Προς ρωσική αποσύνδεση στο διαδίκτυο;

Σταύρος Γεωργίου

Το Κρεμλίνο προέβλεψε την απομόνωση του ρωσικού διαδικτύου από τον υπόλοιπο κόσμο τον περασμένο Μάρτιο, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιήθηκαν αρκετές ασκήσεις κυβερνοασφάλειας με τη συμμετοχή τραπεζών, τηλεπικοινωνιακών φορέων και μεγάλων εταιρειών διαδικτύου για να δοκιμαστεί η ικανότητα του ρωσικού δικτύου να λειτουργεί αυτόνομα.

Οι ασκήσεις απαντούν στις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί κατά 80% φέτος. «Αν πέρυσι ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν ο κύριος στόχος, φέτος είναι ο δημόσιος τομέας που βρίσκεται στο επίκεντρο», δήλωσε ο Τσερνισένκο.

Αντιμέτωπη με αυτές τις απειλές, η ρωσική εταιρεία Rostelecom μελέτησε ένα σχέδιο αποσύνδεσης του διαδικτύου την άνοιξη. Εάν η Ρωσία αποκοπεί από τα ευρωπαϊκά σημεία ανταλλαγής, θα ανακατευθύνει την κυκλοφορία του διαδικτύου στην Ασία. Το σχέδιο ενός «κυρίαρχου» Διαδικτύου έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τον Πούτιν, αλλά επισκιάστηκε τους τελευταίους μήνες από περιορισμούς πρόσβασης σε ορισμένους ιστότοπους (ιδίως στο Twitter και στο Instagram). Μια ψηφιακή απομόνωση της Ρωσίας, εάν είναι εφικτή, θα κινδύνευε επίσης να αυξήσει τον δημόσιο έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα.

Εκτός Ρωσίας, αρκετοί πάροχοι διαδικτυακής κίνησης, όπως η Linx, έχουν ήδη αποσυνδέσει τις υπηρεσίες τους από τη Rostelecom ή τη MegaFon. Ο αμερικανικός πάροχος υπηρεσιών Cloudflare αρνήθηκε να λειτουργήσει στη Ρωσία, παρόλο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε να μην αποσυνδεθεί η Ρωσία από το διαδίκτυο. Για τους κύριους κρατικούς φορείς, και ιδίως τις υπηρεσίες πληροφοριών, η δυνατότητα απόκτησης πληροφοριών εξακολουθεί να είναι προτιμότερη, από την απουσία δεδομένων.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Κρεμλίνο έλαβε μέτρα για την προστασία των δημόσιων ιστοσελίδων. Διέταξε όλους τους ιστότοπους, ειδικά αυτούς για δημόσιες υπηρεσίες, να στραφούν σε ρωσικά ονόματα ιστοσελίδων, να εγκαταλείψουν τη φιλοξενία σε διακομιστές του εξωτερικού και να ενισχύσουν την κρυπτογράφηση. Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, αυτοί οι περιορισμοί έχουν παρακαμφθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά από περιφερειακούς δημόσιους ιστότοπους που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κώδικα που έχει ληφθεί από το εξωτερικό.

Κλειστά δίκτυα διαδικτύου υπάρχουν ήδη, στο Ιράν και στην Κίνα. Αλλά η αποσύνδεση του ρωσικού τμήματος του παγκόσμιου δικτύου θα είχε συνέπειες για τη συνδεσιμότητα ολόκληρου του παγκόσμιου δικτύου. Η σύνδεση από το Καζακστάν και μέρους των ασιατικών χωρών διέρχεται μέσω της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μία περιφερειοποίηση της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία αποκτά μία γεωπολιτική διάσταση που είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τα διαφορετικά οικονομικοπολιτικά μπλοκ που διαμορφώνονται, αποκτούν τεχνολογικά συστήματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο αυτό δεν σταματά μόνο στις περιφερειακές ενώσεις, αλλά επεκτείνεται και στο επίπεδο των εθνικών κρατών.

Η γεωπολιτική διάσταση της τεχνολογίας θα διευρύνεται, στον βαθμό που θα κλιμακώνονται οι διεθνείς συγκρούσεις. Αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και από το ότι πολλές χώρες συνειδητοποιούν τη σημασία της τεχνολογίας με όρους ισχύος, επιρροής και οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria