Μητσοτάκης στη Βουλή: Μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα η στήριξη των αδυνάμων - OlaDeka

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα η στήριξη των αδυνάμων

Στη διπλή σημασία που έχει το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση για τα καταπατημένα έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας. Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών.

Μόνο από την τελευταία καταγραφή, όπως είπε, προέκυψε ότι πάνω από 90% δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί. Το δημόσιο καθόριζε πρόστιμα, τα οποία ουδέποτε εισέπραττε και μετείχε σε δίκες που ποτέ δεν κατέληγαν σε αποφάσεις. Από το 1930 νόμοι επί νόμων προσέφεραν διάφορα ακίνητα, ώστε οι περιουσίες αυτές κάπως να παραχωρηθούν, και το αποτέλεσμα ήταν πρακτικά μηδενικό.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους. Αποτυπώνεται επιτέλους σε δεκάδες αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες της χώρας. Στην εξίσωση μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια.

Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα, ώστε η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άκριτη νομιμοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά από αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το κράτος, επισήμανε και πρόσθεσε: Η αντιφατική και άδικη κατάσταση με τα καταπατημένα, τελειώνει σήμερα.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Eξάλλου ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 σε όσους έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα: «Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, στάθηκε και στο Market Pass, το οποίο θα καλύπτει μέρος των αγορών για τους δικαιούχους για το επόμενο εξάμηνο. Έδωσε παραδείγματα για το Market Pass, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα τις 700.000:

  • Τετραμελής οικογένεια με μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 52 ευρώ σε χρεωστική κάρτα
  • Μονομελής οικογένεια με μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 22 ευρώ το μήνα

Επιπλέον άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας το ενδιαφέρον των πολιτών ως παράδειγμα για το Market Pass.

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί», είπε αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε ως ψέματα αυτά που ακούγονται για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους δανειολήπτες. «8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται και μάλιστα από τους πολίτες», είπε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να ενταχθούν σε εξωδικαστική ρύθμιση.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γυρίζει την πλάτη στους πολίτες. «Απόντες ήσασταν και στην ψήφιση για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήσασταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία» τόνισε.

Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν την άνοιξη χωρίς να αποκαλύψει την ημερομηνία τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria