«Game changer» η Κίνα για την αγορά εμπορευμάτων – Τι θα κάνουν πετρέλαιο και χρυσός - OlaDeka

«Game changer» η Κίνα για την αγορά εμπορευμάτων – Τι θα κάνουν πετρέλαιο και χρυσός

Η Goldman Sachs σπεύδει να δηλώσει «ταύρος», καθώς το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας, η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ευνοούν αισθητά την αγορά εμπορευμάτων – Ράλι 3% για το πετρέλαιο – Επιστρέφει στα $80 η τιμή του Brent

Ένα ανοδικό ξέσπασμα καταγράφεται τη Δευτέρα στην αγορά των εμπορευμάτων, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο «αγοραστή» για μια σειρά μετάλλων.  

Την ίδια στιγμή, στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλουν και οι προοπτικές περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τελεί σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην οπισθοχώρηση του δολαρίου. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs σπεύδει να δηλώσει «ταύρος» για την αγορά εμπορευμάτων, καθώς το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας, η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ευνοούν αισθητά τις τιμές του κλάδου.  

Παρότι το α’ τρίμηνο στην Κίνα προαλείφεται απογοητευτικό για τη ζήτηση μετάλλων, όλοι ευελπιστούν σε μια τάχιστη ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους, με την κεντρική τράπεζα της ασιατικής χώρας να προσδοκά την επιστροφή της οικονομίας σε «φυσιολογικά επίπεδα» σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, βέβαια, οι επενδυτές -ιδίως όσον αφορά το πετρέλαιο- θα συνεχίσουν να «ξεψαχνίζουν» τα στοιχεία από τον ταξιδιωτικό κλάδο, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο τα πρόσφατα κύματα του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει την οικονομία της Κίνας. 

Χρυσός 

Ο χρυσός διανύει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο έτος, με τις τιμές να αναρριχώνται στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 8μήνου, ενόσω το δολάριο συνεχίζει την πορεία αποδυνάμωσης. Άλλωστε, τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, κάτι που δίνει ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αναλυτές του Bloomberg δεν αποκλείουν μια περαιτέρω άνοδο προς τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά (σήμερα βρίσκεται στα 1.877 δολάρια ανά ουγγιά).  

Ωστόσο, αυτή η θετική κίνηση θα μπορούσε να ανατραπεί ή να τεθεί εν αμφιβόλω, εφόσον η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αυξήσει τις προειδοποιήσεις εναντίον του εφησυχασμού ή αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποδειχθεί υψηλότερος απ’ ό,τι περιμένουν οι αναλυτές (τον Νοέμβριο βρισκόταν στο 7,1%).  

Πετρέλαιο 

Το πετρέλαιο μπήκε με το… αριστερό στο 2023, καθώς οι φόβοι για μείωση της ζήτησης, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα, επέδρασαν άκρως αρνητικά.  

Ωστόσο, σήμερα οι τιμές προσπαθούν να ανακάμψουν και να «σβήσουν» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, χάρη στις προσδοκίες για το «άνοιγμα» της ασιατικής οικονομίας (Νο.1 αγοραστή παγκοσμίως και Νο.2 καταναλωτή παγκοσμίως).  

Επομένως, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένη στις εξελίξεις της ασιατικής χώρας, ενώ από πλευράς προσφοράς το ενδιαφέρον εστιάζει στην πορεία των ρωσικών εξαγωγών μετά τις πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης. 

Φυσικό αέριο 

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου, από την πλευρά τους, βρίσκονται σε καθοδική τροχιά σε όλο τον κόσμο, λόγω του ασυνήθιστα ζεστού χειμώνα, ο οποίος συμβάλλει στην υποχώρηση της ζήτησης και στη διατήρηση των υψηλών αποθεμάτων. 

Αυτό, φυσικό, ευνοεί σημαντικά την οικονομία της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συνιστά αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία, η οποία «πόνταρε» στον κρύο χειμώνα, προκειμένου να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου.  

Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Παρ΄ όλα αυτά, παραμένουν έως και τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει.  

Επ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria