Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς - OlaDeka

Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς

Η 27η Ιανουρίου θεσπίστηκε ως η διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς πραγματοποίησε δράσεις ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν περισσότερα σχετικά με το ολοκαύτωμα και για τον απάνθρωπο τρόπο που έχασαν τις ζωές τους έξι εκατομμύρια Εβραίοι, στα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί.
Μια ομάδα παιδιών επισκέφθηκε το μνημείο που υπάρχει στην πόλη μας, στην οδό 15ης Μεραρχίας, και είναι αφιερωμένο στους χίλιους Εβραίους της Καστοριάς, οι οποίοι άφησαν τα σπίτια και τις ζωές τους για να εξοντωθούν λίγο αργότερα στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, Νταχάου και Μπιρκενάου. Από τους χίλιους Εβραίους επέστρεψαν πίσω ζωντανοί μόλις οι 35.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση που ετοίμασε ο Διευθυντής, κ. Τζιλίνης Αναστάσιος και ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο 1935-1945 και αφορούσε στο σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων από τους Ναζί.
Η κ. Βασιλική Τρύφου εξήγησε ένα Αγγλικό ντοκιμαντέρ που πρόβαλε την ιστορία ενός επιζώντα του ολοκαυτώματος.
Έπειτα, οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον προσκεκλημένο μας, κ. Ζακ Ελιάου, ο οποίος μας περιέγραφε τη ζωή των Εβραίων στην Καστοριά. Τα λόγια του συνόδευε ένα βίντεο εκείνης της εποχής όπου φαίνονταν στιγμιότυπα της κοινής και ήσυχης ζωής των Χριστιανών και των Εβραίων της πόλης μας πριν το ολοκαύτωμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και τίμησε από την πλευρά του Δήμου Καστοριάς ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Δημοτικής περιουσίας κ. Φουλιράς Στυλιανός.
Ας κρατήσουμε μερικά λόγια της Άννας Φρανκ από το ημερολόγιό της: “Κανένας δεν χρειάζεται να περιμένει ούτε μια στιγμή πριν αρχίσει να βελτιώνει τον κόσμο”. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τις θηριωδίες των Ναζί, τον πόνο που προκάλεσαν και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι άνθρωποι χάνοντας άδικα τη ζωή τους και ας πορευτούμε με γνώμονα το καλό του κόσμου με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας.

https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/IMG_20230207_122006.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-5.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-6.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-3.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-7.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-8.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-1.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-2.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-9.jpg
https://blogs.sch.gr/gymeekas/files/2023/02/%CE%B1-10.jpg

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria