Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για τις αυξήσεις – Πότε ανακοινώνονται - OlaDeka

Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για τις αυξήσεις – Πότε ανακοινώνονται

Κατώτατος μισθός: Τα επικρατέστερα σενάρια – Πόσο θα ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Κατώτατος μισθός: Με δυο κυρίαρχα σενάρια ξεκινά εντός των επόμενων ημερών η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου τη νομοθετική ρύθμιση για το χρονοδιάγραμμα της νέας αύξησης. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν εντός Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη να εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Το σενάριο της αύξησης 5,5% ώστε ο μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ απομακρύνεται και πλέον στο τραπέζι μένουν 2 κυρίαρχα σενάρια:

Αύξηση 7,75% (+55€) = 768€ / Το σενάριο αυτό λέει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ευθυγραμμιστεί με την αύξηση των συντάξεων, με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο επίπεδο του 7,75%
Αύξηση 9,9% (+70,5€) = 785€ / Το σενάριο αυτό – που είναι και το πιθανότητα έτερο – λέει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ευθυγραμμιστεί με τον μέσο πληθωρισμό του 2022 (τη μέση ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) που κυμάνθηκε στο 9,9%

Πόσο θα πρέπει να αυξηθεί ο μέσος μισθός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Αυτό σημαίνει πως:

αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 7,75% το 2023, ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,41%.
αν έχουμε αύξηση κατά 9,9% του βασικού μισθού το 2023. ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 4,35%.

Για παράδειγμα:

Μισθός 1.000 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 43,5 ευρώ = 1.043 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)
Μισθός 1.200 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 52,2 ευρώ = 1.252 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)

Υπάρχει υποχρέωση αύξησης του μέσου μισθού;

Αυτό σημαίνει πως ο μισθός π.χ. άνω των 800 ευρώ είναι υποχρεωτικό να αυξηθεί; Όχι. Δεν υπάρχει υποχρέωση αύξησης των μισθών άνω του νέου ορίου του κατώτατου. Αν ο μισθωτός δεν καλύπτεται από κλαδική σύμβαση και ο μισθός του κανονίζεται από ατομική σύμβαση και είναι – για παράδειγμα – άνω των 800 ευρώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη για αύξηση λόγω αύξησης του κατώτατου.

Παράδειγμα

Αν για παράδειγμα ο μισθός είναι 1.000 ευρώ και η ατομική σύμβαση κανονίζεται με βάση τον κατώτατο – ο εργοδότης πληρώνει 713 βασικό μισθό και 287 ευρώ οικειοθελή παροχή. Με την αύξηση του κατώτατου στα 785 – για παράδειγμα – μειώνεται αντίστοιχα η οικειοθελής παροχή κατά 72 ευρώ στα 215 ευρώ και ο τελικός μισθός παραμένει 1.000 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria