Γερμανία: Στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία - OlaDeka

Γερμανία: Στέλνει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

Σολτς: Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με Leopard 2 – Αρχικά θα σταλούν 14 άρματα μάχης – Το Βερολίνο θα αναλάβει την εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών

Στην ανακοίνωση ότι η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερστραϊτ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες.

Παράλληλα το Βερολίνο δίνει το «πράσινο φως» για επανεξαγωγή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης και από άλλες σύμμαχες χώρες. Όπως σημειώνει το Sky News η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία να στείλουν τα ίδια άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη “γραμμή” της υποστηρίξης της Ουκρανίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

Στόχος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν δύο τάγματα με Leopard 2 με τη Γερμανία να κάνει το πρώτο βήμα στέλνοντας συνολικά 14 τέτοιου τύπου άρματα μάχης.

Η Γερμανία θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών που θα αναλάβουν θέσεις χειριστών με το Βερολίνο να παρέχει και υλικοτεχνική υποστήριξη και πυρομαχικά.

Σολτς: Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης

Επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών και ο Όλαφ Σολτς για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ύστερα και από τις πιέσεις των χωρών της Βαλτικής.

«Έχουμε προχωρήσει βήμα βήμα και οδηγήθηκαμε σε αυτήν την απόφαση» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία έπραξε το σωστό.

Στην Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός καγκελάριος διεμήνυσε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Μιλώντας για την απόφαση να σταλούν τα άρματα μάχης και δίνοντας άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους, ο Σολτς έκανε λόγο για μια  «σωστή αρχή».

«Υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ανησυχούν. Σε αυτούς τους πολίτες θέλω να πω: Εμπιστευτείτε με! Εμπιστευτείτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση!» συνέχισε. 

 «Θα ήταν σοβαρό λάθος να προχωρήσουμε μόνοι μας, πρέπει να συντονιστούμε με τους συμμάχους μας» σημείωσε, δε, κατά την ομιλία του ο Γερμανός καγκελάριος. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Πολωνία είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στη Γερμανία για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard 2 όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.

Κλείσιμο«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2». «Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του σχολίασε δια του εκροσώπου του ότι τα άρματα μάχης Abrams που θα σταλούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ θα «καούν», λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αποστολές είναι μια ακριβή τρέλα. Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ οι αποστολές των Abrams δεν επιβεβαιώνονται, εντούτοις θα είναι σπατάλη χρημάτων.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», δήλωσε. «Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», πρόσθεσε.


Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria