Σχεδιάζεται αναδιάταξη των Υπηρεσιών Δόμησης - Μετωπική σύγκρουση Βορίδη με τους μηχανικούς των ΥΔΟΜ - OlaDeka

Σχεδιάζεται αναδιάταξη των Υπηρεσιών Δόμησης – Μετωπική σύγκρουση Βορίδη με τους μηχανικούς των ΥΔΟΜ

Την αναδιάταξη των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), που υπάγονται στους Δήμους σχεδιάζουν οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών στην κατεύθυνση μιας συγκεντρωτικής δομής, που θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας στους Δήμους, που είναι πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων. Με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι θα μπει τέλος στην χαώδη διοικητική υποστήριξη, που παρέχουν οι ΥΔΟΜ των μεγαλύτερων Δήμων προς τους μικρότερους Δήμους, οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών μεταφέρουν στους δημάρχους των μεγαλύτερων Δήμων την υπόσχεση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και ισχνή ενίσχυση με προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι η διοικητική υποστήριξη, που παρέχουν οι ΥΔΟΜ των μεγαλύτερων Δήμων προς τους μικρότερους Δήμους έληξε από την 31η Δεκεμβρίου 2022, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην λειτουργία των ΥΔΟΜ. Οι δε υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ότι επί ημερών του προσελήφθησαν 100 μηχανικοί στις ΥΔΟΜ, που όμως δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών. Ενώ, υπάρχει η υπόσχεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για επιπλέον 150 μηχανικούς στους ΥΔΟΜ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις ΥΔΟΜ

Σύμφωνα με όσα εξέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου στην συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου την 24η Ιανουαρίου 2023 μεταφέροντας την συζήτηση με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν κεντρικές ΥΔΟΜ στις πρωτεύουσες των νομών με διαδημοτική συνεργασία. «Στην περίπτωση που ένας μικρότερος δήμος έχει διαθέσιμους υπαλλήλους, αυτοί θα επικουρούν το έργο της κεντρικής ΥΔΟΜ χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον δήμο στον οποίον εργάζονται», ανέφερε ο Δημ. Παπαστεργίου.

Επίσης, «σχεδιάζεται οι μικρότεροι Δήμοι που θα λαμβάνουν υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης σε επίπεδο ΥΔΟΜ από τους μεγαλύτερους Δήμους να υποχρεούνται να παρέχουν στους τελευταίους μια μικρή οικονομική στήριξη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες», ανέφερε ο Δημ. Παπαστεργίου. «Ενώ, για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Νήσων θα συνεχίσουν οι ΥΔΟΜ τους να παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε μικρότερους Δήμους, όπως ίσχυε μέχρι τις 31/12/2022 ή στην περίπτωση που λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι υπηρεσίες τους θα ασκούνται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος», εξήγησε.

Ενημερώνοντας τα μέλη του Δ.Σ, της ΚΕΔΕ, ο Δημ. Παπαστεργίου είπε: «Στο μεταξύ, μένει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κατανείμει τους 150 μηχανικούς στις κεντρικές ΥΔΟΜ των Δήμων, που έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι «πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η συνέχιση της διοικητικής υποστήριξης, που παρέχουν οι ΥΔΟΜ των μεγάλων Δήμων στους μικρότερους για να αρχίσουν να δουλεύουν πάλι οι υπηρεσίες μας».

Επί 12 χρόνια χωρίς επαρκή στελέχωση

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μηχανικοί των Δήμων προκήρυξαν απεργία – αποχή από την 23η Ιανουαρίου έως την 13η Φεβρουαρίου 2023. Το αίτημα τους ήταν η στελέχωση των ΥΔΟΜ και η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Στην εξαγγελία της απεργίας – αποχής οι μηχανικοί των Δήμων κατήγγειλαν τις επί 12 χρόνια συνεχόμενες παρατάσεις για την διοικητική υποστήριξη από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους Δήμους, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα λειτουργίας των ΥΔΟΜ δεν λύθηκε! Σημειωτέον ότι με την τελευταία διάταξη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη προβλέπεται ότι από 01.01.2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων ΥΔΟΜ!

Βορίδης εναντίον τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών

Αντί, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδη να εισακούσει το αίτημα των μηχανικών των ΥΔΟΜ για στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και των δημάρχων που πλειστάκις έχουν θέσει το ίδιο αίτημα, επέλεξε να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση με τους μηχανικούς! Ως απάντηση, λοιπόν, στην απεργία – αποχή των μηχανικών των ΥΔΟΜ ο υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσε την 24η Ιανουαρίου 2023 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή ύψους 100.000 ευρώ κατά της ΠΟΕ – ΟΤΑ, της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ, δηλαδή των τριών ομοσπονδιών υπό την σκέπη αυτών εξαγγέλθηκε η απεργία – αποχή. Με την αγωγή ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης αξίωσε να κηρυχθεί η απεργία – αποχή ως παράνομη και καταχρηστική με ταυτόχρονη απαγόρευση των τριών Ομοσπονδιών να προκηρύξουν στο μέλλον απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα! Η αγωγή εκδικάστηκε χθες, 25η Ιανουαρίου και αναμένεται σήμερα 26η Ιανουαρίου 2023 να εκδοθεί η απόφαση.

Αγαστή συνεργασία Βορίδη – Παπαστεργίου;

Για την ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη είχε προϊδεάσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου την 24η Ιανουαρίου 2023. Αναφερθείς στο ζήτημα της απεργίας – αποχής των μηχανικών των ΥΔΟΜ ο Δημ. Παπαστεργίου είπε: «Θα μπορούσε να είναι κατανοητή, παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο! Επίσης, την αποχή δεν την πολυκαταλαβαίνω! Ή κάνουμε απεργία ή δουλεύουμε. Το ‘κάθομαι και δεν δουλεύω, ενώ πληρώνομαι’ μου μοιάζει λίγο ως καταχρηστική άσκηση ενός δικαιώματος».

Τα προβλήματα των ΥΔΟΜ από την σκοπιά των δημάρχων

Βέβαια, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η πλειονότητα των έμπειρων δημάρχων δεν στάθηκε τόσο στην απεργία – αποχή των μηχανικών των ΥΔΟΜ αλλά στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. «Ο νεώτερος μηχανικός στην ΥΔΟΜ Αγρινίου είναι 50 ετών», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, θίγοντας το ζήτημα της αργής ανανέωσης προσωπικού, που έχει ως συνέπεια την υποστελέχωση! «Η ΥΔΟΜ Αγρινίου διαθέτει όσο προσωπικό διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πολλοί δήμαρχοι δεν θέλουν να μεταφέρουν το προσωπικό από την Τεχνική Υπηρεσία στην ΥΔΟΜ. Το κατανοώ, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπσοτελέχωσης, γιατί στην ΥΔΟΜ Αγρινίου ο νεώτερος υπάλληλος είναι ηλικίας 50ετών», είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου. «Επειδή, λοιπόν, οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ έχουν συσσωρευμένη εμπειρία, πρέπει να υπάρξει ανανέωση του προσωπικού με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να μεταβιβαστεί η εμπειρία από τους αρχαιότερους στους νεώτερους υπαλλήλους», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Αναφερόμενος στην διοικητική υποστήριξη που παρέχουν οι μεγαλύτεροι Δήμοι στους μικρότερους ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε: «Όντως, υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το διοικητικό βάρος αναφορικά με τις ΥΔΟΜ. Ο Δήμος Αγρινίου παρείχε διοικητική υποστήριξη στον Δήμο Θέρμου και τώρα παρέχεται διοικητική υποστήριξη και στον Δήμο Αμφιλοχίας», για να καταλήξει: «Ουσιαστικά, η ΥΔΟΜ Αγρινίου παρέχει διοικητική υποστήριξη στο 75% του Νομού Αιτωλοακαρνανίας».

Καταθέτοντας στον διάλογο την εμπειρία του ως ένα καλό παράδειγμα ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης ανέφερε: «Το 25% των αδειών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τις εκδίδει ο Δήμος Παγγαίου και το πιστωνόμαστε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρότι είμαστε ένας μικρός Δήμος με πληθυσμό κοντά στους 30.000 κατοίκων. Και αυτό παρότι είμαστε πολύ μικρότερος Δήμος από τον κεντρικό Δήμο που είναι υποστελεχωμένος».

«Πόσα χρόνια δίνεται παράταση στην παράταση για την διοικητική υποστήριξη;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. «Στον Δήμο Κοζάνης, που υποστηρίζουμε τους όμορους Δήμους δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε προκοπή, εάν δεν αποκτήσουμε τις τέσσερις ειδικότητες μηχανικών που χρειαζόμαστε», είπε με απογοήτευση ο Λ. Μαλούτας προσθέτοντας: «Ας πάρουμε απόφαση ότι έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Έτσι θα εξυπηρετούμε, αλλά τουλάχιστον να παίρνουμε ως ΥΔΟΜ Κοζάνης μια αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουμε!».

Εκθέτοντας τις δυσκολίες που φέρνει η υποστελέχωση στην ΥΔΟΜ Κοζάνης, ο Λ. Μαλούτας εξιστόρησε: «Οι μηχανικοί της ΥΔΟΜ Κοζάνης όταν βγαίνουν για αυτοψίες χάνονται όλοι μέρα γιατί πρέπει να διανύσουν αποστάσεις 60 και 70 χιλιομέτρων από τον Δήμο Κοζάνης». «Αυτό επηρεάζει πολύ τον φόρτο εργασίας της ΥΔΟΜ», υπογράμμισε ο Λ. Μαλούτας υπογραμμίζοντας: «Άρα απαιτείται να πάρουμε πρόσθετο προσωπικό και να λαμβάνει η ΥΔΟΜ Κοζάνης μια μικρή αποζημίωση για την διοικητική υποστήριξη που παρέχει στους μικρότερους Δήμους».

Προκειμένου να βάλει φρένο στις συζητήσεις κάποιων δημάρχων για μεταφορά της αρμοδιότητας της Πολεοδομίας στο κεντρικό κράτος, ο Λ. Μαλούτας είπε: «Είμαι προφανώς της άποψης ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν ΥΔΟΜ και ως δήμαρχος Κοζάνης που έχουμε πολεοδομία εδώ και 40 χρόνια και θεωρώ αδιανόητο αυτά που κατά καιρούς ειπώνονται από άλλους δημάρχους ότι δεν θέλουμε να λειτουργούμε την Πολεοδομία». Θίγοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης, ο Λ. Μαλούτας υπογράμμισε ότι «οι κεντρικοί Δήμοι πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με νέες προσλήψεις μηχανικών γιατί διαφορετικά οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται λόγω της υποστελέχωσης».

Σε αριθμούς οι ελλείψεις μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των μηχανικών των Δήμων κάνουν λόγο για «τραγική» κατάσταση στην στελέχωση των ΥΔΟΜ. Επικαλούνται, μάλιστα, τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε σύνολο τους 332 Δήμων της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ.

Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ. Επίσης,  τριάντα τρείς (33) δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.  Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μόνο 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 δηλαδή ΥΔΟΜ λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria