Σημαντική αποσυμπίεση στα κρατικά ταμεία φέρνει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διαμόρφωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και 60% κάτω από αυτά του Ιανουαρίου. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποτελεί και το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων, και της τιμής-στόχου των 15-17 λεπτών/ κιλοβατώρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών έχει περιοριστεί σημαντικά και οι επιδοτήσεις προσαρμόζονται αναλόγως σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με νέα αρχιτεκτονική, αφήνοντας εκτός μεγάλες καταναλώσεις και τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα επιδότηση 4 λεπτών/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και μηδενικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία, αφού η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ που ήταν η επιδότηση του Ιανουαρίου. Η δεύτερη και η τρίτη κλίμακα των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500-1.000 κιλοβατώρες και άνω των 1.000, θα λάβουν επιδότηση μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15%. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία και που όσον αφορά τις οικιακές καταναλώσεις ενσωματώνει το νέο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για στοχευμένες επιδοτήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές και συνδεδεμένες με εξοικονόμηση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Πηγές πάντως του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες θα καθοριστούν και πάλι με βάση την πορεία τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια των παρόχων.
Επί του παρόντος πάντως, για τον Φεβρουάριο το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναμένεται να περιοριστεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, από τα 840 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου και τα πολύ υψηλά του 1,9 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που κυμαίνεται στα 19,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 21,1 λεπτά πάνω από 500 κιλοβατώρες. Το 2022 διατέθηκαν συνολικά από το ΤΕΜ και τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις ρεύματος 8 δισ. ευρώ.
Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα τιμολόγια του Μαρτίου και αντιστοίχως και οι επιδοτήσεις ανεξάρτητα από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF της Ολλανδίας. Αυτό γιατί η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF της Ολλανδίας τον Ιανουάριο (πάνω από 50%) δεν έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, καθώς οι εγχώριες εταιρείες τιμολογούν το φυσικό αέριο βάσει της μέσης τιμής του προηγούμενου μήνα στο ΤΤF. Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου πάντως (κάτω από τα 54 ευρώ/ μεγαβατώρα χθες) σε επίπεδα χαμηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προμηνύει ευνοϊκές εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών ρεύματος, παρά τις επιπτώσεις από την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ζήτησης. Ο ήπιος πάντως μέχρι πρότινος χειμώνας και οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Τον Δεκέμβριο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα στο 2022, κατά 13,69%.