Επιδότηση έως και 60% για 250.000 φωτοβολταϊκά στις ταράτσες - OlaDeka

Επιδότηση έως και 60% για 250.000 φωτοβολταϊκά στις ταράτσες

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης (net metering). Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», προβλέπει την εγκατάσταση 100.000 ηλιακών πάνελ, ισχύος έως 10kW στις στέγες κατοικιών και από 75.000 αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό θα αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία του νέου προγράμματος έγκειται στα κίνητρα που θα δοθούν για την εγκατάσταση του συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρία), μαζί με το ηλιακό πάνελ. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται έως 30% για το φωτοβολταϊκό και θα προσεγγίζει το 60%, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει να τοποθετήσει και μπαταρία.

Η τοποθέτηση μπαταρίας αυξάνει το αρχικό κόστος επένδυσης, αλλά προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στους καταναλωτές. Με την μπαταρία, ο καταναλωτής μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον Ήλιο με μηδενικό κόστος και να τη χρησιμοποιεί όταν τη χρειάζεται, χωρίς να αντλεί ενέργεια από το δίκτυο.

Πλεονεκτήματα

Εναλλακτικά, μπορεί να αντλεί ενέργεια από το δίκτυο όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες (τη νύχτα μετά τις 12 το βράδυ ή και τις ώρες της ημέρας, όταν εφαρμόζεται το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο) και να την καταναλώνει τις υπόλοιπες ώρες, όταν οι τιμές του ρεύματος είναι υψηλότερες. Σήμερα, τον ρόλο της μπαταρίας παίζει ουσιαστικά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την επένδυση στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, καθώς έχουν αποτέλεσμα τη ραγδαία συρρίκνωση του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) εκτιμά ότι η απόσβεση για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3 kW για κατοικία μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός οκτώ ετών περίπου εάν δεν ληφθεί επιδότηση. Με επιδότηση 30%, ο δικαιούχος «παίρνει τα λεφτά του πίσω» στο μισό χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα σε 4,2 έτη. Το χρονικό διάστημα για την απόσβεση ενός συστήματος ισχύος 3 kW μαζί με την μπαταρία, χωρητικότητας 5 kWh, ανέρχεται σε 14,2 έτη, ενώ αν η επιδότηση ανέλθει σε 60%, τότε ο ενδιαφερόμενος θα έχει αποσβέσει το κόστος σε περίπου οκτώ έτη.

Ποιοι θα ενταχθούν

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την επιλογή των ενδιαφερομένων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, φαίνεται πως προκρίνεται η χρονική προτεραιότητα, δηλαδή δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όσοι υποβάλουν νωρίτερα τη σχετική αίτηση. Εναλλακτική επιλογή αποτελούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι αν οι ενδεχόμενα αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, τελικά να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, καθώς δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια.

Παρόμοια φαινόμενα έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί και σε άλλα προγράμματα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επιδοτούμενων δράσεων. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και η επιλογή των επιδοτήσεων επιτοκίου, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ο αντίλογος σε αυτήν την επιλογή είναι ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα στην έγκριση των σχετικών αιτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες, που εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια στην πιστωτική πολιτική τους.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζεται η πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους δικαιούχους για την επιδότηση. Σημειώνεται ότι ήδη από τον ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί η πλατφόρμα για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που με δικούς τους πόρους προχωρούν σε εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη κατοικιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να προετοιμάζονται με την υφιστάμενη διαδικασία για την αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού στον ΔΕΔΔΗΕ και τη σύναψη της σύμβασης σύνδεσης, καθώς αυτή θα είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να αιτηθούν στην πλατφόρμα για την επιδότηση.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, έχει διασφαλιστεί στο δίκτυο διανομής πρόσθετος «χώρος» ισχύος 10mWσε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria