Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριανής Γυναίκας - OlaDeka

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριανής Γυναίκας

Υφαντά, πλεκτά, ρούχα, εσώρουχα, φωτογραφίες είναι κάποια από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο στην Καστοριά. Είναι ένα ταξίδι στη ζωή της καστοριανής γυναίκας μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το φωτογραφικό υλικό και τα «στρωσίδια» της παλιάς Καστοριάς.
Όπως περιγράφει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Νίνα Μπουρλή «είναι ένα κτίριο από τις αρχές του 19ου αιώνα μέσα στο οποίο βρίσκονται καστοριανά εκθέματα από οικογένειες που έζησαν τον προηγούμενο αιώνα και τα οποία μας έχουνε παραδοθεί προς φύλαξη, συντήρηση και ξενάγηση. Ο κόσμος που το επισκέπτεται μένει έκθαμβος από τις γυναικείες προίκες που παίρνανε εκείνη την εποχή, από βαπτιστικά ρούχα εκείνης της εποχής καθώς και από τα κεντήματα και τα υφαντά. Έχουμε τον αργαλειό. Γενικά υπάρχει η ζωή της καστοριανής γυναίκας μέσα στο σπίτι. Πέρα δηλαδή από τις φορεσιές, έχουμε κι ένα νυφικό από το 18ο αιώνα καθώς και νυφικά από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά».

Στην περιοχή Ντολτσό
Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1979 από το Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών Καστοριάς. Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καστοριάς όπου υπάρχουν και τα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια. «Μέχρι πριν λίγο καιρό ‘στέγαζε’ μαθήματα υφαντικής, στον μοναδικό αργαλειό κειμήλιο του Μουσείου. Είναι ένα από τα πολύτιμα μικρά μουσεία της Ελλάδας, που οφείλουν την ύπαρξή τους σε ανθρώπους που νοιάζονται να κρατήσουν την παράδοσή μας, όπως τα μέλη του συλλόγου που φρόντισαν να βρουν πολλά από τα κομμάτια της καθημερινής ζωής των Καστοριανών, τις περασμένες δεκαετίες ή και σε κάποιες περιπτώσεις των περασμένων αιώνων», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου. Το κτίριο του Μουσείου βρίσκεται επί της οδού Ρήγα Φεραίου, δίπλα στην Πλατεία Ντολτσό στη νότια πλευρά της πόλης της Καστοριάς.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria