Οι νέες προσθήκες στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι της Σαρακοστής» - OlaDeka

Οι νέες προσθήκες στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι της Σαρακοστής»

Τι θα ανακοινώσει αναλυτικά σήμερα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης – Τσουχτερά πρόστιμα για αισχροκέρδεια θα επιβληθούν σήμερα, συμπεριλαμβανομένου 300 χιλ. ευρώ σε γνωστό σούπερ μάρκετ

Το ενδεχόμενο να παραταθεί ο θεσμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» ως τον Ιούνιο εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, η οποία σήμερα αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για την επέκταση των κατηγοριών προϊόντων, τη δημιουργία του «καλαθιού της Σαρακοστής» αλλά και σειρά προστίμων που επέβαλε η ΔΙΜΕΑ σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να κερδοσκοπούν.

Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην οποία θα επιβληθεί πρόστιμο συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» πλέον οι κατηγορίες των προϊόντων που το συνθέτουν θα αυξηθούν απ’ την ερχόμενη Τετάρτη στις 60 από 51 που είναι σήμερα. Στις υφιστάμενες θα προστεθούν:

-το νωπό μοσχάρι

-το γάλα υψηλής παστερίωσης (κανονικό και light)

-το λευκό τυρί

-η σοκολάτα

Επίσης θα γίνουν οι εξής τροποποιήσεις ώστε να προστεθούν και άλλα προϊόντα:

-η κατηγορία των αλλαντικών θα σπάσει στα δύο, σε πάριζα και γαλοπούλα ώστε τα δύο προϊόντα να έχουν υποχρεωτική παρουσία στο καλάθι

-η κατηγορία του νωπού κοτόπουλου επίσης θα σπάσει στα δύο, σε ολόκληρο νωπό κοτόπουλο και σε κομμάτια νωπού κοτόπουλου, ώστε πλέον να περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα νωπά προϊόντα (πχ μπούτια, στήθος κοτόπουλου κοκ), και

-η κατηγορία των οσπρίων θα σπάσει στα τρία ώστε να συμπεριλαμβάνονται ρεβίθια, φακές, φασόλια.

Το «καλάθι της Σαρακοστής»

Η τελευταία τροποποίηση θα βοηθήσει και το λεγόμενο «καλάθι της Σαρακοστής» το οποίο ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί απ’ την ερχόμενη Τετάρτη ως και το Μ. Σάββατο. Το «καλάθι της Σαρακοστής» ουσιαστικά θα έχει τρεις επιπρόσθετες –των 60 -κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με το «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

-χαλβά

-νηστίσιμες σαλάτες (αποκλειστικά με τη μορφή αλοιφής), και

-κατεψυγμένα θαλασσινά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα τα Σούπερ Μάρκετ θα υποχρεούνται να έχουν τουλάχιστον δύο προϊόντα και όχι ένα, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Παράταση του μέτρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney η παράταση ισχύος «του καλαθιού του νοικοκυριού» πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τουλάχιστον ένα μήνα, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου. Ωστόσο η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο η παράταση να είναι δίμηνη, φθάνοντας πλέον πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση καθόριζε την 31η Μαρτίου ως τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (σσ +15,4% τον Ιανουάριο) και ότι το μέτρο έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τις τιμές σε ένα στενό όριο βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης στο 96,82% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώθηκαν ή διατηρούνται σταθερές την 16η εβδομάδα εφαρμογής του (15/02/2023-21/02/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων χθες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 51, ποσοστό 5,78%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 803, ποσοστό 91,04%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και σε 28, ποσοστό 3,17%, η τιμή αυξήθηκε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria