Καύσιμα: Μέχρι πότε θα πέφτουν οι τιμές - Κίνδυνος νέας ανόδου - OlaDeka

Καύσιμα: Μέχρι πότε θα πέφτουν οι τιμές – Κίνδυνος νέας ανόδου

Μεγάλη άνοδο στις διεθνείς τιμές των καυσίμων προκαλεί η διακοπή του αγωγού της Νεμπράσκα, αλλά και η απειλή της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή της, όπως επίσης και η χαλάρωση των μέτρων κατά του Covid στην Κίνα

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι διεθνείς τιμές των καυσίμων καταγράφουν σημαντική άνοδο και εκφράζονται φόβοι ότι ίσως ανακοπεί απότομα η πτωτική πορεία των καυσίμων στην αντλία που σε κάποιες περιπτώσεις επιστρέφουν στα … προπολεμικά επίπεδα, ειδικά για αυτές της βενζίνης.

Σήμερα η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές βρίσκεται μία ανάσα από το 81 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από 48 ώρες η τιμή του «μαύρου χρυσού», έχει κερδίσει πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα.  

Βασική αιτία είναι ότι βασικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα διέκοψε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση ενισχύεται από τις απειλές της Ρωσίαςνα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Ο αγωγός παραμένει κλειστός μετά από διαρροή που παρατηρήθηκε το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. Συνδέει κοιτάσματα στον Καναδά με διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαρροή. Έχει μεταφέρει περισσότερο αργό από οποιονδήποτε άλλο αγωγό σε αμερικανική γη τα τελευταία 12 χρόνια.

Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός 

Η καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδιο για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν, κατά μέσο όρο, ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα, βάζοντας τις τιμές σε πτωτική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές είχαν ανέβει πάνω από τα 120 δολάρια, αλλά εν συνεχεία ο φόβος για ύφεση για στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν να πιέζουν τις τιμές και πριν από δύο ημέρα υποχώρησαν στα επίπεδα των 75 δολαρίων.

Φόβοι για άνοδο στα 90 δολάρια 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από διεθνείς οίκους το Brent θα μπορούσε να δει εκ νέου τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι, ειδικά αν φανεί φως στην άκρη του τούνελ.

Αυτό με τους αναλυτές της Bank of America, τους οποίους επικαλείται το Reuters, το Brent θα μπορούσε να ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα για να ανέλθει μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αναλυτές της BofA στηρίζουν την εκτίμησή τους, στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να «φρενάρει» την επιθετική της πολιτική αύξησης των επιτοκίων, εξέλιξη που θα μπορούσε να επαναφέρει τη ζήτηση και να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, και στην επίδραση που θα έχει  ένα «επιτυχές» οικονομικό άνοιγμα της Κίνας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria