Κοζάνη: Το 1ο cluster τυροκόμων Δ. Μακεδονίας

Το εισιτήριο για την πρόσβαση των τυροκομικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας στο πιάτο των Ελλήνων, αλλά και των διεθνών καταναλωτών επιχειρεί να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τις άμεσες ενέργειές της για τη δημιουργία ενός δικτύου τυροκόμων της περιοχής.

Μάλιστα, η οριστική υπογραφή του συμφώνου για τη δημιουργία του συνεργατικού σχηματισμού, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες μέσα από το 1ο Γεωργοκτηνοτροφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητή στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παραγωγού τυροκομικών προϊόντων, Δρ Λάμπρου Χατζηζήση, στην Δυτική Μακεδονία. Το 1ο  cluster τυροκόμων Δ.Μακεδονίας πήρε ΑΦΜ μπήκαν  οι υπογραφές και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων της περιοχής που παράγονται στα 20 τυροκομεία που λειτουργούν στην Περιφέρεια. Ο συνεργατικός σχηματισμός, θα έχει σκοπό την προβολή, την προώθηση των τυροκομικών προϊόντων της περιοχής, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, τυρί φέτα, μανούρι, ανεβατό, μπάτζιος, όλα προΐόντα ΠΟΠ, που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή σε όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισαν μιλώντας στην ΕΡΤ τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρος Χατζηζήσης που διαθέτει και ο ίδιος τυροκομείο εδώ και 40 χρόνια στην Δεσκάτη Γρεβενών, όσο και ο Γιάννης Δίκος ιδιοκτήτης του τυροκομείου «Μπούρινος» στην Σιάτιστα η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα οι τυροκόμοι κρατούν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το αιγοπρόβειο γάλα, που χρησιμοποιείται ως βάση και προμηθεύονται από κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα χρησιμοποιείται μόλις το το 20% του γάλακτος από τη Δυτική Μακεδονία ενώ το υπόλοιπο επεξεργάζεται σε άλλες περιοχές.

Όπως τονίστηκε ένας από τους βασικούς στόχους είναι το γάλα, που παράγεται στην πλούσια σε βιοποικιλιότητα περιοχή και το κάνει ξεχωριστό να μπορεί στο σύνολό του να επεξεργαστεί στον τόπο μας, οπότε και θα υπάρξει αύξηση των τυροκομικών προϊόντων και θα μπορεί να φτάνει στο τραπέζι των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Δέσποινα Αμαραντίδου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria