Η προσφώνηση του γεωπόνου κ. Χρήστου Νάτου εις τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικο, καθώς και εις τον Οσιότατο Ιερομόναχο Σεραφείμ, κατά την υποδοχή και ανάληψη των εφημεριακών καθηκόντων τού δευτέρου στη Λιθιά

Εισαγωγικό Σημείωμα

Πριν από μερικές ημέρες, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος εγκατέστησε και παρουσίασε στο ιστορικό κι ευλογημένο χωριό Λιθιά Καστοριάς τον νέο και άξιο εφημέριό του π. Σεραφείμ. Οι πιστοί Χριστιανοί τής Λιθιάς υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά και με έκδηλη συγκίνηση τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη τους και τον νέο εφημέριο, τους οποίους προσφώνησε καταλλήλως ο γεωπόνος – τ. γενικός διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Νάτος. Ακολούθως, παρουσιάζεται το κείμενο τής εν λόγω Προσφώνησης, μαζί με ανάλογες φωτογραφίες.

Το κείμενο της Προσφώνησης

Σεβασμιότατε,

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την Ενορία της Λιθιάς. Η καμπάνα του χωριού χτύπησε χαρμόσυνα. Η Λιθιά, μετά από αρκετό καιρό προσμονής απόκτησε τον πνευματικό της πατέρα, τον άξιο ιερέα π. Σεραφείμ.

Εκ μέρους της εκκλησιαστικής Επιτροπής της κοινότητας Λιθιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθιάς, του μόνιμου ακούραστου ιεροψάλτη εδώ και 50 χρόνια και των ενοριτών τού χωριού, σας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας. Είθε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία για να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο που υλοποιείτε ως Ποιμενάρχης στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς. Πραγματοποιήσατε πολλά στο λίγο χρόνο που βρίσκεστε στην Καστοριά. Έχετε κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση, και τις καρδιές όλων μας.

Οσιότατε πατέρα Σεραφείμ,

Άξιος.

Η αγάπη και η στήριξη όλων των πιστών της Ενορίας Λιθιάς είναι δεδομένη, πριν ακόμα έλθετε, γιατί η φήμη σας ως εξαίρετου ιεροψάλτη τής τοπικής εκκλησίας προηγήθηκαν της αφίξεώς σας. Σας υποδεχόμαστε ως τον νέον μας πνευματικόν πατέρα και ευχόμαστε να διακονήσετε την τοπική Εκκλησία του χωριού μας για πολλά – πολλά χρόνια.

Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη Καλλίνικε και Οσιότατε πατέρα Σεραφείμ.

Θέλουμε με λίγα λόγια να σας γνωρίσουμε την Ενορία του χωριού μας. Η Λιθιά έχει μία μακρόχρονη ιστορία πίστης και Ορθοδοξίας και αποτελεί ένα από τα παλιά κεφαλοχώρια της Καστοριάς, με κατοίκους εργατικούς, δυναμικούς, νοικοκυραίους, με ακμάζουσα παροικία στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο και 20ον αιώνα.

Για λόγους τιμής και μνήμης θα σας αναφέρω τους ιερείς που διακόνησαν από την αρχή του περασμένου αιώνα τις Ενορίες μας, γιατί υπήρχαν δύο Ενορίες, της Άνω και της Κάτω Λιθιάς.

  • Τον παπα-φίλιππο Παπαφιλίππου στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, παπάς και δάσκαλος μαζί.
  • Τον παπα-Γρηγόρη Ιωάννου, χειροτονημένο στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1908.
  • Τον Παπα-Δημήτρη από ξεχωριστή και πλούσια οικογένεια, που ζούσε στην Μολδαβία της Ρουμανίας. Χειροτόνησαν το παιδί τους στην Κωνσταντινούπολη και το έστειλαν στην γενέτειρά τους να διακονήσει την Ενορία της Άνω Λιθιάς.
  • Τους Παπα-Γιώργη και παπα-Λάμπρο από την Κορησό.
  • Τον παπα-Δαμιανό Δέλλιο, που διακόνησε για πάνω από 30 χρόνια. Συνέβαλε στη σημερινή καλή κατάσταση των 5 ιερών ναών του χωριού.

Με τη συνεισφορά των κατοίκων κτίστηκαν ξανά εκ βάθρων, ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Κοιμητήρια του χωριού και η Αγία Παρασκευή που δεσπόζει στο λόφο.

Στη συνέχεια διακόνησαν την Ενορία μας με αφοσίωση,

  • Ο παπα-Νικόλαος Μήτρας από την Κλεισούρα.
  • Ο πατήρ Αθανάσιος Στυλιάδης από την Κορησό.
  • Ο πατήρ Ευάγγελος από το Βαρικό.
  • Και τέλος, ο πατήρ Ευστράτιος από τη Μηλίτσα, τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί, παρά τα γηρατειά του και τα προβλήματα υγείας που είχε, διακόνησε την Ενορία Λιθιάς για πολλά χρόνια. Ο Θεός να του χαρίζει υγεία και δύναμη.

Το χωριό μας έχει 5 ιερούς ναούς, η ιστορικότητα των οποίων χάνεται στα βάθη του χρόνου, συμβολίζοντας τη συνέχεια της πίστης και της προσήλωσης στην Ορθοδοξία. Οι ναοί αυτοί οικοδομήθηκαν και ιστορήθηκαν μεταξύ 1800 -1850.

  1. Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στον οποίον βρισκόμαστε τώρα ιστορήθηκε το έτος 1850 και κοσμήθηκε με αξιόλογο τέμπλο και με αγιογραφίες που ξεχωρίζουν. Οι δύο μεγάλες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας που πλαισιώνουν την Ωραία Πύλη είναι πανομοιότυπες των εικόνων του πατριαρχικού ναού Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα του αγίου Μηνά που βρίσκεται απέναντί μας είναι δωρεά των Λιθιωτών τής παροικίας τής Κωνσταντινούπολης.
  2. Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Άνω Λιθιά έχει εξέχουσες αγιογραφίες, αξιόλογο τέμπλο και ιερά σκεύη του 18ου και 19ου αιώνα, που είναι και αυτά δωρεές των Λιθιωτών της παροικίας Κωνσταντινούπολης και της οικογένειας Παπαβασιλείου. Στον εξωνάρθηκα αυτής της εκκλησίας, επάνω από την κεντρική πόρτα υπάρχει μία μοναδική και πρωτότυπη αγιογραφία του Προφήτη Βαρούχ με την επιγραφή “Ο Δίκαιος Βαρούχ”. Κατά τον έγκριτο δάσκαλο και θεολόγο Γιώργο Αλεξίου, η παράσταση αυτή είναι σπάνια και ίσως η μοναδική στην Ελλάδα, και ορθώς κινεί το ενδιαφέρον των ειδικών θεολόγων και των βυζαντινιλόγων.
  3. Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στον λόφο που δεσπόζει σε όλη την περιοχή του πρώην Δήμου Αγίων Αναργύρων, προστατεύει κάτω από τη σκέπη της όλα τα γύρω χωριά. Όλοι οι κάτοικοι της Λιθιάς έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους για την Αγία Παρασκευή.
  4. Ακολουθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Κοιμητήρια όπου αναπαύονται οι συγχωριανοί μας.
  5. Και τέλος, ο μικρός σε μέγεθος, αλλά ο σημαντικότερος για εμάς ναός των Αγίων Θεοδώρων στην Άνω Λιθιά. Το τέμπλο και οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από το έτος 1789. Είναι για εμάς, ότι είναι ο Παρθενώνας για την Ελλάδα.

Σεβασμιότατε.

Αυτήν τη σημαντική ημέρα θεωρήσαμε χρέος μας να αναφέρουμε όλα τα ανωτέρω για να καταδείξουμε πόσο σωστή ήταν η απόφασή σας να τοποθετήσετε τον πατέρα Σεραφείμ στην Ενορία μας. Για άλλη μια φορά σας ευγνωμονούμε και υποδεχόμαστε με ανοιχτές καρδιές το νέο μας ιερέα και υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα του, ως συνεχιστή όλων όσων διακόνησαν την εκκλησία μας. Στην κοινή μας πορεία με τον πατέρα Σεραφείμ, Σεβασμιότατε, σας θέλουμε δίπλα μας με την ευλογία σας για του Χριστού την πίστη την Αγία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria