Δημοσκόπηση για τα μη πλαστικά καλαμάκια: Ποιο υλικό προτιμούν οι καταναλωτές

Αρχική » Κοινωνία » Δημοσκόπηση για τα μη πλαστικά καλαμάκια: Ποιο υλικό προτιμούν οι καταναλωτές

Εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια αναζητούν οι εταιρείες – Η γεύση σε κάποια ποτά επηρεάζεται από το υλικό που είναι φτιαγμένο το καλαμάκι.

Tον Ιούλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση 10   πλαστικών  ειδών όπως : οι  μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα πλαστικά πιάτα, τα πλαστικά καλαμάκια, οι πλαστικοί αναδευτήρες ποτών, τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών- εκτός από  τα μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις- οι περιέκτες τροφίμων, κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), οι περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), όπως επίσης, τα καπάκια και τα καλύμματά τους, τα κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς  και τα καπάκια και καλύμματά τους καθώς και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη. Στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι να μειωθούν και να σταματήσουν τα πλαστικά απόβλητα που βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή και καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Ωστόσο, με την χρήση των πρώτων εναλλακτικών μέσων προέκυψαν ήδη και τα πρώτα ερωτήματα για το πόσο επηρεάζουν τη γεύση και ακριβέστερα την αισθητηριακή αντίληψη για το ποτό, το  νερό ή τον καφέ. Το ερώτημα αφορά πρωτίστως τα πλαστικά καλαμάκια τα οποία αντικαταστάθηκαν είτε με   τα  βιοδιασπώμενα καλαμάκια μιας χρήσης από σιτάρι, χαρτί, μπαμπού, ζυμαρικά και ρύζι, είτε με τα μεταλλικά ή επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από σιλικόνη.   

 Η Eyequestion, εταιρεία ερευνών στο τομέα της ποιότητας τροφίμων, συνεργάστηκε με έναν από τους πελάτες της, την εταιρεία αναψυκτικών Britvic  και διερεύνησε  την  προτίμηση των καταναλωτών για μη πλαστικά καλαμάκια.

  Ως εναλλακτικά υλικά αντί για το πλαστικό στα καλαμάκι επέλεξαν  το  στάρι  και το χαρτί  και ως δείγματα ποτών, το τόνικ, το σιρόπι φρούτων (αραιωμένο με νερό) και το μεταλλικό νερό.  Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη γεύση, τη στοματική αίσθηση και την επίγευση βάσει μιας κλίμακας απολαύσεων εννέα σημείων σε συνδυασμό και με την  κλίμακα Just About Right (JAR).  Επίσης, τους ζητήθηκε να    να προσδιορίσουν ποιο είδος υλικού στο καλαμάκι θα προτιμούσαν ως εναλλακτική του πλαστικού.

Αποτελέσματα

   Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν καταρχήν, πως οι καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα πλαστικά καλαμάκια. Επίσης η προτίμηση των καταναλωτών για το υλικό από το οποίο έχει φτιαχτεί το καλαμάκι εξαρτάται από το ποτό που καταναλώνεται.

Κανένα από τα τρία διαφορετικά καλαμάκια δεν φάνηκε να επηρεάζει τη γεύση του νερού. Οι καταναλωτές δεν εμφάνισαν διαφορά στις βαθμολογίες προτιμήσεων όταν κατανάλωναν το νερό με διαφορετικά  καλαμάκια.

 Η διαφορά στην αισθητηριακή αντίληψη εντοπίστηκε στο τόνικ και το σιρόπι φρούτων. Έδωσαν χαμηλότερη βαθμολογία για το τόνικ όταν καταναλώθηκε με χάρτινο καλαμάκι, σε σύγκριση με την χρήση  πλαστικού καλαμιού.

Επομένως, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι εάν το μη πλαστικό καλαμάκι συνδυάζεται κατάλληλα με το προϊόν, οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μπορούν να παρέχουν εξαιρετικά υποκατάστατα για τα πλαστικά, παρέχοντας μια αντίστοιχη εμπειρία στον καταναλωτή.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια