Ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με την ύφεση το 2023, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού προκαλεί συρρίκνωση ορισμένων οικονομιών, σύμφωνα με το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2022, αλλά θα φρενάρει το 2023 καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εκτίναξη των τιμών, τονίζει η βρετανική εταιρεία συμβούλων στον ετήσιο πίνακα της World Economic League.
«Είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίσει ύφεση το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο Kay Daniel Neufeld, διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων στο CEBR.
Η έκθεση προσθέτει ότι, «Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Αναμένουμε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να παραμείνουν στα… όπλα τους το 2023, παρά το οικονομικό κόστος».
Τα ευρήματα είναι πιο απαισιόδοξα από τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το CEBR προειδοποιεί ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωθεί και πως υπάρχει πιθανότητα της τάξεως 25% να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά λιγότερο από 2% το 2023, κάτι που θα ορίσει την παγκόσμια ύφεση.
Προς συρρίκνωση η Ευρώπη
Ακόμα κι έτσι, μέχρι το 2037, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα έχει διπλασιαστεί καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πλησιάσουν τις πλουσιότερες. Η μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων θα δει την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2037, ενώ το μερίδιο της Ευρώπης θα συρρικνωθεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο.
Το CEBR λαμβάνει τα βασικά του δεδομένα από την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ και χρησιμοποιεί ένα εσωτερικό μοντέλο για να προβλέψει την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Κίνα-ΗΠΑ
Η Κίνα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τουλάχιστον μέχρι το 2036. Αρχικά, το CEBR περιμένε να συμβεί αυτό το 2028, στη συνέχεια αναθεώρησε για το 2030, ωστόσο οι νεότερες προβλέψεις φθάνουν μέχρι το 2036, ίσως και αργότερα, εάν το Πεκίνο προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αντιμετωπίσει εμπορικές κυρώσεις ως αντίποινα.
«Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι συνέπειες του οικονομικού πολέμου που θα ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και Δύσης θα είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι αυτές που προέκυψαν μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Θεωρείται σίγουρο ότι θα προέκυπτε μια έντονη παγκόσμια ύφεση και αναζωπύρωση του πληθωρισμού», αναφέρει το CEBR.
«Αλλά η ζημιά για την Κίνα θα ήταν πολλές φορές μεγαλύτερη και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια να ηγηθεί της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζει.
Το CEBR προέβλεψε επίσης ότι:
- Η Ινδία θα γίνει η τρίτη οικονομία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2035 και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2032
- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Γαλλία έβδομη, για τα επόμενα 15 χρόνια. Ωστόσο, η Βρετανία δεν θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τα ευρωπαϊκά κράτη λόγω «απουσίας πολιτικών που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη αλλά και την έλλειψη σαφούς οράματος για τον ρόλο της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
- Οι αναδυόμενες οικονομίες με φυσικούς πόρους θα λάβουν «ουσιαστική ώθηση», καθώς τα ορυκτά καύσιμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.