«Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΥΘΗ» - OlaDeka

«Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΥΘΗ»

Qatargate: Δραματική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Θα συνδράμουμε στις έρευνες. Δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με “business as usual”… Θα φροντίσουμε να ψάξουμε παντού σε αυτό το κοινοβούλιο. Θα προστατέψουμε όσους μας βοήθησαν να αποκαλύψουμε τα εγκλήματα. Πάντοτε θα υπάρχει κάποιος για τον οποίο ένα σακούλι με δεκάρες θα αξίζει να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Αυτοί οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας, αλλά αν εργαστούμε από κοινού, μπορούμε να βγούμε από αυτή τη διαδικασία ισχυρότεροι», τόνισε μεταξύ άλλων ανοίγοντας την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, κάνοντας ευθεία αναφορά στο σκάνδαλο Qatargate με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, έστειλε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη (χωρίς να το κατονομάζει) και το Κατάρ:

«Για τους κακοήθεις από τρίτες χώρες που νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται, έχω να τους πωσ: Θα βρείτε απέναντί σας το κοινοβούλιό μας. Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώνουμε, παρά να μας πληρώνετε».

Tόσο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και άλλοι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζουν ακόμα ότι ζητάνε την παύση της Εύας Καϊλή από τη θέση του αντιπροέδρου και την έδρα στο Κοινοβούλιο μετά το σκάνδαλο.

Φρένο στη συμφωνία με το Κατάρ για τη βίζα

Κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούρο οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναπέμψουν τη νομοθετική πρόταση για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής βραχείας διάρκειας χωρίς υποχρέωση θεώρησης («βίζα») στους πολίτες του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν και του Ισημερινού στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω συζήτηση.

Μετά την απόφαση, ο εισηγητής Erik Marquardt (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν επηρεάσει την εν λόγω διαδικασία. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στη δημοκρατία μας θα έχει συνέπειες. Επί του παρόντος, δεν θα προχωρήσουμε σε απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κατάρ. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πώς εφαρμόζονται. Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες για όσους δωροδόκησαν και για όσους δωροδοκήθηκαν.»

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε σχέδιο έκθεσης σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κουβέιτ και το Κατάρ, προσθέτοντας το Ομάν και τον Ισημερινό στον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις για την έκδοση βίζα για διαμονές βραχείας διάρκειας (έως 90 ημέρες για περίοδο 180 ημερών). Η επιτροπή στήριξε επίσης την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την νομοθετική πρόταση, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας.

Θα το κάνω. Επομένως, αν η οργή μου, ο θυμός μου, η θλίψη μου δεν γίνουν εμφανή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω – μαζί με την αποφασιστικότητά μου να δυναμώσω το Κοινοβούλιο αυτό. Μην αμφιβάλλετε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση.

Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας.

Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.

Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή.

Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Για να υπερασπιστώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δοκιμασία των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία.
Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για το ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτή την έρευνα.

Δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά.

Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε.

Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα μας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους αποτρεπτικούς παράγοντες και τη διαφάνεια, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πιαστούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και ότι θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά ξέρω, είμαι πεπεισμένη, ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να βγούμε από αυτό ισχυρότεροι.
Για εσάς, τους συναδέλφους μου που έζησαν αυτές τις μέρες μαζί μου, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι – ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα.
Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός. Που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση. Που νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σας λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο σταθερά απέναντί σας.
Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria