Φυσικό αέριο: Βουτιά της τιμής σε προπολεμικά επίπεδα - Εφθασε στα 80 ευρώ - OlaDeka

Φυσικό αέριο: Βουτιά της τιμής σε προπολεμικά επίπεδα – Εφθασε στα 80 ευρώ

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε σήμερα, μετά το άνοιγμα της αγοράς, στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο μετά τις 11 διαμορφωνόταν στα 81,5 ευρώ, κατά 1,8% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής

Συνεχίστηκε και σήμερα, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, το πτωτικό ράλι της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία επανήλθε στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε σήμερα, μετά το άνοιγμα της αγοράς, στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο μετά τις 11 διαμορφωνόταν στα 81,5 ευρώ, κατά 1,8% χαμηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το πτωτικό σερί είναι εντυπωσιακό καθώς η τιμή του TTF είχε κλείσει στα 134 ευρώ την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, μέσα σε επτά συνεδριάσεις μειώθηκε πάνω από 50 ευρώ ή περίπου 40%.

τιμή φυσικού αερίου

Οι λόγοι που οδήγησαν στη βουτιά

H βουτιά των τιμών το προηγούμενο διάστημα οφείλεται σε μία συγκυρία παραγόντων και συγκεκριμένα:

  • της αυξημένης προσφοράς λόγω εισαγωγών – ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (LNG) και της αυξημένης παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία
  • της συγκρατημένης ζήτησης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες προβλέπεται να διατηρηθούν έως το τέλος του έτους και
  • της υψηλής πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου, η οποία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανερχόταν στο 83% στην ΕΕ, πολύ υψηλότερα από το 57% πριν από έναν χρόνο.

Το πλαφόν των 180 ευρώ 

Παράλληλα, το πλαφόν των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο αποφασίσθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ απομακρύνει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ξανά οι ακραία υψηλές τιμές του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Στο δίμηνο αυτό, οι τιμές ήταν συνολικά επί 40 ημέρες υψηλότερες από τα 180 ευρώ, με οδυνηρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ρεκόρ στις εισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές LNG σημείωσαν νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα 4,4 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταγραφεί μηνιαίο ρεκόρ, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τα 18 δισ. κυβ. μέτρα.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 30 GW την επόμενη εβδομάδα ή περίπου 50% πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενεργειακής πληροφόρησης, Montel.

Πότε ενεργοποιείται το πλαφόν

Για να ενεργοποποιηθεί το πλαφόν, θα πρέπει αφενός η τιμή του δείκτη αναφοράς TTF να είναι υψηλότερη από 180 ευρώ επί τρεις ημέρες και αφετέρου να υπερβαίνει στο ίδιο διάστημα 35 ευρώ την τιμή των συμβολαίων για προμήθεια LNG. H δεύτερη προϋπόθεση τέθηκε για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύει φορτία LNG και να διασκεδαστεί έτσι η ανησυχία που εκφράστηκε από τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Το πλαφόν θα ισχύει για 20 ημέρες, αλλά θα προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολής του αν υπάρχουν κίνδυνοι για την εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών.

Πότε αναστέλλεται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την αναστολή του, αν συντρέχουν προϋποθέσεις, όπως:

  • η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,
  • οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή
  • ο όγκος συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria