Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση - Ποσά, δικαιούχοι και τι να προσέξετε - OlaDeka

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση – Ποσά, δικαιούχοι και τι να προσέξετε

Ηδη οι αιτήσεις στο MyΘέρμανση έχουν σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου – Πότε θα καταβληθούν οι δόσεις, τι θα γίνει με την επιδότηση των 25 λεπτών

Τελευταία ευκαιρία για να υποβάλουν αιτήσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης έχουν οι πολίτες μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ηδη οι αιτήσεις στο MyΘέρμανση έχουν σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου, με σχεδόν 1.100.000 πολίτες να έχουν υποβάλλει αίτηση.

Οσοι έχουν πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου μέχρι 30 Νοεμβρίου θα λάβουν το επίδομα στις 21 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας. Σε αυτές ανήκουν πολλές περιοχές, όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές που αφορούν πετρέλαιο εσωτερικής καύσεως θερμάνσεως, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθερμάνσεως.

Καταβολή σε 3 δόσεις

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής:

 • Έως την 21η Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση καταχωρίσεως των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου.
 • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχωρίσεως των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
 • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχωρίσεως των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι στην αίτηση τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν:

 • Το ονοματεπώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
 • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του,
 • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
 • Την ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
 • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να δηλώσουν:

 • Τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
 • Τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας.
 • Εφόσον υπάρχει τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία.
 • Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
 • Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τι θα γίνει με την επιδότηση των 25 λεπτών

Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα έως 31 Δεκεμβρίου θα συνεχίζεται η επιδότηση των 25 λεπτών από το κράτος στο επίδομα θέρμανσης.

Αν εκλείψουν από 1.1.2023 οι σημερινές εκπτώσεις, τότε η τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί, αν και οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν καθοδική πορεία.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να παραταθεί η επιδοτηση μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria