Το πετρέλαιο υποχωρεί, αλλά η βενζίνη στα ύψη

Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη

Κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα κινούνται οι τιμές της ενέργειας, με το Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 75 δολάρια. Για την ιστορία, στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές του πετρελαίου ήταν περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στις 9 Μαρτίου (130 δολάρια).

Το «τρενάκι του τρόμου» στις τιμές του μαύρου χρυσού συνεχίστηκε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, ξεπερνώντας σταθερά τα 100 δολάρια. Από εκεί ξεκίνησε μια αργή αλλά σταθερή κάθοδος, υποχωρώντας στα 76 δολάρια στις 9 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πτώση αυτή οφείλεται σε «ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας» που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση. «Παρά τη χαλάρωση της πολιτικής του μηδενικού Covid, η κινεζική οικονομία αποδυναμώνεται», εκτιμά ο Στίβεν Μπρένοκ, αναλυτής της PVM Energy.

Οι φόβοι για την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ρίχνουν τις τιμές. Αλλά για πόσο καιρό; Γιατί, το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και η απαγόρευση στα προϊόντα διύλισης από τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαν να πιέσουν ξανά την αγορά. Η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη αφού, το περασμένο καλοκαίρι, παρά την πτώση της τιμής του Brent, οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν πιο αργά σε σχέση με αυτές του πετρελαίου.

Στην δεκάδα με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο

Στη χώρα μας, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 1,855 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,794 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,243. Τιμές, που είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα.

, σε όλον τον κόσμο . Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου «Globalpetrolprices.com», στις 2 Ιανουαρίου η Ελλάδα ήταν στη 10η θέση με την πιο υψηλή τιμή βενζίνης, μεταξύ 168 κρατών. Υψηλότερες τιμές βενζίνης από την Ελλάδα είχαν χώρες όπως το Μονακό, η Νορβηγία, η Δανία, η Νότια Αφρική και το Χόνγκ Κόνγκ.   Η χώρα μας έχει ακριβότερη βενζίνη από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση της τιμής συμπίπτει ουσιαστικά με την πραγματική έλευση του χειμώνα, καθώς μέχρι τώρα ο καιρός ήταν σχετικά ήπιος για τα δεδομένα της εποχής. Η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών θα αποτελέσει τους επόμενους μήνες τον βασικό παράγοντα για την πορεία της ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης. Αν επιβεβαιωθούν μάλιστα οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα πρατήρια.

Άλλοι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι για το πετρέλαιο είναι ανοδικές οι προοπτικές για ολόκληρο το έτος. «Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε καλό δρόμο για άλλη μια θετική χρονιά, λόγω των προκλήσεων παραγωγής και των στρατηγικών ευκαιριών σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες», λέει ο Τζον Λα Φόργκε, επικεφαλής αναλυτής στον τομέα των εμπορευμάτων στην Wells Fargo. Ενώ το άνοιγμα της Κίνας συνεχίζει να είναι ο κύριος ανοδικός παράγοντας για το πετρέλαιο, οι φόβοι για ύφεση παραμένουν ο κύριος πτωτικός. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.  «Αν μια ύφεση πλήξει πράγματι αρκετές χώρες, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν και στα 60 δολάρια το βαρέλι», σύμφωνα με τον ενεργειακό οικονομολόγο Μπέρναρντ Γουέινστάιν.

Την ίδια ώρα πάντως ο ΟΠΕΚ+ κρατά στα χέρια του τον παλμό της αγοράς πετρελαίου και είναι έτοιμος να μειώσει ξανά την ημερήσια παραγωγή για να αποφευχθεί μια πτώση στις τιμές. Ακόμα κι έτσι, πάντως το καρτέλ εκτιμά στην τελευταία μηνιαία απόφασή του για την αγορά πετρελαίου ότι αναμένει μεγαλύτερη ζήτηση εφέτος, σε σχέση με πέρυσι.

«Τροφή» για τους Αμερικανούς επενδυτέςΤι ρίχνει τις τιμές στο πετρέλαιο.

Το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία που αποφάσισε η Ευρώπη εξελίσσεται πάντως σε κέρδος για τους Αμερικανούς επενδυτές. Οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών της Ευρώπης διαπραγματεύονται λιγότερο από το ήμισυ της αξίας των αμερικανικών κολοσσών. Ο δείκτης της ενέργειας στον  S&P 500 αυξήθηκε κατά 53% το 2022,-ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από τα κέρδη κατά 18% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη ενέργειας Stoxx 600.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου όπως η Shell και η BP, αναζητούν επίσης εναλλακτικές λύσεις και επενδύουν, για παράδειγμα, στην υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αντίθετα, οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Chevron θα επενδύσουν και εφέτος στην ανάπτυξη  νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria