Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις (παραδείγματα) - OlaDeka

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις (παραδείγματα)

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος  έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας, οι λογαριασμοί ρεύματος πριν και μετά την επιδότηση διαμορφώνονται ως εξής:

Οι πέντε «κόφτες»

1.   Δεν θα λάβουν επιδότηση τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια άνω των 500 kWh/μήνα.

Οι οικιακοί καταναλωτές που «καίνε» μέχρι 500 kWh/μήνα θα επιδοτηθούν κανονικά όπως κάθε μήνα. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 0,04 ευρώ/kWh. Σημειώνεται ότι και τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh το μήνα θα επιδοτηθούν κανονικά με τα 0,04 ευρώ/kWh για τις πρώτες 500 kWh κατανάλωσης.

2.   Την επιδότηση των 0,04 ευρώ/kWh θα τη λάβουν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

3.   Δεν θα τρέξει το μπόνους των 0,05 ευρώ/ κWh για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

4.   Δεν θα επιχορηγηθούν ξεχωριστά, δηλαδή με διαφορετικές επιδοτήσεις οι κατηγορίες των επαγγελματικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι και άνω των 35 KVa.

Οι εμπορικοί καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης θα λάβουν 0,02 ευρώ/kWhεπιδότηση.

Κανονικά θα επιδοτηθούν οι αγρότες με 0,04 ευρώ/kWh, όπως και τα ΚΟΤ που θα λάβουν τον Φεβρουάριο ενίσχυση 0,088 ευρώ/kWh.

5.   Δεν θα δοθεί επιδότηση στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Οι λόγοι

Τα πέντε «ψαλίδια» στους λογαριασμούς ρεύματος μπήκαν λόγω της «δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου», εξήγησε ο κ. Σκρέκας ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο ήταν μόλις στα 95 εκ. ευρώ, όταν για τον Ιανουάριο ήταν στα 840 εκ. ευρώ, τον Αύγουστο στα 1,1 δις. ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 1,9 δις. ευρώ.

Οι πάροχοι ρεύματος λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών αερίου αλλά και της μείωσης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος έριξαν τον Φεβρουάριο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις έως και 65% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Έτσι, η κυβέρνηση διέθεσε χαμηλές επιδοτήσεις προκειμένου να διαμορφώσει την τελική τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που θεωρεί προσιτά για τα νοικοκυριά. Αυτά είναι ανάμεσα στα 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria