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα Τμήματα Εικαστικών, καθώς, αφενός με τον καινούργιο νόμο έχουν καταργηθεί οι μετατάξεις ΕΔΙΠ και ΕΕΠ από τη β’/βάθμια εκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα και αφετέρου ενώ οι αιτήσεις είχαν γίνει το 2019, αφού είχαν εγκριθεί από το ΥΠΑΙΘ, αυτές εδώ και 3,5 χρόνια δεν προχώρησαν.

Επειδή, οι σχετικές αποφάσεις των μετατάξεων έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια κι έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Επειδή, οι αιτήσεις των μετατάξεων κατατέθηκαν το 2019 και είχαν εγκριθεί, είναι θέμα πολιτικής απόφασης η υλοποίησή τους,

Επειδή, οι ανάγκες για στελέχωση του Τμήματος είναι αυξημένες και η μη ύπαρξη διδακτικού προσωπικού συνεπάγεται την αδυναμία πραγματοποίησης των μαθημάτων του εξαμήνου,

Επειδή, είναι απαραίτητη η στήριξη του δημόσιου συστήματος παιδείας,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μετάταξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Τσίπρας Γιώργος

Χρηστίδου Ραλλία

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια