Τριπλή πτώση τιμών σε πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα - Μικρή άνοδος στην αντλία για τα καύσιμα - OlaDeka

Τριπλή πτώση τιμών σε πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα – Μικρή άνοδος στην αντλία για τα καύσιμα

Σημαντική υποχώρηση σήμερα για το ενεργειακό μίγμα, με φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα να καταγράφουν σημαντική πτώση. Στον αντίποδα βέβαια στην αντλία φάνηκαν οι πρώτες, μικρές βέβαια, αυξήσεις στην αντλία, λόγω της ανόδου τις προηγούμενες ημέρες του «μαύρου χρυσού».

Αυξήσεις από 2 έως και 6 λεπτά το λίτρο στις τιμές των καυσίμων στην αγορά, εξαιτίας όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά, της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο σήμερα η εικόνα στις διεθνείς αγορές ήταν ιδιαίτερα θετική με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα να κινούνται έντονα πτωτικά, επαναφέροντας την αισιοδοξία στους καταναλωτές, αλλά και τον προβληματισμό στις κυβερνήσεις εξαιτίας των πρόδρομων δεικτών που δείχνουν να έρχεται η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία με ταχύτερους ρυθμούς.Advertisement

Στην αντλία η μέση τιμή της βενζίνης παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, μικρή άνοδο κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο, ενώ λίγο μεγαλύτερη είναι η αύξηση για το diesel κίνησης. Μικρή άνοδος παρουσιάζεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης που δείχνει να επιστρέφει στην περιοχή του 1,1 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα, μετά την διαφαινόμενη απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο την προσεχή Δευτέρα, είχαμε σημαντική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Έτσι η τιμή του υποχώρησε στα 117,5 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας πτώση της τάξεως του 12,8%.

Ένας επίσης λόγος που ώθησε προς τα κάτω τις τιμές του αερίου, ήταν το γεγονός ότι οι προμήθειες LNG, κυρίως από ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης μείωσαν τον αντίκτυπο του πρώτου κρύου του χειμώνα.

Αντέχουν τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη το κρύο αναγκάζει σε άντληση φυσικού αερίου από τις αποθήκες για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, αλλά τα αποθέματα παραμένουν σε πληρότητα, πάνω από το κανονικό, κοντά στο 86%. Επίσης οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο για την εποχή, καθώς το LNG είναι περιζήτητο για την πορεία της Ευρώπης προς την αποδέσμευση από τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου.

«Παρά την ισχυρή αύξηση των καθαρών αντλήσεων από τις δεξαμενές αποθήκευσης τις τελευταίες ημέρες, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ παραμένουν άνετα», ανέφερε σε σημείωμα η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης της Engie SA.

Η χειμωνιάτικη περίοδος δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της περιοχής εν μέσω ενεργειακής κρίσης που έπληξε την οικονομία και συνέβαλε στην κρίση του κόστους ζωής.

Για να περιοριστεί η κρίση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν χθες ότι βαδίζουν προς την επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να τεθεί τέλος στην πολύμηνη πολιτική διαμάχη.

Κάλεσαν τους υπουργούς να «οριστικοποιήσουν» το σχέδιο, μαζί με ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα.

Κάτω από τα 80 δολάρια ξανά το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς οι παίκτες στις προθεσμιακές αγορές προχωρούν σε αποκόμιση κερδών με τις αναλύσεις περί υφεσιακών πιέσεων στη σκιά των αυξημένων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τις κινήσεις πωλήσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 2,36% στα 79,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικάνικο αργό υποχωρεί στα 74,35 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 2,31%.

Στο μεταξύ μετά τις υπερπτήσεις στην περιοχή των 400 ευρώ η μεγαβατώρα, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα υποχωρεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό εξαιτίας της έλευσης καλοκαιρινών ημερών στην καρδιά του χειμώνα που αναπόφευκτα φέρνει χαμηλότερη ζήτηση.

Η τιμή διαμορφώνεται στα 246,76 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ πριν 3 ημέρες ήταν στα 400 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria