Εύα Καϊλή: Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου - Ομόφωνη η απόφαση - OlaDeka

Εύα Καϊλή: Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου – Ομόφωνη η απόφαση

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του σώματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε η κυρία Μετσόλα.

Σήμερα στις 1μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Την Τετάρτη στον ανακριτή η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο που συνταρράσει τους ευρωπαϊκούς κόλπους,  θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκάνδαλο θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου και ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις αντί να καταδικάσουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμιράτο του Κόλπου και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή των σταδίων.

Μια σειρά από εφόδους της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας έχουν αποφέρει έξι συλλήψεις – με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Κατά τις έρευνες οι αρχές συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και τηλέφωνα και υπολογιστές.

H κορυφή του παγόβουνου

Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές ανακαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της ΕΕ για τη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.

Την διέγραψαν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

Ειδικότερα, η Εύα Καϊλη διεγράφη από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση ισχύ, όπως μεταδίδει το Politico.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κρατείται στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, αφού συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «σκοτεινές» συναλλαγές με το Κατάρ.

Το S&D επικαλέστηκε τη Δευτέρα το άρθρο 21 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου -το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου μπορούν να απομακρυνθούν από το αξίωμά τους. Η ομάδα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας στο Στρασβούργο, από την Εύα Καϊλή θα πρέπει να αφαιρεθεί ο τίτλος της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής του S&D που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε ευθύνη και να απέχει από κάθε δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το S&D ζήτησε επίσης να προστεθεί μια επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας με θέμα τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότεινε, επίσης, τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής.

Αποκάλυψη Open: Αυτό είναι το καταστατικό ίδρυσης της εταιρείας Real Estate της Εύας Καϊλή

Την ώρα, που η ευρωπαϊκή κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία για τις επιχειρηματικές κινήσεις της ευρωβουλευτού. 

Μια ημέρα πριν τη σύλληψη της Εύας Καϊλή δημοσιεύτηκε στο μητρώο του ΓΕ.ΜΗ. το καταστατικό της ίδρυσης της επιχείρησης Real Estate, όπως αποκαλύπτει το Open.

To Open έχει όλο το φάκελο που έχει συγκεντρώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βουρλιώτης που είναι ο προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Αρχής ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Πρόκειται για τον φάκελο που σχημάτισε η Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να γίνει το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της κυρίας Καϊλή και της οικογένειάς της.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» εκδόθηκε την Πέμπτη, μια ημέρα πριν την σύλληψη της ευρωβουλευτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία στις 5 Δεκεμβρίου απέκτησε και ιστοσελίδα.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της εταιρείας είναι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζιόρτζι, με εταιρικές μερίδες 500 ευρώ ο καθένας.

Στα στοιχεία εμφανίζεται και ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο είναι διαχειριστής. Πρόκειται για μια γυναίκα που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 30 Νοεμβρίου και έχει εννέα κωδικούς δραστηριότητας.

Αυτό που ερευνούν οι Αρχές και θέλουν να διαλευκάνουν είναι εάν μέσα από την επιχείρηση αυτή είχαν σκοπό η κυρία Καϊλή και ο σύντροφός της να κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πιθανώς των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι τους στις μαύρες σακούλες, από τις βελγικές Αρχές.

«Είμαι αθώα» – Τι λέει ο δικηγόρος της στο Open

Πάντως, η ίδια δηλώνει «αθώα» μέσω του δικηγόρου της. 

Ο δικηγόρος της κας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην πρωινή εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» τόνισε ότι δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες. 

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν την Καϊλή να ίδρυσε περίπου πριν από ένα μήνα εταιρεία real estate από κοινού με τον σύντροφο της Φραντσέσκο Τζιόρτζι με έδρα το Κολωνάκι, ο κος Δημητρακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για «ΙΚΕ, η οποία έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα».

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού αποκάλυψε, ακόμα, ότι καταθέσει αύριο προσφυγή κατά της δέσμευσης των λογαριασμών της Μαγδαλένας και του Αλέξανδρου Καϊλή. «Η αρχή για το ξέπλυμα καλώς έκαν, γιατί όταν ακούει ότι υπάρχει μια κατηγορία στις Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένη να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι, λοιπόν, δέσμευσε τους λογαριασμούς της αδελφής και του πατέρα της κας Καιλή. Αυτοί οι λογαριασμοί όμως είναι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί. Δεν έχουν καμία σχέση με καμία εμπορική δραστηριότητα, που δεν υπάρχει στην οικογένεια Καϊλή. Γι’ αυτό θα καταθέσουμε αύριο προσφυγή κατά της δεσμεύσεως και πιστεύουμε ότι θα ευδοκιμήσει» είπε χαρακτηριστικά. 

«Τα ακίνητα που υπάρχουν είναι ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και  της κας Καιλή και της αδελφής της. Είναι όλα αιτιολογημένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κος Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, αν η κα Καϊλή έχει μεταφερθεί σε άλλη φυλακή και διευκρίνισε ότι ο ίδιος συνομιλεί με τους δύο δικηγόρους που την εκπροσωπούν στο Βέλγιο και όχι με την ίδια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria