Η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - OlaDeka

Η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μόνο κυρίαρχο δομικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας, καθώς είναι μια από τις αρχαιότερες «ζωντανές» ομιλούμενες γλώσσες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο πολιτισμός της υφηλίου. Είναι ο φορέας μεταλαμπάδευσης των οικουμενικών αξιών, του πανανθρώπινου μεγαλείου του ελληνικού πνεύματος, του ήθους, του σθένους και της ψυχής των Ελλήνων, που για αιώνες τώρα τροφοδοτούν με τα αριστουργηματικά πνευματικά τους έργα το σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού κ. Μαρία Αντωνίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που διοργάνωσε η Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εξωτερικών στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. 

Όπως επεσήμανε η κ. Αντωνίου, «η οικουμενικότητα, η διαχρονικότητα, η δωρικότητα, ο πλούτος των νοημάτων, η ιστορική μνήμη και η διάσωση της ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες είναι αυτά που της προσδίδουν το θεμελιώδη και ουσιαστικό ρόλο της, όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας, αλλά και ως κραταιό πυλώνα του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμικού οικοδομήματος». 

«Δεν μπορούμε, λοιπόν,  παρά να στεκόμαστε με υπερηφάνεια και να νιώθουμε μόνο δέος που είμαστε κληρονόμοι και κοινωνοί αυτού του ανεκτίμητου, αστείρευτου  πλούτου και της πολύτιμης παρακαταθήκης των προγόνων μας, αναλογιζόμενοι, ταυτόχρονα το χρέος μας ως Έλληνες να στηρίζουμε και να προωθούμε τη μελέτη, την καλλιέργεια και τη διάδοσή της με απόλυτη συνέπεια του ιστορικού χρέους που έχουμε στις πλάτες μας χωρίς εξάρσεις και ανιστόρητες προσεγγίσεις, αλλά με σεβασμό σε αυτό το πανανθρώπινο εργαλείο πολιτισμικής κληρονομιάς», υπογράμμισε με νόημα η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εξωτερικών και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιελάμβανε απαγγελία στίχων Ελλήνων ποιητών από παιδιά προερχόμενα από 23 χώρες ανά τον κόσμο. Επίσης, προβλήθηκαν οπτικοποιημένα μηνύματα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη κ. Κατερίνα Τσαπικίδου, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο μαθητής Λυκείου  Ορέστης Παπαδάκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23/02/2023

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria