«Καλό μήνυμα» η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, λέει το Βερολίνο - OlaDeka

«Καλό μήνυμα» η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, λέει το Βερολίνο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου  

Ως «καλό μήνυμα» για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Χέμπεστραϊτ, ο κ. Σολτς θα συμμετάσχει την Παρασκευή και σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηθείς εάν τόσο η συνάντηση της G7 όσο και η επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου στις ΗΠΑ έχουν ως αντικείμενο τον συντονισμό νέων παραδόσεων εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση όπλων είναι ούτως ή άλλως «συνεχείς» και δεν αποτελούν αντικείμενο της διμερούς συνάντησης του κ. Σολτς με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση πάντως σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες για παραδόσεις κινεζικών όπλων στη Ρωσία, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε αρνητικά, επισήμανε ωστόσο ότι το Βερολίνο λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για το θέμα – «ακόμη και με κάποια ανησυχία, εφόσον είναι ακριβείς». Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχουν πληροφορίες περί στήριξης του Πεκίνου με «μη φονικά όπλα», αλλά ενδεχομένως και με «φονικά». Μια τέτοια κλιμάκωση θα σήμαινε «σοβαρές συνέπειες» για την Κίνα, προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Χέμπεστραϊτ διευκρίνισε ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι ο κ. Σολτς συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον κινέζο ανώτατο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και του επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το θέμα. Του επισήμανε επίσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κίνα δεν προμηθεύει με φονικά όπλα τη Μόσχα». «Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε για όλα τα άλλα», πρόσθεσε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν, μιλώντας σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, τόνισε ότι η παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία θα οδηγούσε σε κλιμάκωση του πολέμου. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημείο καμπής – και όχι προς το καλύτερο. Αν η Κίνα παραδίδει πράγματι όπλα στη Ρωσία, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες στις συναλλαγές μας με το Πεκίνο. Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αλλά και οι συγκαλυμμένες παραδόσεις όπλων θα έχουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria