Πυροτεχνήματα και «Καστοριανή μιζέρια» - OlaDeka

Πυροτεχνήματα και «Καστοριανή μιζέρια»

2-3 δεκαετίες πριν, οι κροτίδες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στις παρέες νέων παιδιών – εφήβων, κυρίως. Ειδικά τις ημέρες που έλεγαν τα κάλαντα και φυσικά κατά τη διάρκεια των καρναβαλιών, η μία κροτίδα έσκαγε κυριολεκτικά πίσω από την άλλη στους δρόμους, στις σκάλες των σπιτιών, στα μπαλκόνια, στα πόδια των περαστικών…

Τότε φυσικά δεν υπήρχαν τα social media και όποια παράπονα υπήρχαν γινόντουσαν απευθείας στα ίδια τα παιδιά ή στους γονείς τους. Αν ενοχλούνταν τα ζωάκια στο σπίτι, ούτε μπορούσε κανείς να το φανταστεί.

Οι εποχές άλλαξαν, οι κροτίδες θα λέγαμε ότι αντικαταστάθηκαν από εντυπωσιακά και θορυβώδη πυροτεχνήματα και χρωματιστά καπνογόνα. Είναι σχετικά οικονομικά, τα βρίσκεις εύκολα, τα ρίχνεις μόνος σου (ξέρεις δεν ξέρεις, όπου θέλεις) για να κάνεις το κέφι σου (κι επίδειξη στην παρέα)  και σε δευτερόλεπτα όλα τελειώνουν.

Οι επίσημες δημόσιες εκδηλώσεις (και γάμοι) ξεκινούν, πλέον, με τη λάμψη και τον κρότο των πυροτεχνημάτων. Αλλιώς δε θεωρούνται αρκετά glamorous…

Αρκετός λόγος γίνεται από χθες, μετά από σχετική ανάρτηση στο facebook, για την ανάγκη διακοπής ρίψης πυροτεχνημάτων, λόγω της ταραχής που προκαλούν στα ζώα.

Σωστό ή λάθος το ζητούμενο αυτό, επιστημονικά τεκμηριωμένο ή όχι, θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστεί κεντρικά η πολιτεία σε όλες τις πόλεις,  με εφαρμογή ή προσαρμογή της νομοθεσίας. Η αναπαραγωγή του εδώ, το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει έναν φαύλο κύκλο συζητήσεων περί ηθικής, περί «πρέπει και δεν πρέπει» στην πόλη μας,  κατά την περίοδο των γιορτών που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι νόμοι και οι κανόνες πάνε περίπατο, προκειμένου να ζωντανέψει η περιοχή και να «δουλέψουν» επιχειρήσεις. Μια μορφή αυτής της γνωστής και κατακριτέας (στα social media) «Καστοριανής Μιζέριας» (πόσο άχαρη και διχαστική έννοια, άραγε;!). Πόσο πιο αποδεκτή γίνεται από ντόπιους όταν πασπαλιστεί με λίγη ζωοφιλία;

Η ρίψη πυροτεχνημάτων πιθανότατα αναστατώνει τα ζώα της φύσης και τα οικόσιτα. Το γνωρίζουν καλά όσοι τα φιλοξενούν στο σπίτι τους, όπως γνωρίζουν και το πως το διαχειρίζονται τόσο καιρό.

Όπως πιθανότατα αναστατώνει η διασκέδαση με χάλκινα μουσικά όργανα σε δημόσιο χώρο και οι φωνές, τα σπασίματα μπουκαλιών και γυαλιών ( με διατάραξη της κυκλοφορίας) -κατά τις ώρες κοινής ησυχίας πριν από το 3ημερο των καρναβαλιών-,  τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους, τα βρέφη, τους εργαζόμενους, τους πενθούντες, τους αντιδραστικούς της πόλης.

Όπως πιθανότατα αναστατώνονται και από θορύβους και επιθέσεις οικόσιτων ζώων, στις γειτονιές τους.

Μήπως τα ζώα παραλίμνια διαταράσσονται περισσότερο από τον φωτισμό και τους ήχους από καταστήματα εστίασης, μέρα νύχτα, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους;  Μήπως το ίδιο παθαίνουν και οι πελεκάνοι και τα πουλιά από το καραβάκι και τις βάρκες στη λίμνη, καθημερινά; Τα ζώα γενικά από τις κεραίες 5G;  Άρα μήπως πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μια μεγάλη κουβέντα από το κεντρικό κράτος για τα μέτρα προφύλαξης της πανίδας σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως η Καστοριά, με όποιο κόστος στην τουριστική ανάπτυξη; Γιατί προφύλαξη από διατάραξη και ανησυχία της φύσης, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Λίγο ζωόφιλος δεν γίνεται, λίγο φιλάνθρωπος επίσης δε γίνεται…

Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, ωραία τα 10 λεπτά δημοσιότητας χωρίς πολλή ουσία και βοήθεια για τους ιδιοκτήτες σκύλων, ωραιότερη όμως η επιχειρηματική ιδέα που παραθέτουμε με την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των «πυροτεχνημάτων», για τους νυν και μελλοντικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο…τα shows με drones. Πρωτοποριακό κι εντυπωσιακό!

Δείτε το video

Ένα θα πούμε: ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ! ΔΕΝ είμαστε μόνοι μας σε αυτή την κοινωνία και φυσικά η δική μας ανάγκη δεν είναι σημαντικότερη από του άλλου! Υπομονή και ανοχή κάνουμε όλοι σε πρόσωπα, ιδέες  και καταστάσεις, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε..

Υ.Γ. Η αρκούδα τρομάζει από τα πυροτεχνήματα; Γνωρίζει κανείς να μας πει αν κυκλοφορεί ακόμα στο βουνό;

Υ.Γ.1 ΠΡΟΣΟΧΗ όσοι πετάξετε πυροτεχνήματα με τους τραυματισμούς!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria