Σε υψηλό εννέα μηνών το οικονομικό κλίμα, μικρότερη άνοδος στην ευρωζώνη

Αρχική » Οικονομία » Σε υψηλό εννέα μηνών το οικονομικό κλίμα, μικρότερη άνοδος στην ευρωζώνη

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 104,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ ο αντίστοιχος στην ευρωζώνη έφθασε στις 95,8 μονάδες. Βελτίωση σε βιομηχανία και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ηβελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία αλλά και η αποκατάσταση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω και της εορταστικής περιόδου, οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, ο οποίος εμφάνισε πορεία πολύ καλύτερη αυτής της ευρωζώνης, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 104,3 μονάδες από 101,4 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας την καλύτερη τιμή των τελευταίων εννέα μηνών. Ο αντίστοιχος δείκτης για την ευρωζώνη έφθασε τον Δεκέμβριο στις 95,8 μονάδες (από 94 τον Νοέμβριο) και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στις 94,2 μονάδες (από 92,7 τον Νοέμβριο). 

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ η άνοδος του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίθετα, και παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνονται, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές.

H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει καθυστερήσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη θέρμανση, ενώ η γενικότερη, αν και μικρή, υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών διευκόλυνε μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον παραμένουν ισχυρές, όμως, φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί στις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά εντός της χρονιάς αναμένεται εξασθένισή τους.

Επισημαίνεται πως, καθώς εισερχόμαστε σε προεκλογικό περιβάλλον, μπορεί να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη κλίματος. Τέτοια βελτίωση καταγράφεται συστηματικά σε όλες σχεδόν τις εκλογικές χρονιές, από το 1981, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν σειρά μέτρων που θα τους ευνοήσουν, πρόσκαιρα ή μετεκλογικά. Συνολικά, φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές ενεργοποιούν θετικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθένισε σημαντικά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν έντονα, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν ήπια, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

 Βιομηχανία: Αισθητή βελτίωση των προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, στις 100,4 μονάδες, από 95,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε έντονα, το  ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε.

Κατασκευές: Μικρή υποχώρηση των προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές υποχώρησε τον Δεκέμβριο, στις 102,4 μονάδες (από 105,7 μον. τον Νοέμβριο), επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (125,5 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται αντίθετα ανοδικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξασθενούν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση αν και περιορίζονται σημαντικά διατηρούνται θετικές.

Λιανικό Εμπόριο: Σημαντική υποχώρηση στις προσδοκίες

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο υποχώρησε σημαντικά τον Δεκέμβριο στις 100,3 μονάδες, από 110,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Η επιδείνωση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους με εξαίρεση μόνο τον κλάδο Υφασμάτων – Ένδυσης – Υπόδησης, όπου ο δείκτης κινείται αισθητά ανοδικά. 

Υπηρεσίες: Ήπια βελτίωση στις προσδοκίες λόγω αισιόδοξων προβλέψεων της ζήτησης

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, στις 103,3 μονάδες, από 101,3 τον Νοέμβριο, λόγω βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους, πλην των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων – Τουριστικών πρακτορείων και τον κλάδο  Πληροφορικής, όπου παρατηρήθηκε οριακή υποχώρηση. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων είναι ήπια πτωτικές, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση. Αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, βελτιώθηκαν αισθητά. 

Καταναλωτές: Σημαντική άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται αρκετά τον Δεκέμβριο καθώς διαμορφώνεται στις –47,9 από –51,9 μονάδες τον Νοέμβριο, επίπεδο όμως πολύ χειρότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-38,2 μονάδες)12. Ουσιαστικά φαίνεται να διορθώνεται η πολύ ισχυρή επιδείνωση της τελευταίας περιόδου και ο δείκτης να επανέρχεται σιγά-σιγά στο επίπεδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. H παρατεταμένη καλοκαιρία που καθυστερεί την επίδραση στο ζήτημα της θέρμανσης σίγουρα συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η εορταστική περίοδος που οδήγησε τους καταναλωτές σε κάποιες πάγιες δαπάνες λόγω των ημερών. Σαφώς η τάση αυτή είναι πανευρωπαϊκή, όμως οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην ΕΕ, με αισθητή διαφορά από τους υπόλοιπους. 

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια