Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024 για την ελληνική οικονομία - OlaDeka

Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024 για την ελληνική οικονομία

Το Ταμείο Ανάκαμψης παρείχε στήριξη στην οικονομία

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρέασε την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τονίζει ωστόσο, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρείχε αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία, και τα κυβερνητικά μέτρα μείωσαν τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στο κόστος εισροών των επιχειρήσεων και στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,5% το 2022.

Κομισιόν: Αισιοδοξία με αστερίσκους για την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο πληθωρισμός

Ειδικότερα για τον πληθωρισμό τονίζει ότι η πτώση του αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση.

«Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αποδυνάμωση των εταιρικών επενδύσεων λόγω των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης» αναφέρει και προσθέτει: «Με το εξωτερικό περιβάλλον να βελτιώνεται αργά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να αυξηθεί στο 2,2% το 2024».

Στις χειμερινές προβλέψεις αναφέρεται επίσης ότι  οπληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω στον προβλεπόμενο ορίζοντα, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των σχετικών αρνητικών επιδράσεων βάσης.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος, δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, ο μετρικός πληθωρισμός προβλέπεται σε 4,5% το 2023 και 2,4% το 2024. Η ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ληφθεί υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής του.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στον διεθνή τουρισμό. Όσον αφορά τους κινδύνους για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι ανοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την προαναφερθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria